ЖИТТЯ

У Переяславі провели мітинг-реквієм до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років

У Переяславі провели мітинг-реквієм з нагоди 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років. Як це було?

Сьогодні, 25 листопада, в Україні відзначають День пам’яті жертв голодоморів. У Переяславі біля пам’ятного знаку провели мітинг-реквієм “Пам’ятаємо, єднаємося, переможемо” з нагоди 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років. Близько пів сотні переяславців вшанували пам’ять всіх тих, хто помер внаслідок геноциду українського народу та долучились до акції “Запали свічку”. В цей час в області лунала повітряна тривога. Про це повідомляє Інформатор.

Захід почали з державного гімну України та хвилини мовчання, потім священники ПЦУ провели літургію. Ведуча Людмила Леляк розповіла, що масовий Голодомор виник в результаті адміністративних засобів радянської влади. Його жертвами стали від 7 до 10 мільйонів людей. В ті роки в Україні недорахували 25% населення, втрачаючи по 25 тисяч осіб на день, по тисячі щогодини та по 17 щохвилини. Метою злочину було знищення українського народу як національної групи.

Додала, що на Переяславщині від голоду померло 34 тисячі осіб. Про це зазначив дослідник, професор, доктор історичних наук Скляр Володимир, який використав свідчення по перепису населення. Тоді помер кожен 3-тій житель Переяславщини, половина з них були діти. Станом на жовтень 2023 року Голодомор 1932-1933 років в Україні визнали актом геноциду парламенти 28 держав.

Про події, які відбувалися в період Голодомору на Переяславщині розповів голова ГО “Шевченкіське товариство Тарасовий Заповіт” колишній співробітник НІЕЗ “Переяслав”, дослідник та співавтор книги “Голодомор 1932-1933 років на Переяславщині” Юрій Авраменко:

“Наші дослідники у 2000 році опублікували книгу про Голодомор на Переяславщині. У ній зібрані близько 250 спогадів очевидців, багато з них вже немає. Моя мама народилася у 1926 року у селі Циблі. Її батьки були звичайні хлібороби. Коли проводилася колективізація батько мами категорично чомусь не хотів вступати в колгосп. Восени 1932 із-за цього прийшла бригада активістів і забрали у них всі продукти харчування.

Мамин тато був розумною людиною. Почав брати в дружини одяг і обмінювати на них продукти. Потім почав виїжджати з країни, хоча тоді з України не випускали, але якось йому вдавалось. І коли він приїздив то привозив по декілька кілограмів чогось їстівного, борошно, сухарі, зерно. Одного разу з Білорусії прислав два кілограми сушеної картоплі.

Весною 1933 року у них на клуні було гніздо чорногузів і звідти скотилося яйце, вони страшенно зраділи і з’їли його. А одного разу ходили в ліс і там знайшли половину зайця розірваного, його також принесли додому і з’їли. Також збирали та їли червиві гриби.

У червні того ж року, коли почалося наливатися жито, бабуся спекла млинців із тертого зеленого зерна. Мама поїла їх і в неї з’явилася сильна діарея, вона помирала, залишалися лічені години. Та у бабусі був золотий хрестик, вона пішла до сусідки в якої була корова і обміняла його на літру молока, мамі почали його давати і вона одужала”.

Наприкінці заходу присутні по черзі вшанували пам’ять жертв поклавши квіти до монументу та запаливши свічки.

У Переяславі провели мітинг-реквієм з нагоди 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років

Священники ПЦУ провели літургію

Присутні почули історії про Голодомор на Переяславщині

Люди клали квіти до пам’ятника та запалювали свічки

На заході виступив міський голова Переяслава Вячеслав Саулко

Вшанувати пам’ять зібрались близько пів сотні місцевих жителів

Нагадаємо, що 22 листопада у бібліотеці Переяслава до Дня пам’яті жертв голодоморів відкрили виставки ляльок-мотанок та книг цієї тематики. Детальніше читайте тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору