ЖИТТЯ

То яке ж місце найкраще на Переяславщині? Підсумкове голосування

Яке найкраще місце Переяславщини? Визначать читачі Інформатора.

Цілий рік на сайті Інформатора щотижня виходили матеріали рубрики “Улюблені місця Переяславщини”. У ній жителі Переяслава та сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району розповідали про місця, які їм подобаються найбільше. Загалом за цей час 53 людини згадали про 36 своїх улюблених місць. Про 10 локацій ішлося у кількох матеріалах, бо їх вподобав не один опитаний, а про 26 – розповідали по одному разу.

Тож тепер ми вирішили підбити невеличкі підсумки й разом визначити найкраще місце Переяславщини. Робимо це за допомогою голосувань у Telegram-каналі Інформатора. Було кілька етапів:

  • Спочатку із 26 місць, які згадали по одному разу, визначили п’ятірку найпопулярніших. Для цього провели 5 голосувань, у яких взяли участь по 5 (в одному 6) локацій. У першому голосуванні перемогу здобув “Любокрай” (238 голосів), у другому – Стовп’язький ліс (141), у третьому – лісова дорога біля Дніпра (214), у четвертому – місток через Альту біля стадіону (164), а у п’ятому – центральна площа Переяслава (257).
  • Ці 5 місць приєдналися до десятки тих, що згадувалися по кілька разів. Цю 15-ку ми розділили на три п’ятірки для голосування і визначили трійку суперфіналістів. До неї потрапили місця біля музею просто неба (238 голосів), берег Дніпра (212) та музей просто неба (485).
  • Тепер визначаємо найкраще місце Переяславщини у підсумковому голосуванні серед трьох претендентів.

Презентуємо трійку суперфіналістів.

МІСЦЯ БІЛЯ МУЗЕЮ ПРОСТО НЕБА

Як дістатися? Можна двома шляхами: перший – через вулицю Золотоніське шосе, потім повернути праворуч до музею просто неба; другий – через велосипедну і пішохідну доріжку (потрібно йти від Борисоглібської площі в бік “Старої греблі”, після цього ви йтимете прямо і спуститесь до місця, де паркують автівки. Там, не звертаючи до входу в музей просто неба, йдете вгору доріжкою попід музеєм. Так ви вийдете до його центрального входу).

Вчителька англійської мови із Переяслава Ірина Бабкіна розповіла про верхівку яру перед курганом біля музею просто неба, а голова федерації футболу Переяславщини Владислав Столяренко – про березову алею. Столяренко сказав таке: “Це місце прекрасне у всі пори року. Навесні – коли дерева тільки починають “пробуджуватись”. Влітку, коли листя стає зеленим, дерева утворюють напівтунель, через який їхати – суцільне задоволення. Восени можна милуватись тунелем, який набуває багряно-помаранчевих фарб. Не доїжджаючи алеєю до музею 50 метрів, повертаючи праворуч і трохи прогулявшись пішки, можна піднятись на крутий схил висотою близько 15 метрів. Звідти відкриється чудовий вид на луг, а Переяслав буде як на долоні”.

БЕРЕГ ДНІПРА

Як дістатися? До Дніпра курсує автобус під номером 35. За день туди можна доїхати 6-7 разів всього за 10 гривень.

Про Дніпро, яке протікає повз Переяслав, згадали четверо людей. Начальник відділу культури і туризму Переяславської міськради Валентин Шуткевич зазначив: “З берегів Дніпра на центральному пляжі або ж біля насосної станції відкривається чудовий краєвид на гору Батура. Там можна подихати свіжим повітрям та відпочити. Для мене це місце сили, де я відволікаюсь від міської метушні, натомість поєднуюсь з природою і черпаю енергію. З боку табору “Славутич” ви зможете поспостерігати чудовий захід сонця”.

МУЗЕЙ ПРОСТО НЕБА У ПЕРЕЯСЛАВІ

Як дістатися? Пішки краще йти вулицею Літописною від Борисоглібської площі, автомобілем – через Золотоніське шосе.

Це місце відзначили троє із опитаних нами людей. Старший науковий співробітник науково-дослідного сектору “Археологічна експедиція” НІЕЗ “Переяслав” Олександр Павлик розповів про нього таке: “Особливо мені подобається у музеї просто неба місце біля оновленого ставочка. Його нещодавно облагородили, зробили лавки. Дуже гарно, навколо верби насаджені, сядеш на лавку й можеш зануритися глибоко в думки, погодувати качок, черепахи там майже ручні. Особливо мені там добре, коли не дуже велелюдно. А ще навколо багато різних музеїв, хатинок, у яких відтворена архітектура українського села XVIII-XIX століття. Біля музею ж є чудова тераса, з якої відкривається неймовірний вид на весь Переяслав”.

Нагадаємо, що в університеті Переяслава нещодавно зібрали 40 літрів донорської крові. Хто долучився до акції, дізнавайтесь за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору