ЖИТТЯ

Українським військовополоненим передали гуманітарні посилки та листи з дому: що позитивного було цього тижня

Допомога від партнерів та “сюрпризи” від СБУ для окупантів. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

З АЕРОПОРТУ БОРИСПОЛЯ ВИЛЕТІВ ПАСАЖИРСЬКИЙ ЛІТАК

З аеропорту “Бориспіль”, що на Київщині, 19 грудня евакуювали пасажирський літак Boing 777-300 – без пасажирів і вантажу на борту. Про це повідомляється на сторінці аеропорту.

Виліт відбувся близько 9 години ранку за запитом української авіакомпанії Skyline Express, яка зараз здійснює перевезення в Європі. Як пояснили в бориспільському аеропорту, з моменту закриття повітряного простору України 24 лютого 2022 року повітряні судна Skyline Express перебували на стоянці, де проходили постійну технічну підтримку та обслуговування.

Це вже четвертий успішний перегін повітряного судна з аеропорту “Бориспіль” із початку повномасштабної війни, зазначають у державному підприємстві. “Навіть при закритті повітряного простору, аеропорт “Бориспіль” залишається спрямованим на забезпечення операційної готовності та фінансової стійкості, зокрема щодо обслуговування інфраструктури та збереження сертифікації персоналу”, – йдеться у заяві.

На підприємстві додали, що новий технічний перегін повітряного судна з “Борисполя” покликаний протестувати можливе відновлення польотів в умовах воєнного стану. “Ця стратегічна ініціатива відкриває шлях до відновлення регулярних операцій, як тільки відповідна оцінка ризиків цього дозволить”, – наголосили в “Борисполі”.

УКРАЇНА ВИГОТОВИТЬ МІЛЬЙОН ДРОНІВ НАСТУПНОГО РОКУ

У 2024 році Україна планує виробити мільйон дронів та збільшити виробництво артилерії. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції за 2023 рік.

За словами президента, виробництво дронів та їхнє постачання були одним із питань на нещодавній Ставці верховного головнокомандувача. “Дуже не подобається, коли в логістиці у нас залишається бюрократичний радянський процес. Наприклад, коли 26 тисяч дронів лежали на складі, не доїхавши до фронту. Було дуже гучно на Ставці. Не може бути таких пауз”, – наголосив Зеленський.

Він пообіцяв, що в наступному році Україна виготовить мільйон дронів. Щодо артилерії, то глава держави зауважив, що її виробництво теж збільшуватиметься.

Очільник Мінстратегпрому Олександр Камишін зазначив, що Мільйон дронів, які Україна планує виробити у 2024 році, – це лише FPV-дрони. Окрім цього є можливість виробити понад 10 тисяч ударних дронів середньої й більшої дальності. За його словами, Україна спроможна виробити у 2024 році понад 10 тисяч ударних дронів середньої дальності (сотні км) понад тисячу дронів з дальністю у більш ніж 1000 км. “Всі виробничі спроможності готові, контрактація на 2024 рік розпочинається”, – зауважив Камишін.

ГЛАВА СБУ МАЛЮК АНОНСУВАВ “СЮРПРИЗИ” ДЛЯ ОКУПАНТІВ У 2024-МУ

Очільник Служби безпеки України Василь Малюк заявив, що українські шпигуни мають на меті наступного року посилити розвідувальні операції та здійснити диверсійні удари в глибині тимчасово окупованих територій. Про це він сказав в інтерв’ю Politico.

“Ми не можемо розголошувати наші плани. Вони повинні залишатися шоком для ворога. Готуємо сюрпризи. Окупанти повинні розуміти, що сховатися не вийде. Ми всюди знайдемо ворога”, – зазначив Малюк.

Глава СБУ ухилився від конкретики, але дав деякі натяки: у центрі уваги, ймовірно, залишаться об’єкти матеріально-технічного забезпечення та військові засоби на окупованій території України. “Ми завжди шукаємо нові рішення. Значить, “бавовна” горітиме далі”, – сказав Малюк.

Він розповів, що СБУ ретельно обирає свої цілі перед тим, як завдати удару. Спецпризначенці працюють на військових об’єктах або на тих, які росіяни використовують для виконання своїх бойових завдань.

Більшість своїх операцій СБУ проводить на території України – на сході, в Криму та Чорному морі. Коли справа доходить до планування операцій у росії, СБУ зосереджується лише на цілях, які використовуються з військовою метою, як-от матеріально-технічні коридори для постачання зброї, військові кораблі, бази та подібні цілі.

Малюк наголосив, що Україна діє повністю за нормами міжнародного права, на відміну від росії, яка здійснює невибіркові удари по Україні. “СБУ завдає прицільних точкових ударів. Встромляємо ворогу голкою прямо в серце. Кожна наша спецоперація має певну мету і дає свій результат. Все це в комплексі ускладнює можливості рф для ведення війни і наближає нашу перемогу”, – сказав Малюк.

УКРАЇНА ОТРИМАЛА ОСТАННІЙ ТРАНШ З МАКРОФІНАНСОВОЇ ДОПОМОГИ ЄС НА ВІСІМНАДЦЯТЬ МІЛЬЯРДІВ ЄВРО

Європейська комісія сьогодні, 21 грудня, перерахувала Україні останній транш на 1,5 мільярда євро з пакета макрофінансової допомоги на 2023 рік. Про це повідомила очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн в соцмережі Х.

Повідомивши про виплату, фон дер Ляєн зазначила, що ЄС повинен досягти домовленості, аби й надалі надавати Україні підтримку, необхідну їй для відновлення, відбудови та реформ. “Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга і майбутнього члена”, – заявила фон дер Ляєн.

Цей транш Україна отримала в межах масштабної макрофінансової допомоги (МФД) від ЄС на 2023 рік. Згідно з умовами, Україна цього року загалом отримала 18 мільярдів євро фінансування, які надходили десятьма траншами.

УКРАЇНСЬКИМ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИМ ПЕРЕДАЛИ ГУМАНІТАРНІ ПАКУНКИ ТА ЛИСТИ З УКРАЇНИ

Україна і росія 22 грудня домовилися про передачу гуманітарних пакунків та листів для військовополонених обох країн. Про це розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Передача посилок та листів для українських захисників і захисниць відбулася за участі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та представників Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вони закупили теплі речі, взуття та предмети особистої гігієни. “Важливими залишаються принципи гуманності, взаємної довіри та впевненості сімей у тому, що їхні рідні зможуть отримати звістки з дому”, – зазначив Лубінець.

Також завдяки гуманітарним домовленостям вдалося повернути на Батьківщину чотирьох українських громадян. Водночас до росії виїхали громадяни, які хотіли возз’єднатися з родиною.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору