ЖИТТЯ

У Переяславі мотоцикліст та велосипедистка порушили ПДР та зіткнулися: суд покарав лише одного із них

У Переяславі мотоцикл збив велосипедистку. Справу розглянули в суді.

16 травня цього року близько 19:30 у Переяславі водій мотоцикла Java 350 їхав вулицею Богдана Хмельницького зі швидкістю близько 30 км/год. у напрямку вулиці Соняшної. Повертаючи ліворуч на вулицю Космонавтів, не впорався з керуванням виїхав на тротуар та зіткнувся з велосипедисткою. У результаті ДТП жінка отримала тілесні ушкодження та була госпіталізована до Переяславської БЛІЛ. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на вирок суду від 3 жовтня.

На суді обвинувачений свою провину не визнав, сказав, що повертаючи побачив велосипедистку, яка рухалася по газону та несподівано перетнула дорогу, виїхавши на інший газон праворуч від нього. Для уникнення зіткнення з нею він збільшив швидкість, наїхав на бордюрний камінь та виїхав на газон і тротуар, де і сталося зіткнення.

Жінка отримала перелом правої променевої кістки, перелом шилоподібного відростку правої ліктьової кістки. Це має ознаки тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Обвинувачений додав, що допомагав підвестись постраждалій, частково оплатив їй операцію. А відшкодування їй шкоди в розмірі 18 тисяч гривень вважає виявом жалю.

Постраждала розповіла, що проїхала пішохідний перехід із невеликою швидкістю та зіткнулась із мотоциклом на тротуарі. Під час руху вона не бачила мотоцикла, вважає, що він рухався на великій стосовно неї швидкості. Не заперечує, що порушила ПДР, оскільки їхати велосипедом на тротуарі та пішоходному переході заборонено. Висновок експерта свідчить, що мотоцикліст та велосипедистка мали технічну можливість уникнути ДТП.

Суд визнав водія винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження). Призначив покарання у вигляді 1 року обмеження волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 1 рік. Однак звільнив від відбування основного покарання з іспитовим строком на 1 рік, зважаючи на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке належить до категорії нетяжких злочинів, особу обвинуваченого, який має постійне місце проживання, похилий вік, не притягувався до кримінальної відповідальності, на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, відшкодування постраждалій шкоди у розмірі 18 тисяч гривень на стадії досудового розслідування, віктимну поведінку постраждалої та порушення нею вимог ПДР, що також стало однією з причин ДТП.

Також обвинувачений має покрити державі вартість процесуальних витрат за проведення трьох судових інженерно-технічних експертиз по 1912 гривень кожна та за проведення судової автотехнічної експертизи за 9 тисяч 559 гривень 20 копійок.

Вирок можна оскаржити у Київському апеляційному суді протягом 30 днів з моменту його оголошення.

Нагадаємо, що Олександра Слюсаря вдруге відсторонили від посадових обов’язків голови Дівичківської громади. Його підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення. Деталі – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору