ЖИТТЯ

В Україні зафіксували дефіцит електроенергії: проте графіки відключень не вводитимуть

В енергосистемі України виник дефіцит. Актуальні дані від “Укренерго”.

7 грудня в енергосистемі України “Укренерго” зафіксувало дефіцит через похолодання, яке збільшило споживання електроенергії. На електростанціях наразі немає вільних потужностей. На деяких блоках теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні. Сьогодні для збалансування енергосистеми та уникнення відключень застосують аварійну допомогу зі Словаччини, Румунії та Польщі. Про це повідомили у пресслужбі “Укренерго”, передає Інформатор.

У компанії зазначили, що споживання через похолодання перевищує прогнозоване на 2,7%. Це еквівалентно роботі 2 додаткових блоків теплових електростанцій. Проте ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються. А для уникнення дефіциту і підтримки балансу між виробництвом та споживанням в енергосистемі зараз особливо важливо ощадливо споживати електроенергію.

Додали, що вчора, 6 грудня, середньодобова температура була на 0,6 градусів вище, ніж позавчора, 5 грудня. Добовий максимум споживання вчора був вранці, його показник був на 0,6% нижче, ніж 5 грудня.

“Експорт сьогодні відсутній. Імпорт електроенергії здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 1122 МВт/год, з максимальною потужністю в окремі години до 323 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт”, – зазначили у повідомленні.

Яка ситуація станом на ранок 7 грудня у областях України:

  • через бойові дії та з інших причин без світла залишається 408 населених пунктів;
  • через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській областях;
  • через технічні порушення є знеструмлені споживачі в Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Нагадаємо, що ВУКГ Переяслава передбачило на електроенергію у 2024 році понад 22 мільйони гривень . Детальніше читайте тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору