ЖИТТЯ

Герой України, який знищив три ворожі літаки, отримав квартиру: що позитивного було цього тижня

Сили оборони знищили російський бомбардувальник Су-24 у районі острова Зміїний, а у Києві демонтували пам’ятник Щорсу. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

СИЛИ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ЗНИЩИЛИ РОСІЙСЬКИЙ БОМБАРДУВАЛЬНИК В РАЙОНІ ОСТРОВА ЗМІЇНИЙ

Сили оборони України знищили російський бомбардувальник Су-24М у районі острова Зміїний. Той під прикриттям винищувача Су-30СМ намагався завдати ракетно-бомбового удару по півдню Одещини. Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

Давно не було у нашому активі збитих російських “сушок”! Виправляємо цю ситуацію! Схоже крейсер “москва” скоро стане авіаносцем”, – написав він. Командувач повідомив, що завдяки успішно проведеній операції Повітряного командування “Південь”, російський бомбардувальник було знищено українським зенітним ракетним підрозділом.

ГЕРОЙ УКРАЇНИ, ЯКИЙ ЗНИЩИВ ТРИ ВОРОЖІ ЛІТАКИ, ОТРИМАВ КВАРТИРУ

До Дня Збройних Сил президент Володимир Зеленський вручив перші сертифікати на квартири. Серед присутніх був уродженець Івано-Франківської області, Герой України, який з переносного зенітно-ракетного комплексу “Ігла” знищив три російські штурмовики Су-25. Про це повідомила очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

“Отримав сертифікат на житло уродженець Прикарпаття Роман Гломба – стрілець-зенітник Національної гвардії, який із неймовірною влучністю за допомогою ПЗРК “Ігла” знищив три ворожих штурмовики Су-25″, – розповіла вона.

Крім цього, на врученні була присутня мати лейтенанта Дмитра “Да Вінчі” Коцюбайла, який загинув 7 березня 2023 року в бою поблизу Бахмута, зазнавши несумісних із життям поранень.

За ініціативою Володимира Зеленського помешкання від держави нададуть усім українським воїнам рядового та офіцерського складу, яким з початку повномасштабного вторгнення присвоєно звання Героя України. З 24 лютого 2022 року було вручено 360 таких нагород, з них 210 – посмертно.

У КИЄВІ ВІДКРИЛИ ГОЛОВНУ ЯЛИНКУ КРАЇНИ

6 грудня, до Дня Святого Миколая, на Софійській площі у Києві запалили вогні на головній ялинці країни. Про це повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

Цьогорічна ялинка, як і минулого року, – штучна. Її висота – 12 метрів. Кличко зазначав, що ялинка “не така велика, як у мирний час, але життєствердна, як ніколи”. Її встановили та прикрасили за кошти меценатів. Тема локації – “Хоробрі серця”, присвячена українським захисникам і захисницям. Тож новорічне дерево прикрашають іграшки у формі блакитних та жовтих сердець. На верхівці встановили Герб України.

Поруч із ялинкою є фотозона у вигляді серця, також присвячена українським військовим, і маленькі ялинки, оздоблені жовтими й синіми серцями. Кличко повідомив, що за донат кожен відвідувач може забрати з собою одну прикрасу на згадку. Задонатити можна через qr-коди, які надають благодійні та волонтерські організації, що долучились до ініціативи.

УКРАЇНА ТА США ПІДПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ ПРО СПІЛЬНЕ ВИРОБНИЦТВО ОЗБРОЄННЯ

Україна та США підписали меморандум про спільне виробництво озброєння та обмін технічними даними на Конференції оборонних індустрій. Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умеров.

Як пояснили в Білому домі, представники Міноборони та Мінстратегпрому України підписали Заяву про наміри щодо спільного виробництва та обміну технічними даними, які працюватимуть для задоволення нагальних оперативних потреб Збройних сил України. Зокрема, у сферах систем ППО, ремонтно-технічного забезпечення та виробництва критичних боєприпасів.

Умєров назвав діалог між українським та американським урядами та компаніями про локалізацію виробництва в Україні “відкритим та чесним”. Він зазначив, що на конференції обговорювалися актуальні потреби та спроможності країн, можливості для розвитку співробітництва, інвестицій та будівництва спільних підприємств.

“Спільно з міністром Камишіним визначили розвиток української оборонної індустрії одним з пріоритетів нашої роботи. Наступного року виділяємо безпрецедентний бюджет на розвиток оборонного виробництва”, – пише Умєров. Він додав, що українські зброя, техніка та технології мають зайняти нішу росіян на ринку озброєння. Для цього потрібна «потужна оборонна коаліція».

У КИЄВІ ДЕМОНТУВАЛИ ПАМ’ЯТНИК МИКОЛІ ЩОРСУ

У Києві 9 грудня демонтували пам’ятник Миколі Щорсу — одному з командирів більшовиків під час радянсько-української війни 1917 — 1921 року. Про це повідомила Київська міська державна адміністрація з посиланням на директора Департаменту територіального контролю міста Києва Михайла Буділова.

“Дерусифікація та декомунізація триває. Ми вже демонтували понад 60 пам’яток, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР. Зараз працюємо над об’єктами, з яких уряд зняв охоронний статус. У листопаді прибрали пам’ятник Олександру Пушкіну, сьогодні відбувся демонтаж складної конструкції пам’ятника Миколі Щорсу. У співпраці столичної влади, Міністерства культури та громадськості дуже скоро ми досягнемо спільної та такої бажаної мети”, – наголосив директор Департаменту Михайло Буділов.

Пам’ятник Миколі Щорсу було встановлено в Києві 30 квітня 1954 року на бульварі Тараса Шевченка неподалік метро “Університет”. Приводом для встановлення стало відзначення 300-річчя Переяславської ради. Висота статуї – майже 14 метрів, ще на 6,5 метрів підіймається гранітний постамент, на якому стоїть кінна статуя. Вага статуї складає 8 тонн. Поки що її планують зберігати на території поруч із Музеєм авіації.

Микола Щорс – радянський військовий діяч, один із військових командирів більшовиків під час війни 1917-1921 років. Він боровся за радянську владу і воював проти Української Держави й Української Народної Республіки. Учасник червоногвардійських повстанських формувань.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору