ЖИТТЯ

ЗСУ підтвердили удар по скупченню окупантів на Донеччині: що позитивного було цього тижня

Сили оборони на Херсонщині уразили пункт управління спецпризначенців рф та військова допомога від партнерів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

США ОГОЛОСИЛИ ПРО ПЕРЕДАННЯ СТА МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ ВІЙСЬКОВОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ УКРАЇНИ

Сполучені Штати виділили новий пакет військової допомоги для України вартістю 100 мільйонів доларів. У ньому – ще одна система HIMARS, артилерійські боєприпаси та протитанкова зброя. Про це повідомило Міністерство оборони США. Це вже 51 оборонний пакет, виділений адміністрацією президента Джо Байдена із запасів Міноборони США. Так, нова допомога містить:

  • зенітно-ракетні комплекси Stinger;
  • одну артилерійську реактивну систему HIMARS і додаткові боєприпаси;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
  • протитанкові керовані ракети (TOW);
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • понад 3 млн патронів до стрілецької зброї;
  • підривні боєприпаси для загороджень;
  • спорядження на холодну погоду;
  • запчастини, засоби технічного обслуговування та інше допоміжне обладнання.

“Безпекова допомога Україні — це розумна інвестиція в нашу національну безпеку. Це допомагає запобігти більшому конфлікту в регіоні та стримати потенційну агресію скрізь, зміцнюючи нашу базу оборонної промисловості. Надзвичайно важливо, щоб Конгрес ужив заходів для підтримки України, схваливши запит президента на додаткове фінансування”, — наголосили в Пентагоні.

НІМЕЧЧИНА ОГОЛОСИЛА ПРО НАДАННЯ НОВОГО ПАКЕТА ДОПОМОГИ НА 1,3 МІЛЬЯРДА ЄВРО

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про надання Україні нового пакета військової допомоги на 1,3 мільярда євро. Про це повідомили “Інтерфакс-Україна” та “Укрінформ” із посиланням на спільний брифінг Пісторіуса з Умєровим.

До пакета увійшли 4 системи протиповітряної оборони IRIS-T, 20 тисяч снарядів 155-мм калібру, протитанкові міни та інше озброєння.

Також німецький міністр оборони сказав, що “нової інформації щодо Taurus немає”. Проте заявив, що на наступний рік Німеччина планує поставити Україні 140 тисяч 155-мм снарядів.

ЄС НАДАЄ УКРАЇНІ 1,5 МІЛЬЯРДА ДОПОМОГИ

ЄС виділив новий транш макрофінансової допомоги Україні в сумі 1,5 мільярда євро. Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

“Зараз наша підтримка України досягла 85 мільярдів євро. Буде більше. Ми запропонували 50 мільярдів євро для України до 2027 року”, – пише глава ЄК. Вона зазначила, що фінансова допомога від Європи підтримала економічну стабільність і спроможність надавати державні послуги України з початку великої війни.

Це вже десятий транш у розмірі 1,5 млрд євро в межах масштабної програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД). Фінансування в межах МФД+ надається на пільгових умовах: термін погашення кредиту становить 35 років, відсотки та інші платежі за обслуговування боргу замість України компенсуватимуть країни ЄС.

Як і попередні, цей транш мають спрямувати на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних.  У 2023 році до держбюджету України надійшло вже 16,5 млрд євро пільгових позикових коштів МФД+. Загальний обсяг фінансування в межах програми передбачено в сумі 18 млрд євро. Очікується, що останній транш макрофінансової допомоги на 2023 рік Україна отримає до кінця грудня за умови виконання погоджених умов.

ЗСУ ПІДТВЕРДИЛИ УДАР ПО ОКУПАНТАХ, КОЛИ ТІ ВІДЗНАЧАЛИ СВОЄ СВЯТО

Нещодавно Сили оборони України успішно завдали вогневого ураження по скупченню окупантів зі складу 810 бригади морської піхоти. росіяни казали, що в момент удару їхні військові зібралися для відзначення дня російського артилериста. Про це повідомив СтратКом ЗСУ.

“Сили оборони оперативно визначили місце проведення святкових заходів росіян і гаряче привітали їх! російські пропагандисти стверджують, що влучним ударом були знищені одночасно кілька десятків окупантів, близько сотні отримали тяжкі поранення”, – йдеться в повідомленні.

Раніше Закарпатська ОВА з посиланням на командира підрозділу аеророзвідки “Птахи Мадяра” Роберта Бровді теж писала про удар по окупантах. Зазначили, що це була “помста за воїнів 128 бригади”. “Відплата. Бумеранг: за два тижні після атаки на 128-му. 810-та, відчуваєте біль, ми точно знаємо. За наших хлопців. За Закарпатську окрему гірсько-штурмову”, – прокоментував Бровді.

За його даними, удар по окупантах був увечері 19 листопада, загинули 25 російських військових, ще понад сотню було поранено.

СИЛИ ОБОРОНИ УРАЗИЛИ ПУНКТ УПРАВЛІННЯ СПЕЦПРИЗНАЧЕНЦІВ РФ

Збройні сили України 21 листопада поцілили по пункту управління підрозділів спеціального призначення російських окупаційних військ на тимчасово окупованій частині Херсонської області. Про це повідомило Управління стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача Збройних сил України. Окупанти розмістили цей пункт поблизу Олешківських пісків. Задля обстрілу українські війська застосували керовані авіаційні бомби.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору