ВЛАДА

Мобілізація, стосунки із Залужним та мільйон дронів у 2024-му: найголовніше із пресконференції Зеленського

Президень України 19 грудня підбив підсумки 2023 року. Публікуємо найголовніше з його пресконференції.

Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 19 грудня, провів велику пресконференцію. На подію запросили як українських, так і закордонних журналістів. Говорив Зеленський про хід війни в Україні, плани щодо мобілізації жінок та ротації військових, а також про вступ України до Європейського союзу та НАТО. Інформатор Україна зібрав найголовніше.

 

План щодо мобілізації

“Наші військові звернулись щодо захисту нашої держави та потенційних контрнаступальних дій, щодо дефіциту (кадрів). І вони запропонували мобілізувати додатково 450-500 тисяч людей. Це дуже серйозна цифра – я сказав, що треба більше аргументів. Бо це питання людей, питання справедливості, питання обороноздатності та питання фінансів”, – заявив президент.

За його словами, є ротаційні питання, питання відпусток – це має бути комплексний план: “Я поки що не побачив там (у плані про мобілізацію) демобілізації – цей процес має бути з точки зору справедливості щодо наших воїнів. Якщо ми говоримо про додаткові сили мобілізаційні, ми повинні знайти і демобілізаційні процеси”.

Мобілізація такої кількості людей коштуватиме зайвих 500 мільярдів гривень. Зеленський заявив, що хоче розуміння від Кабміну – “звідки гроші”. При тому, що для утримання одного військового потрібно мати шість платників податків. “Візьміть 500 тисяч людей, помножте на 6 і зрозумійте, як мені, уряду, всім нам знайти плюс 3 мільйони платників податків із січня”, – наголосив президент.

Допомога від партнерів

Зеленський впевнений, що США та інші союзники Україну “не зрадять” і виділять допомогу у повному обсязі. За його словами, Євросоюз виділить кошти Києву “найближчим часом”

“Я впевнений, ми цього досягнемо, але це питання певного часу. Рішення буде ухвалено найближчим часом”, – заявив президент на пресконференції. Він висловив впевненість, що у разі провалу виділення пакета 50 мільярдів, “знайдуться інші механізми” допомоги.

Також президент запевняє, що Сполучені Штати також не зрадять Україну. “Мені здається, що я знайшов порозуміння з президентом США Джо Байденом та сенаторами. Питання лише в датах”, – сказав Зеленський.

Коли закінчиться війна

Володимир Зеленський заявив, що ніхто не знає, коли закінчиться війна і чи закінчиться вона у 2024 році. А ті, хто впевнено говорить, що війна триватиме роками, просто каже це навмання.

“Навіть ті командири, які кажуть, що вона не закінчиться у 2024 році – вони не знають. Це діалог. Це думки. Війна, перемога, стагнація залежить від багатьох рішень, ризиків, напрямків. Але багато залежить від нас з вами. Якщо ми не втратимо нашу стійкість, наш дух. Можна жити зі скепсисом, то можна і країну проє… зі скепсисом. Я не готовий, і таких як я багато, не готовий віддати Україну”, – сказав Зеленський.

На запитання, чи може Україна поступово прийти до програшу у війні, Зеленський відповів негативно: “Ми були у найскладнішій ситуації, ми були майже повністю окуповані – принаймні центральні регіони, логістика нашої держави, дороги, залізниця, доставка харчових продуктів, ми були в повній блокаді, ми вийшли. Зараз в нас інша ситуація”.

Про відносини з Віктором Орбаном

Зеленський розповів, про що ж говорив з прем’єром Угорщини під час свого візиту до Аргентини. Тоді їхні розмова тримала із пів хвилини.

“Іноді його політика не дуже дружня до нас. У мене було багато питань до нього, але в будь-якому випадку ми сусіди, ми намагаємося знайти рішення, але для цього нам треба організувати зустріч. Минулого разу в Аргентині я сказав Орбану: “Вікторе, дай мені одну причину, чому ви нас не підтримуєте в ЄС”. Він не зміг сказати. І я спитав, а чому ми не можемо організувати офіційну зустріч – він також не дав відповіді”, – згадав президент.

За його словами, він ніколи не говорив з Орбаном про припинення вогню чи про діалог з володимиром путіним: “Можливо, він підіймав цю тему з друзями чи десь за кордоном”.

Про вибори під час війни

Зеленський заявив, що не буде розпускати Верховну Раду, попри скандали із закордонними відпустками депутатів та корупційні скандали. Президент наголосив, що в Україні не можна проводити парламентські вибори під час війни.

“Депутат, який гуляє, нічим не відрізняється від бізнесмена, який включає салюти, коли військові воюють. Я не ділю цих людей. Всі державні діячі мають бути моральним прикладом. Такого немає, тут я з вами погоджуюсь. Що я можу зробити як президент? Я не можу їх розпустити, бо тоді будуть вибори, а вибори під час війни не можна проводити. Якщо ми готові на такі шляхи зміни ВР, треба змінювати закони та проводити вибори”, – заявив Володимир Зеленський.

Також очільник держави не збирається “чистити ряди” в Офісі президента: “Якщо я позбавлюсь своєї команди, у мене вона невелика, 5-6 менеджерів, то ми стаємо з вами слабкішими, буде менше ППО, буде менше допомоги. При всій повазі до вашої риторики, просто не можу дозволити цього собі”.

Про Залужного та військову стратегію

Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна не відмовиться від повернення до кордонів, які були встановлені на момент проголошення незалежності.

“Стратегія (щодо звільнення всіх окупованих територій) не може бути зміненою, згідно нашої Конституції. Це – всі наші території. Що стосується тактики – може бути змінена тактика після того, як буде враховано результати наших дій на півдні України в 2023 році. До кінця року ми отримаємо розуміння. Наші наступні плани, наступні кроки – вибачте, залишаться поки що тільки з нами, – заявив президент.

Також Зеленський зазначив, що з головнокомандувачем Валерієм Залужним у нього робочі стосунки і він планує “з ним працювати” й надалі.

“Робочі у мене стосунки із Залужним. Він має відповідати за результат на полі бою як главком, разом з Генштабом. Я вважаю, що ми можемо собі дозволити жити в Україні з щоденним результатом, якщо ми готові приносити цей результат, кожен з нас. Нам потрібні міцні кроки і результати, ось і все. Результат – кожний день, на кожній посаді. І відповідальність за кожний результат кожного дня. Планую працювати (із Залужним), чекаю рішення від них (Генштабу) щодо мобілізації, чекаю дуже конкретних речей на полі бою. Стратегія зрозуміла, у нас є розуміння наших дій. Хочу бачити деталі і вважаю, що це справедливо”, – каже президент.

Про вступ до НАТО

“Що стосується НАТО, то для нас це найпотужніший варіант, проте нас не запрошують до Альянсу. Сигнали щодо часткової участі – маячня. Для мене це “щось, десь” неконкретне. Дуже складно уявити, як це можливо”, – прокоментував перспективи входження до НАТО президент.

За його словами, вступати до НАТО “частинами” – це “високий ризик” для України та “нісенітниця”: “Що буде, якщо частина України буде в НАТО? Думаю, це є великі ризики для нас. Путін увійде, і розпочнеться війна з НАТО. І тут питання, чи боротимуться країни НАТО за частину української території, яка набуде якогось статусу в НАТО? Адже ми не визнаємо окуповані території російськими”.

Про мобілізацію жінок та зниження призовного віку

Володимир Зеленський заявив, що не підпише закон про мобілізацію жінок. Але погодиться на призов чоловіків віком від 25 років, якщо Генштаб наведе належні аргументи: “Закон про мобілізацію жінок не підпишу. Щодо мобілізації чоловіків 25 років, якщо всі аргументи буде викладено, якщо побачу, що це їм потрібно, то з цим погоджуся”.

Мільйон дронів наступного року

Володимир Зеленський пообіцяв, що наступного року Україна виробить мільйон дронів. За його словами, на одній з останніх Ставок ключовими були питання виробництва та постачання дронів.

“Я позитивно ставлюся і до збільшення виробництва дронів і спеціальних підрозділів. Має бути структура управління щодо управління дронами. Не радянська, а дуже проста, щоб використовувати швидко”, – заявив президент.

Президент обурився, що в Україні до сьогодні у питаннях логістики зберігається бюрократичний радянський процес: “26 тисяч дронів лежали на складі і не доїхали до фронту. Не може бути таких проблем. Я просто в шоці, як може не доїхати те, що вироблено нами. Але ми поборемо логістику. Будуть отримувати наші воїни у бригади вітчизняні дрони. Щодо виробництва, мільйон дронів наступного року ми виробимо”.

Про перемогу України та готовність до переговорів

На питання про те, що для нього буде перемогою у війні з росією, Зеленський відповів, що Україна повинна продовжувати боротися, бо чим більше рф відступить, тим слабкішою вона буде.

“Хтось говорить: “Та давай тут, де ми знаходимось, це вже перемога, нас не окупували”. Коли приїжджаєш в США чи ЄС, то те, що росія не змогла нас зруйнувати, – це вже для них перемога. Я зі скепсисом до цього відношусь”, – сказав він.

За словами президента, українці мають боротися: “Ніхто не гарантує, що якщо ми завтра дійдемо до тієї лінії, де ця навала почалася, а це надзусилля, якщо так вийде, то як буде далі? Які гарантії безпеки ми отримаємо? Хто гарантує, що буде безпека з боку росії? Зрозуміло, що чим більше росія відступить – тим вона буде слабшою, починаючи з їхнього лідера і закінчуючи їхньою присутністю на міжнародних майданчиках”.

Щодо переговорів за припинення війни в Україні, Зеленський нагадав про “формулу миру”, наступна зустріч щодо якої буде у Швейцарії в межах економічного форуму: “На цій зустрічі пропрацюють останні п’ять пунктів “формули”. У Швейцарії буде домовленість між країнами, на основі якої готуватимуть документ, який передадуть представникам рф. Якщо росія буде готова сприймати цей документ, перемовини будуть актуальні. Станом на зараз вони неактуальні. Запиту від росії нема, у їхній риториці тільки нахабство”.

Про можливе падіння підтримки народом

Володимир Зеленський заявив, що не боїться, якщо українці перестануть підтримувати його як президента України. Якщо українці зроблять інший вибір – це “нормально”, сказав він.

“Що стосується підтримки мене як президента. Я сказав, що для мене честь бути президентом. А там далі люди вирішують, люди бачать, як я працюю, як я служу Україні. Якщо не подобається – ну зрозуміло, ну це вибір українців, ну нормально”, – запевнив Зеленський.

Але потрібно робити все, “щоб єднання не падало”, наголосив він. “Наша єдність – це наша зброя вітчизняного виробництва, це наше ноу-хау, яке нам допомогло і країну зберегло на початку війни. Напевно, це слово стає для когось банальним дуже. Але треба зберігати деякі банальності, від яких залежить ще одне банальне слово, але таке важливе – просто “життя”, – сказав Зеленський.

Про подвійне громадянство і повернення українських біженців

Володимир Зеленський висловив переконання, що Україні слід повертатися до питання про множинне громадянство. Це треба зробити для того, аби якомога більше українців, які залишили країну через війну, повернулися додому.

“Відповідний закон є. Про множинне громадянство я говорив ще до початку повномасштабної війни. Момент важливий, не треба перегріти це питання. Але й зарано не можна. Я б хотів, щоб у нас люди за кордоном, особливо жінки і діти, чули це, щоб, коли вони працевлаштовуються там і знаходять нове життя… щоб все ж вони не спішили відмовлятись від громадянства нашої держави. Це важливо. Таких людей нам не можна втрачати”, – наголосив Зеленський.

На думку президента, багато переселенців зможуть повернутися в Україну як тільки дозволить ситуація з безпекою. А це залежить від посилення протиповітряної оборони ЗСУ.

“Що стосується наших людей за кордоном. Вони різні, авжеж вони всі громадяни і ми маємо захищати всіх громадян. Я думаю, більшість приїде, коли буде потужніша ППО”, – сказав президент.

Окрім того, зменшення підтримки європейських країн українських переселенців змусить їх повертатися додому. “І країни Європи, США підтримуватимуть тих, кому дуже складно, але працевлаштовані матимуть меншу підтримку”, – зауважив глава держави.

Про напади Мар’яни Безуглої на Валерія Залужного

Президент прокоментував критику головкома ЗСУ від Мар’яни Безуглої, представниці президентської партії. “Пан Залужний також мій представник, як і всі ті, кого я призначав або хто зі мною прийшов. Комусь дуже вдячний, за когось соромно”, – сказав Зеленський.

“Що стосується будь-яких коментів у ФБ, я не займаюсь цим, у мене немає на це часу. Я використовую соціальні мережі як майданчик, де я можу відповісти на запитання чи передати сигнали нашому суспільству, а також як формат спілкування з іншими нашими партнерами. Що стосується Мар’яни, Валєри, там є ще кілька людей – вони всі дуже люблять коментувати, лайкати у Фейсбуці, вони дуже часто там спілкуються, у них діалоги. Вони з перших днів – то разом їздять на фронт, то вони сваряться – це складні питання, якщо чесно, для мене. Тому мені здається, нам всім потрібно давати результат державі щоденний, а селфі – встигнемо”, – завершив пресконференцію президент.

Нагадаємо, що у ніч на 20 грудня російські війська випустили по Україні 19 безпілотників. 18 з них збили сили ППО.

Ольга Ястребова

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору