ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: фільм “Зима у вогні: Боротьба України за свободу” розповідає про події Революції гідності

Фільм “Зима у вогні: Боротьба України за свободу” розповідає про події Революції гідності. Його варто переглянути кожному.

У рубриці “Інформатор вихідного дня” ми продовжуємо розповідати про цікаві фільми, мультфільми, серіали та книги. Наша журналістка нещодавно подивилася документальний фільмЗима у вогні: Боротьба України за свободу” від американського режисера Євгена Афінеєвського за сприяння платформи Netflix. Його прем’єра відбулась 9 жовтня 2015 року.

Світова прем’єра кінострічки відбулась 3 вересня 2015 року на Венеційському кінофестивалі. Також фільм показали у головному конкурсі на кінофестивалі в Телларайді та у секції документальних фільмів на міжнародному кінофестивалі у Торонто, де він отримав “Приз глядацької аудиторії” за найкращий документальний фільм. Також номінувався на премію “Оскар” 2016 року в категорії “Найкращий документальний повнометражний фільм”.

Фільм “Зима у вогні” показує події Революції гідності на київському Майдані Незалежності взимку 2013-2014 років, викликані протестом громадян України проти протиправного розгону мирної акції студентів та громадських активістів, яка розпочалася 21 листопада 2013 року як спротив проти відходу політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою відмовою від цього курсу. Одними з головних причин протестів стали надмірна концентрація влади в руках Януковича, небажання народу України миритись із перетворенням країни не лише на одну з колоній Росії.

Режисер фільму та його команда брали інтерв’ю у протестувальників, активістів, медичних працівників, митців та представників духовенства та церкви, художників, які представляли різні покоління, соціальні прошарки, національності та релігії. “Зима у вогні” документує боротьбу українських протестувальників, які стояли на своєму, незважаючи ні на що. Єдине і найголовніше, чого не вистачає цій стрічці – повністю український переклад

21 листопада Україна відзначала 10-річчя Революції Гідності. Кожного року, напередодні Дня гідності та Свободи я намагаюся переглянути цей фільм, аби нагадати собі події тих днів. Історію, за якою я слідкувала по телевізору ще дитиною. Однозначно, цю стрічку має переглянути кожен, аби не забувати ту незламність, яка нас тримає. Він коректно показує та передає всі настрої у суспільстві. Його не можливо переглядати без емоцій. Страшні та переломні події, які ми переживаємо і зараз. Проте варто усвідомлювати, що саме зараз, у наших руках є можливість, до якої Україна не була ще наскільки близькою – перемогти кляту, так звану Росію.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка прочитала книгу “Білий Попіл”, яка приховує багато таємниць та містичних загадок. Матеріал читайте тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору