ЖИТТЯ

Масована атака 23 січня: які наслідки на Київщині та в інших регіонах України

Росіяни завдали чергової повітряної атаки. Які наслідки на Київщині та в інших регіонах?

Вночі 23 січня противник завдав комбінованого ракетного удару по Україні, застосувавши крилаті, балістичні, авіаційні та зенітні керовані ракети. Усього протягом ночі зафіксовано 41 засіб повітряного нападу противника. В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із ППО Сил оборони знищено: 15 крилатих ракет Х-101/х-555/Х-55; 5 балістичних ракет “Іскандер-М”; керовану авіаційну ракету Х-59. Про це повідомили у Командуванні повітряних сил ЗСУ, передає Інформатор.

Більшість випущених ракет тих типів, що атакують по балістичній траєкторії: 4 зенітні керовані ракети С-300/С-400 з Бєлгородської області – у напрямку Харківщини; 15 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 із шести стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (район пусків – Енгельс, рф.); 8 ракет Х-22 із бомбардувальників Ту-22М3 з Брянська та Орловська область – у напрямку Харківщини та Сумщини; 12 балістичних ракет “Іскандер-М” (район пусків – Бєлгородська та Воронезька область); 2 керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків Су-34 (район пусків – Белгородська область – рф).

“Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється і буде оприлюднена місцевою владою. Важливо, що не всі ворожі ракети, які атакували по балістичній траєкторії досягли своїх цілей!”, – зазначили у Командуванні повітряних сил ЗСУ.

ЯКІ НАСЛІДКИ У КИЄВІ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ?

Начальник Київської обласної військової адміністрації (КОВА) Руслан Кравченко повідомив щодо наслідків ракетної атаки на Київщину: “Область відбила чергову масовану атаку ворога. Сьогодні вранці регіон був атакований ракетами. За попередньою інформацією, влучань в об’єкти житлової та цивільної чи критичної інфраструктури не зафіксовано. Дякуємо нашим силам ППО за надійних захист українського неба. На жаль, по громадам області маємо постраждалих та падіння уламків ракет Працюємо. Наслідки атаки ліквідовуємо. Всі отримають необхідну допомогу”.

За попередньою інформацією внаслідок падіння уламків російських ракет станом на 8:30 є дані про трьох постраждалих. Наразі людям надається перша допомога. В декількох громадах пошкоджені 3 багатоповерхівки, приватні будинки та господарчі споруди, 10 легкових авто, кафе, ліквідовується пожежа на парковці біля одного з житлових комплексів. На місцях працюють всі оперативні служби. Більш детальну інформацію щодо пошкоджень та потерпілих повідомлять згодом.

Начальник Київської міської військової адміністрації (КМВА) Сергій Попко повідомив, що це вже другий ракетний удар по Києву від початку цього року. Удар комбінований, із застосуванням різного озброєння. Повітряна тривога в столиці тривала дві з половиною години. Спершу ворог запустив крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 із стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з району Саратовської області, рф. Ці ракети заходили на столицю двома хвилями. Коли вони вже безпосередньо перебували в повітряному просторі Києва, ворог запустив по столиці балістичні ракети наземного базування.

Силами та засобами протиповітряної оборони над Києвом було уражено майже два десятки повітряних цілей. Але внаслідок цієї комбінованої ракетної атаки в столиці, на жаль, є руйнування і потерпілі. Станом на 09:00 одна людина загинула та ще 14 поранені (більшість – із мінно-вибуховими травмами). Пораненим надається необхідна медична допомога.

В Святошинському районі рятувальники виявили частину ракети, яка потенційно ще може нести загрозу. Тому було прийнято рішення про евакуацію мешканців кількох навколишніх житлових будинків. На базі одного з дошкільних навчальних закладів району розгорнутий штаб. Рятувальники працюють над знешкодженням частини ракети.

В Святошинському районі падіння уламків на 10 локаціях. Пошкодження: загоряння квартири в багатоповерховому житловому будинку; одна нежитлова забудова; 10 гаражів із подальшим займанням; вибуховими хвилями пошкоджено кілька авто та вибито вікна в квартирах; зафіксовано загоряння припаркованих автомобілів; Проводиться евакуація населення з двох житлових будинків до двох оперативно розгорнутих місць тимчасового перебування на базі однієї середньої школи та одного дошкільного навчального закладу.

В Печерському районі падіння уламків на 5 різних локаціях. Пошкодження: нежитлова будівля з подальшим загорянням, у трьох житлових будинках вибуховою хвилею у будинку пошкоджено вікна та двері.

В Солом’янському районі падіння уламків на 3 локаціях. Пошкодження: вибуховою хвилею пошкоджено житловий будинок; руйнування 2-поверхової нежитлової будівлі на площі 300 м. кв., без загоряння.

В Дарницькому районі падіння уламків на 5 різних локаціях. Без негативних наслідків.

В Шевченківському районі падіння уламків на одній локації, вибуховою хвилею пошкоджено вікна в житловому будинку.

Поранення отримали 18 людей, з них 13 госпіталізовано. Дані оновлюються та уточнюються.

ЩО В ІНШИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ?

Голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що близько 04:00 та 07:20 окупанти завдали кілька ударів по Київському і Салтівському районам міста Харків. Попередньо – ракетами Х-22. Внаслідок ударів 4 людини загинули, 42 отримали поранення. Серед них четверо дітей, їхній стан середньої важкості. Зруйновані багатоквартирні житлові будинки, навчальний заклад, інша виключно цивільна інфраструктура.

Нагадаємо, що українські війська за добу відбили 21 атаку на Мар’їнському напрямку. Повне зведення Генштабу ЗСУ за 23 січня –  за посиланням.

Фото: Telegram-канал ДСНС України та голови Харківської ОВА Олега Синєгубова

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору