ЖИТТЯ

Нелегітимний путін, перемога футбольної збірної та допомога від партнерів: що позитивного було цього тижня

Перемога збірної України з футболу та допомога від партнерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

ПАРЄ ЗАКЛИКАЛА СВІТ ВИЗНАТИ ПУТІНА НЕЛЕГІТИМНИМ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ЙОГО ТЕПЕРІШНЬОЇ КАДЕНЦІЇ

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій закликала міжнародну спільноту більше не визнавати легітимність володимира путіна як президента росії після закінчення його теперішньої каденції у 2024 році. Про це йдеться у заяві на сайті ПАРЄ.

Асамблея підкреслила, що путін обіймає владу як президент або прем’єр-міністр із 2000 року. Поправки до російського законодавства продовжили його потенційний президентський термін до 2036 року, що “викликає занепокоєння”. Це, разом із посиленням репресій всередині рф і діями росії в Україні, “підкреслює ціну безконтрольної президентської влади”.

Переважна влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, перетворили рф на де-факто диктатуру”, – заявили парламентарі.

ПАРЄ назвала російську агресію проти України доказом того, що диктатури становлять загрозу міжнародному миру та територіальній цілісності своїх сусідів. Відновлення демократії в росії є в інтересах не тільки російського народу, але і Європи та всього світу, наголосили парламентарі. Асамблея підтримала створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва росії, включно з володимиром путіним.

НІДЕРЛАНДИ ПЕРЕДАДУТЬ УКРАЇНІ ДОДАТКОВІ РАКЕТИ ДЛЯ ЗРК

Нідерландський прем’єр-міністр Марк Рютте 13 жовтня відвідав Одесу. На зустрічі з президентом Володимиром Зеленським він сказав, що Нідерланди нададуть Україні додаткові ракети для зенітних ракетних комплексів Patriot. Про це повідомив Офіс президента.

Зеленський і Рютте побували в порту Одеси й оглянули місця влучання російських ракет і дронів. Також вони відвідали Спасо-Преображенський кафедральний собор, який цього літа постраждав від ракетного удару росії.

На пресконференції Зеленський заявив, що Нідерланди допоможуть посилити безпеку експортного коридору в Чорному морі. Рютте повідомив, що його країна допоможе з отриманням патрульних суден.

“Ми свідомі того, що з наближенням зими росія захоче завдати якомога більше шкоди Україні. Тому Нідерланди відправлять Україні додаткові ракети для Patriot”, – зазначив голова нідерландського уряду.

ЛИТВА ПЕРЕДАСТЬ УКРАЇНІ ЗРК NASAMS ТА СПІЛЬНО З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ КРАЇНАМИ ЗАКУПИТЬ БОЄПРИПАСИ

Литва передасть Україні дві пускові установки зенітно-ракетного комплексу NASAMS, а разом з окремими європейськими країнами вже замовляє боєприпаси калібру 155 мм для української армії. Про це повідомили на сайті Міністерства оборони Литви та на сторінці відомства у соціальній мережі X.

Про новий пакет військової допомоги Литва повідомила під час 16 засідання Контактної групи з питань оборони України (так званий формат “Рамштайн”) у Брюсселі. Міністр оборони країни Арвідас Анушаускас наголосив, що Литва формує свої пакети підтримки з огляду на найбільші потреби та пріоритети України.

Крім того, за словами литовського міністра, підготовка до зими вже почалася, тому найближчим часом його країна передасть Україні електрогенератори та інше обладнання, необхідне для холодної пори року, зокрема електрогенератори, армійські похідні ліжка, одяг. Також продовжено навчання та реабілітацію українських військових. Анушаускас нагадав, що Литва започаткувала коаліцію з розмінування України.

УРЯД ЕСТОНІЇ СХВАЛИВ ПЕРЕДАННЯ ЗАМОРОЖЕНИХ РОСІЙСЬКИХ АКТИВІВ ДЛЯ ВІДШКОДУВАННЯ УКРАЇНІ

Естонський уряд схвалив і надіслав парламенту правку до Закону про міжнародні санкції, яка, серед іншого, передбачає, що заморожені російські активи можна спрямувати на відшкодування збитків, завданих Україні війною. Йдеться, попередньо, орієнтовно про 38 мільйонів євро. Про це повідомили на сайті уряду Естонії.

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас наголосила на важливості того, щоб агресія росії була покарана, а збитки, завдані Україні внаслідок війни, відшкодовані. Законопроєкт, який ми з урядом сьогодні скерували до парламенту, дозволяє використовувати заморожені активи підсанкційних осіб в Естонії для компенсації збитків від війни в Україні”, – сказала Каллас.

На її думку, Естонія повинна стати прикладом для інших європейських країн у встановленні такого регулювання. “Ми хочемо, щоб Європейський Союз також якомога швидше завершив роботу над використанням заморожених російських активів і розробкою практичних рішень”, – додала прем’єрка.

Збірна УКРАЇНи ПЕРЕМОГЛА ПІВНІЧНУ МАКЕДОНІЮ У ВІДБОРІ НА ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ з футболу

Збірна України з футболу у відборі на чемпіонат Європи-2024 перемогла команду Північної Македонії з рахунком 2:0. Про це повідомляє Українська асоціація футболу.

Перші хвилини зустрічі пройшли в боротьбі, але із часом перевага збірної України стала більш очевидною. На 30 хвилині українська команда відкрила рахунок: Судаков перехопив, обігрався із Зінченком і пробив здалеку, а м’яч рикошетом від Серафимова влетів у сітку. Це перший гол для Георгія Судакова за національну команду.

Після цього македонці перехопили ініціативу й могли відігратися, створивши кілька небезпечних моментів. Спершу Міовський у штрафному прибрав Матвієнка, але Трубін був на місці. Згодом Ашковський наблизився до воріт українською збірної, але кіпер виграв дуель.

Далі команди розігрували контратаки, але безуспішно. Проте Україна змогла забити вдруге – у компенсований час. Після перехоплення на власній половині Караваєв прорвався лівим флангом і, помітивши, що голкіпер задалеко вийшов, дальнім ударом поцілив у порожні ворота. Тепер збірну України очікує ще один матч кваліфікації Євро-2024 – 17 жовтня в гостях проти Мальти (початок – о 21:45 за київським часом).

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору