ЖИТТЯ

Україна укладає безпекові угоди з європейськими країнами та отримує військову допомогу: що позитивного було цього тижня

Україна уклала безпекові угоди з Німеччиною та Францією. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Україна уклала безпекову угоду з Німеччиною

Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц 16 лютого підписали угоду про співробітництво між країнами у сфері безпеки. Про це повідомив Шольц.

“Володимир Зеленський і я сьогодні підписали угоду про наші довгострокові зобов’язання щодо безпеки – історичний крок. Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну перед обличчям російської загарбницької війни”, – зазначив канцлер.

В Офісі президента України зазначили, що Німеччина має намір надавати підтримку Україні “стільки, скільки буде потрібно” для того, щоб допомогти Україні захистити себе та відновити територіальну цілісність.

Також Шольц оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 1,1 мільярда євро. Про це він сказав на брифінгу 16 лютого.

До нового пакета увійдуть:

  • 36 броньованих та колісних гаубиць із промислових запасів;
  • 120 тисяч снарядів;
  • 2 системи ППО Skynex;
  • ракети для IRIS-T.

Канцлер нагадав, що на цей рік Німеччина виділила 1,7 млрд євро на допомогу Україні та ще 6 млрд євро – зобов’язання на наступні роки. Загалом Німеччина виділила/ухвалила зобов’язання на 28 млрд євро для військової допомоги Україні.

Франція підписала з Україною угоду про співпрацю у сфері безпеки. А ще – виділить 3 мільярди євро допомоги

Володимир Зеленський та президент Франції Емманюель Макрон підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки. Також Франція виділить для України 3 млрд євро на військові потреби. Про це йдеться в етері на сторінці Зеленського у Facebook.

“Угода, яку ми уклали з терміном 10 років, буде чинною, поки Україна не вступить до НАТО. У межах цієї угоди Франція внесе 3 млрд євро додатково на військові потреби у 2024 році”, – зазначив Макрон.

Церемонія підписання відбулася ввечері 16 лютого під час візиту українського президента до Парижа. Після неї Зеленський також зазначив, що Франція надасть Україні новий оборонний пакет – “такий, який і потрібен”. За словами Зеленського, там будуть снаряди для артилерії, гармати, системи Caesar, додаткове посилення протиповітряної оборони.

Раніше країни G7 погодилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі. До цієї ініціативи долучилися понад 20 країн. Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду. Потім долучилися Німеччина та Франція.

“У нас поки небагато таких угод. Кожна з них по-своєму посилює Україну. У кожній із цих трьох країн, реальних лідерів безпеки, є свої пріоритети”, – пояснив Зеленський різницю між підписаними документами на пресконференції в Парижі.

В Офісі президента назвали держави, з якими Україна підпише наступні безпекові угоди

В Офісі президента розповіли, з якими двома країнами Україна укладе наступні двосторонні безпекові угоди. Про це повідомив речник президента Сергій Никифоров в етері телемаратону “Єдині новини”.

“Судячи з динаміки підготовки наступних двосторонніх безпекових угод, виглядає так, що саме Данія та Нідерланди стануть наступними країнами, з якими такі угоди будуть підписані”, – заявив представник президента. Никифоров зауважив, що не має права оголошувати дати, але додав, що це станеться “зовсім скоро”.

Rheinmetall планує відкрити в Україні завод боєприпасів

Німецький концерн Rheinmetall заявив, що планує відкрити новий завод боєприпасів в Україні. Хочуть виробляти “шестизначну кількість” 155-мм боєприпасів щороку. Про це йдеться у повідомленні компанії на платформі X.

Меморандум щодо створення нового спільного підприємства підписали під час Мюнхенської безпекової конференції. Зазначається, що Rheinmetall володітиме 51% акцій нової компанії, а решта 49% дістанеться українському партнеру. Чи буде це “Укроборонпром”, з яким уже співпрацює Rheinmetall, не вказується.

Від України меморандум підписував міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Зеленський заявив, що Україна здивує Росію дронними системами власного виробництва

Володимир Зеленський заявив, що Україна цьогоріч здивує Росію дронними системами та системами радіоелектронної боротьби власного виробництва. Про це він сказав на Мюнхенській конференції з безпеки, спілкуючись із журналістами.

“Розвивати технології ми почали, розвивати виробництво дронів. Ми, я впевнений, у позитиві для нас і в негативі для Росії здивуємо їх цього року дронними системами, системами РЕБ. Це наші технології, наші вітчизняні”, – заявив президент. Зеленський наголосив, що це паралельний шлях, який Україна робить, поки чекає на військову допомогу від партнерів.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору