ЖИТТЯ

У Переяславі провели літературну зустріч до Міжнародного дня рідної мови: як це було

У Переяславі провели літературну зустріч до Міжнародного дня рідної мови. На ньому виступив ансамбль, а поети Переяславщини зачитали свої власні тематичні твори.

19 лютого у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки провели захід під назвою “Ми українці, доля в нас така” до Міжнародного дня рідної мови, який щорічно відзначають 21 лютого, починаючи з 2000 року. На ньому виступив Народний аматорський ансамбль української пісні “Червона калина”, а відомі поети Переяславщини зачитали свої власні тематичні твори. Зібралося близько 30 осіб: бібліотекарі, працівники культури та всі охочі. Про це повідомляє Інформатор.

Розпочав захід Народний аматорський ансамбль української пісні “Червона калина” Переяславського центру культури і мистецтв з піснею “Привітальна”, після неї виконали “Пісню про мову”. Ведуча Людмила Леляк сказала таке: “Мову цілком справедливо називають генетичним кодом нації. Саме в ній формуються, розвиваються, зберігаються та передаються наступним поколінням всі культурні надбання та досягнення власного народу. Чи не найціннішим надбанням українців є наш нездоланний волелюбний дух, жадоба волі та потяг до незалежності.

Тільки уявіть собі через які заборони мови з боку влади пройшли наші батьки на право українцям користуватися нею, навчатися, друкувати книжки, відправляти службу в церкві, ставити вистави”. Бібліотекарі у своїй промові закликали вивчати, пам’ятати та любити державну мову. Власні тематичні твори зачитали поети Переяславщини: Олександр Матвієнко, Олег Коломієць, Альона Мікула, Наталія Павлик. Поетеса Лідія Задорожня продекламувала вірші про двох власних синів, які наразі боронять Україну на фронті. Також на заході цитували твори відомих українських письменників, зокрема Ліни Костенко.

Виступив Народний аматорський ансамбль української пісні “Червона калина”

Бібліотекарі у своїй промові закликали вивчати, пам’ятати та любити державну мову

У читацькій залі бібліотеки зібралося близько 30 осіб

Міжнародний день рідної мови щорічно відзначають 21 лютого

Поети Переяславщини зачитали власні тематичні твори

Власні твори зачитав Олег Коломієць

Лідія Задорожня продекламувала вірші про двох власних синів, які наразі боронять Україну на фронті

Нагадаємо, що 16 лютого у Переяславі відзначили День єднання. Як минули урочистості, дізнавайтеся за посиланням.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору