ЖИТТЯ

Гіркі звістки з фронту, День святого Валентина та благодійний ярмарок: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього дізнавалися гірки звістки з фронту, в одній з громад попрощалися із захисником. У ліцеї Мазепи провели благодійний ярмарок, а у музеї “Заповіту” представили картини місцевих та національних художників. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУЛИ ЮРІЙ ДЯЧЕНКО ТА АНДРІЙ ПИЩИК ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА

9 лютого під час виконання бойового завдання, внаслідок ворожого обстрілу від вибухової травми, поблизу населеного пункту Синьківка, Купянського району, що на Харківщині, загинув солдат Збройних Сил України Юрій Дяченко 1986 р.н. із Переяслава.

Юрій служив оператором-радіотелефоністом, взводу спостереження, розвідувальної роти.

4 лютого під час виконання бойового завдання внаслідок удару ворожого дрону-камікадзе типу ФПВ поблизу населеного пункту Іванівське, Бахмутського району, що на Донеччині загинув бойовий медик Андрій Пищик 1990 р.н. із Переяслава.

Андрій служив бойовим медиком 3 штурмового взводу 2 штурмової роти 1 штурмового батальйону.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ПОХОВАЛИ ЗАХИСНИКА ВАЛЕНТИНА ЛЬОДОВОГО

14 лютого у Переяславському (Студениківська ТГ) попрощалися із солдатом Збройних сил України Валентином Льодовим. Йому було 33 роки. Він загинув 23 січня під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Васюківка Бахмутського району, що на Донеччині. Поховали його на цвинтарі у рідному селі.

“Його серце було незмірно великим і добрим. У ньому поміщалася повага до матусі, любов до дружини Тетяни та донечок, а племіннику Владику він взагалі став і батьком, і братом, і взірцем. Побратими відзначають надзвичайну хоробрість, поміркованість і зваженість Валентина, його справжню чоловічу дружбу цінують бійці підрозділу, де він воював”, – зазначили на сторінці громади.

Валентин Льодовий народився у селі Переяславське. Навчався у місцевій школі, одружився, там у нього народилися дві доньки. На початку повномасштабного вторгнення разом із хлопцями-односельцями вступив до територіальної оборони. Навесні 2023 року його мобілізували до лав Збройних сил України. Після навчання був направлений на передову. Служив кулеметником 3 піхотного відділення 3 піхотної роти.

РОСІЯНИ ВНОЧІ 15 ЛЮТОГО ВИПУСТИЛИ ПО УКРАЇНІ 26 РАКЕТ. ППО ЗНИЩИЛА ПОЛОВИНУ З НИХ

Вночі 15 лютого російські війська атакували територію України 26 ракетами Х-101/Х-555/Х-55, “Калібр”, “Іскандер-М”/KN-23, С-300 та Х-59. Сили ППО збили 13 із них.

Усього зафіксували пуски 26 ракет різних типів. Сили та засоби Повітряних сил та Сил оборони України знищили 13 ракет різних типів.

У Київській області влучань у об’єкти житлової та критичної інфраструктури не було. Постраждалих також немає. Падіння уламків ворожих ракет зафіксували в двох населених пунктах одного з районів області. Також пошкодженні 7 приватних будинків, декілька господарчих споруд та автомобіль.

Усі ракети, які летіли на Київ, були знищені. Обійшлося без жертв та руйнувань.

ІГОРЯ ОПАНАСЮКА ПЕРЕОБРАЛИ ГОЛОВОЮ СУДУ В ПЕРЕЯСЛАВІ

Судді Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду провели збори, на яких визначилися з обранням голови суду та судді-спікера. За результатами таємного голосування на посаду голови строком на три роки повторно обрали Ігоря Опанасюка.

Ігор Опанасюк обіймав посаду голови суду з лютого 2021 року. У 2007 році він закінчив Національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого, а у 2012-му – Національний університет “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого” за спеціальністю “правознавство”. У березні 2012 року його призначили суддею Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду. У вересні 2018-го призначений на цю ж посаду безстроково.

Суддею-спікером строком на один рік на цих же зборах обрали Вікторію Хасанову. Станом на кінець 2023 року в переяславському суді працювало 7 суддів із 7 за штатом.

СУДИТИМУТЬ ЕКСДИРЕКТОРКУ ОДНІЄЇ З ЛІКАРЕНЬ НА БОРИСПІЛЬЩИНИ ЗА СЛУЖБОВУ НЕДБАЛІСТЬ ІЗ ЗБИТКАМИ ПОНАД 3,5 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

Прокурори Бориспільської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишньої директорки однієї з районних лікарень Київської області за ч. 2 ст. 367 ККУ (Службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки).

Під час розслідування встановили, що між службовою особою та переможцем тендеру був укладений договір підряду щодо виконання будівельних робіт з реконструкції частини приміщень лікарні Бориспільщини під відділення екстреної медичної допомоги. 59-річна ексдиректорка лікарні на виконання договору підписала звітну документацію, у якій вартість медичного обладнання та супутнього устаткування завищена на понад 3 мільйони 500 тисяч гривень. Внаслідок цього на рахунок підрядної організації безпідставно перерахували бюджетні кошти.

У грудні минулого року ексдиректорці повідомили про підозру.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЖІНКА НАПИСАЛА ЛИСТА ПОЖЕЖНИКАМ, ЯКІ ВРЯТУВАЛИ ЇЇ БУДИНОК

Увечері 6 лютого на вулиці Підгірній у селі Веселе (Дівичківська ТГ) сталася пожежа – горів житловий будинок. Шестеро рятувальників із 27-ї ДПРЧ (м. Переяслав) боролися із вогнем. Зрештою за годину вони врятували будинок. А 12 лютого отримали листа від його власниці.

“Висловлюю вдячність особовому складу 27-ї ДПРЧ м. Переяслав за їх мужність, уважність, пильність, гарну роботу на гасінні пожежі, яка сталася 6 лютого 2024 року в с. Веселе. За їхнє швидке реагування і добрі чуйні серці. Да Бог поблагословить їх усіх і працівників ДСНС своїми Божими благословіннями і родини всіх захистить від злого”, – написала жінка.

ВЕТЕРАНИ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ ГРАНТ ДЛЯ БІЗНЕСУ ТА ВАУЧЕР ДЛЯ НАВЧАННЯ. ПРО ЦЕ ЇМ РОЗПОВІЛИ У ПЕРЕЯСЛАВІ

15 лютого в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі на базі Центру ветеранського розвитку відбувся захід за участі Київського обласного центру зайнятості та ветеранів війни на тему “Державні програми підтримки ветеранам та членам їх сімей”. Серед учасників були представники управління соціальної та ветеранської політики, соціальні партнери, представники бізнесу, звільнені військовослужбовці-учасники бойових дій.

Начальниця відділу рекрутингу управління реалізації політики зайнятості Київського обласного центру зайнятості Ольга Каленюк розповіла, що на порталі “Дія” можна подати заяву на грант для створення або розвитку ветеранського бізнесу. Такі гранти доступні для ветеранів, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їхніх дружин/чоловіків. Отримане фінансування надасть змогу почати власну справу або розширити бізнес всім, хто має план, необхідні навички та бажання.

Начальниця Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості Любов Красова розповіла про ваучери на навчання. Зазначила, що ваучер – це документ, що видають одноразово, він дає особі право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Право на отримання ваучера надається особам, які мають професійно-технічну або вищу освіту та не зареєстровані в службі зайнятості як безробітні. На підставі ваучера здійснюється перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму. Станом на 1 січня 2024 року ця сума становить 30 тисяч 280 гривень.

УНІВЕРСИТЕТ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ В ПЕРЕЯСЛАВІ НЕ РЕОРГАНІЗОВУВАТИМУТЬ 

12 лютого ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур брав участь у засіданні Громадської організації “Спілка ректорів закладів вищої освіти України”. На ньому обговорювали майбутній закон “Про вищу освіту” разом із міністром освіти і науки Оксеном Лісовим, представниками Офісу Президента та комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

“Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий у своєму виступі зупинився на містоутворюючих закладах вищої освіти, тих, які розміщуються в містах з невеликою кількістю населення і відіграють важливу роль для життєдіяльності міста. Він зазначив, що такі ЗВО не будуть підлягати реорганізації. До цієї категорії належать Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Національний університет “Острозька академія”, Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, Ізмаїльський державний гуманітарний університет, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя і Дніпровський державний технічний університет”, – повідомив у Facebook Віталій Коцур.

Він зазначив, що Університет Григорія Сковороди в Переяславі є найбільшим закладом вищої освіти серед містоутворюючих університетів в розрахунку на кількість населення в містах, де є ці заклади. З понад 27 тисяч населення Переяслава контингент здобувачів освіти станом на грудень 2023 року становить 7124 особи.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ЄДНАННЯ

16 лютого в другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв відзначили День єднання. На захід, який відбувся за участі артистів Переяславських ЦКМ та мистецької школи імені Павла Сениці, зібралося близько пів сотні людей.

Захід розпочав народний аматорський вокальний ансамбль “Вербиченька” з піснею “Козацькому роду нема переводу”. Продовжили ж музичний супровід Юрій Дебеляк та Вадим Ноздровський, вони виконували різні композиції на акордеоні, саксофоні та сопілці. А чуттєвий танець продемонстрували учасниці студії бального танцю “Dance Victory”. Наприкінці дівчата з “Вербиченьки” виконали пісню “Гуляли” виконавця Kozak Siromaha.

У МУЗЕЇ “ЗАПОВІТУ” В ПЕРЕЯСЛАВІ ПРЕДСТАВИЛИ 23 КАРТИНИ МІСЦЕВИХ ТА НАЦІОНАЛЬНИХ ХУДОЖНИКІВ

10 лютого у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка відкрили виставку живописних робіт з фондової колекції НІЕЗ “Переяслав” “Пейзажні імпресії”. На ній представили 23 картини кольоровими та темними фарбами на різну тематику: пейзажі, природа, зима, архітектура, про Переяслав. Триватиме виставка до 1 квітня.

На виставці експонуються картини як відомих українських художників, так і переяславських майстрів. Картина “Видубецький Заповідник” належить пензлю українського художника Миколи Балясного, члена Спілки художників України. Роботи “Три криниці часів Богдана Хмельницького” та “Київська вулиця Леніна” виконав Петро Сльота, член Спілки художників СРСР.

Також представлені пейзажі Григорія Шишка, члена Національної спілки художників України, Миколи Бурячка, українського архітектора, живописця, реставратора, мистецтвознавця, Георгія Чернявського, народного художника України, лауреата Державної премії ім. Т. Г. Шевченка, Олега Заріцького, члена Національної спілки художників України, Володимира Яценка, українського художника, майстра пейзажу, автора мистецтвознавчих праць, заслуженого діяча мистецтв УРСР. Картину “У селі взимку” виконав видатний живописець Микола Глущенко.

Серія картин належить переяславським художникам. Шість пейзажів із місцевими краєвидами виконала Валентина Вердоні, яка проживала в Переяславі із 1917 року. Картина “Морозний день” належить заслуженій художниці України із села Ташань (зараз Ташанська ТГ) Ганні Самутіній. Пейзаж “Березень” виконав художник із Пологів-Вергунів (Ташанська ТГ) Павло Глоба.

У ЛІЦЕЇ МАЗЕПИ В ПЕРЕЯСЛАВІ НА БЛАГОДІЙНОМУ ЯРМАРКУ ЗІБРАЛИ ПОНАД 37 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

12 лютого у Переяславському академічному ліцеї імені Івана Мазепи провели благодійний ярмарок на підтримку Збройних сил України. На ньому зібрали понад 37 тисяч гривень, які передадуть волонтеру Руслану Стародубу. Ідея ярмарку виникла у лідерів учнівського самоврядування навчального закладу.

З-поміж страв, які могли придбати та скуштувати учні, вчителі та гості, були вироби до Дня святого Валентина, у вигляді прапорів України, композиції із цукерок, солодкі горішки, тортики, біляші, сосиски в тісті, піца, вафельки, желе та ще багато різноманітних смаколиків. Ціни коливалися від 5 до 100 гривень. До благодійного заходу залучили всіх учнів та працівників закладу, навіть ті, хто залишився на дистанційному навчанні, відправляли свої донати.

Ініціювали ярмарок учениці 9-А класу Наталія Свебута, Дарина Макарчук та Марина Горбаченко. “Ми захотіли допомогти Збройним силам України, тому вирішили зробити благодійний ярмарок. Долучилися до нього всі класи – від 5 до 11. Ті, хто офлайн, принесли їжу, а ми її продавали. Учні, які навчаються дистанційно, просто перерахували кошти”, – поділилася Наталія Свербута.

Дарина Макарчук розповіла, як виникла ця ідея: “Нам набридли шкільні темні будні, тож ми вирішили їх розбавити чимось яскравим. Так придумали ідею з благодійним ярмарком. Ми зібрали підписи учнів нашого класу, вчителів і пішли з ними до завуча та організатора. Нас підтримали і допомогли організувати збір коштів для ЗСУ”.

ЩО ЛЮБЛЯТЬ ЖИТЕЛІ ПЕРЕЯСЛАВА. ОПИТУВАННЯ ДО ДНЯ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА

14 лютого у світі відзначають День святого Валентина, він же День закоханих і кохання. Поняття любові має досить широкий сенс. Найчастіше йдеться про почуття сильного потягу та емоційної прив’язаності від найвищої чесноти, ніжності чи доброї звички до найпростішого задоволення. Тож у кожної людини є своя “любов”. З цієї нагоди Інформатор вирішив поцікавитися у жителів Переяслава, що вони по-справжньому люблять.

ТРІУМФ “РОЖЕВИХ ПАНТЕР”, 18 МЕДАЛЕЙ ІЗ ТАЕКВОН-ДО ТА “АНТАРЕС” ЗА КРОК ДО ЧЕМПІОНСТВА. ЩО БУЛО ЦІКАВОГО У СПОРТІ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ

8-10 лютого у Броварах відбувся чемпіонат Київської області з боксу. Успішно на ньому виступили представники нашого міста. Перші місця посіли Богдан Савенко, Станіслав Набок, Ярослав Духновський, Денис Коваль, друге – Станіслав Кролевець, треті – Юрій Черняк та Артем Іваненко. Підготували спортсменів тренери відділення боксу Олександр Смірнов, Ігор Юрченко та Семен Грушецький.

10 лютого у чемпіонаті Київської області з таеквон-до ІТФ 15 представників переяславського спортивного клубу “Тайфун” вибороли 18 медалей у двох програмах змагань.  5 “золотих” здобули Ілля Щеголь, Давід Пастухов, Катерина Тихонова, Іванка Гриненко. 9 “срібних” медалей завоювали Ілля Щеголь, Марія Гриненко, Катерина Гриненко, Марія Іваненко, Діана Озеран, Дмитро Бобровник, Назар Синиця, Артем Левченко. 4 “бронзові” нагороди – у Анастасії Швиденко, Владислава Іваненка, Данила Литвина, Кирила Нестеренка.

11 лютого відбувся восьмий тур чемпіонату Переяславщини з футзалу. За два тури до фінішу чемпіон ще не визначився, проте найбільші шанси має “Антарес” із “Вовчкова”, у якого 16 очок. Його може обігнати лише “Матадор-Університет”, який зараз має 11 очок.

Вища ліга

  • “Матадор-Університет” (Переяслав) – ДЮСШ “Дівички” 5:1
  • Juk Store (Переяслав) – BOSS (Переяслав) 4:10

Перша ліга

  • “Farmer’s food” (Переяслав) – ДЮСШ “Переяслав” 4:3
  • “Бурти” (Переяслав) – Вовчків (Переяславська ТГ) 5:2

10 лютого у Гайшині (Переяславська ТГ) провели першість громади з волейболу серед жінок. Участь взяли шість команд. Перемогу здобули “Рожеві пантери” із Переяслава. Друге місце посіла команда із Дем’янець, а третє – з Великої Каратулі. Всіх призерів нагородили грамотами та медалями від відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я. Команда-господар із Гайшина отримала волейбольний м’яч для розвитку волейболу в громаді.

10 лютого також відбулася відкрита першість Переяслава із судномодельного спорту серед моделей довжиною до 600 мм. Участь взяли судномоделісти Яготинського будинку дитячої та юнацької творчості, вихованці гуртка “Крейсерський яхтинг” місцевого клубу моряків, представники судномодельного гуртка Центру творчості дітей та юнацтва Київщини, що працює на базі Циблівського ліцею. Загалом був 21 спортсмен.

Старти проходили у трьох класах моделей, а запускали їх у спеціальному обладнаному басейні для судномоделей. Змагання відбувалося на точність проходження дистанції. Кожен учасник мав чотири спроби, за кожну отримував відповідний бал. Результати такі:

Клас моделей-копій чинних кораблів

  1. Євген Бобир (Яготин)
  2. Дмитро Шаблієнко (Переяслав)
  3. Владислав Шелист (Переяслав)

Моделі класу ЕХ (вільна конструкція)

  1. Марина Горбаченко (Переяслав)
  2. Єлизавета Коряк (Яготин)
  3. Ростислав Дяченко (Яготин)

Клас моделей на резиномоторах

  1. Олексій Семесько (Переяслав)
  2. Назар Шкулета (Переяслав)
  3. Денис Левченко (Яготин)

Переможців змагань нагородили медалями та дипломами відділу з питань фізичної культури, молоді спорту та охорони здоров’я Переяславської міськради.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про три похорони, порятунок рибалки та спортивні досягнення. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору