ЖИТТЯ

У Переяславі провели культурно-просвітницький захід до Дня пам’яті Героїв Крут: як це було

У Переяславі провели культурно-просвітницький захід до Дня пам’яті Героїв Крут. Як це було?

29 січня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели культурно-просвітницький захід до Дня пам’яті Героїв Крут. Згадати страшні події 1918 року зібралося понад 250 людей. Про це повідомляє Інформатор.

Розпочала захід студія конферансу “Акцент” Переяславського ЦКМ, що провела екскурс в історію. На сцені виступила зразкова акробатично-хореографічна студія “Міраж” із номером “Все буде Україна”. На екрані сцени показали відеоролик про Крути. Також протягом заходу транслювали уривки із фільму “Крути 1918”. Всі присутні разом заспівали Гімн України та хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів, які полягли у запеклому бою під Крутами.

Після цього пісню “Мамо, не плач” виконала Оксана Ковальчук. До слова запросили заступницю міського голови Переяслава Оксану Степаненко: “Я сьогодні низько схиляю голову і дуже вдячна Героям Крут, всім випускникам, студентам, всім тим, хто став на захист Батьківщини. Разом з мамами, які стараються не плакати, але сліз тих не можна втримати, ми просимо у Бога, що він дав нам всім витримки, наснаги, життєдайності, щоб підтримати наші Збройні Сили. Щоб пам’ять про Героїв Крут жила вічно”.

Владислава Черненко прочитала вірш “Сніг”. З промовою виступив кандидат історичних наук, доцент, проректор із наукової роботи та інноваційної діяльності Університету Григорія Сковороди у Переяславі Василь Дудар. Софія Леонова заспівала пісню “Внебодим”. На сцену запросили заступника командира 137-го батальйону територіальної оборони Бориспільського району з морально-психологічного забезпечення Валерія Мартишка.

“Формування козацького роду, козацької крові через віки пройшло, насправді, дуже швидко. І от ви тут, ви нащадки. Нащадки тих славетних, тих незламних, тих непоборних, які не злякалися. І от вони, студенти, кадети, у ті часи, це люди із благородних родів, які були з високою степеню свідомості. І ця свідомість запалила їх, підняла їх на бій, на останній бій в житті. І от виконання славеня перед розстрілом, звичайно це повторюється зараз”, – сказав Валерій Мартишко.

Також він зауважив, що у їхньому підрозділі боронили Україну молоді чоловіки, яких можна порівняти із Героями Крут. “Позивні у них: “Студент”, “Кадет” і “Ангел”. “Ангелу було 22 роки, “Кадету” було 19 років, як він прийшов у армію, а “Студенту” на рік більше. Їх немає вже. Хоча вони десь тут, з нами. Вірять у те, що загинули, поклали свої життя не просто так. Вірять, що Україна відбудеться. Обов’язково відбудеться. Вони чекають на це, вірять у вас, вірять у мене і в нашу перемогу. І от я хочу, щоб ви так само вірили у перемогу, і з віком, теж вступили, якщо треба у боротьбу. Інакше не буде”. Під цього Єлизавета Хандошко та Ганна заспівали пісню “Героям”.

Зібралося понад 250 людей

Студія конферансу “Акцент” Переяславського ЦКМ провела екскурс в історію.

На сцені виступила зразкова акробатично-хореографічна студія “Міраж” із номером “Все буде Україна”

Пісню “Мамо, не плач” виконала Оксана Ковальчук

До слова запросили заступницю міського голови Переяслава Оксану Степаненко

З промовою виступив Василь Дудар

Софія Леонова заспівала пісню “Внебодим”

На сцену запросили Валерія Мартишка

Єлизавета Хандошко та Ганна заспівали пісню “Героям”

Нагадаємо, що 26 січня у Переяславі попрощались із військовим Олександром Даниленком. Він помер від тяжкої хвороби. Репортаж із похорону – тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору