ЖИТТЯ

У Переяславі вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні: як це було

У Переяславі вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні. Як це було?

20 лютого у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели захід-реквієм до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні. Згадати події 10-річної давнини зібралося понад 200 людей, переважно школярі та студенти місцевого вишу. Про це повідомляє Інформатор.

Передусім вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв Майдану, АТО, російсько-української війни, загиблих мирних жителів. Учасники театральної студії “Супутник” Переяславського ЦКМ зачитали вірші, присвячені Героям Майдану. Ганна Ляч та Юлія Демиденко виконали пісню “Обійми мене”.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко у своїй промові згадав полеглих захисників із Переяславщини і зазначив, що їхня кількість перевищила сотню: “Це наші з вами батьки, чоловіки, діти, які пішли на передову і віддали найдорожче – своє життя. Я щиро вклоняюся всім нашим воїнам, героям. Вічна їм пам’ять, честь і шана за той великий подвиг, який вони зробили в Україні”.

Після цього всім показали короткометражний фільм про події на Майдані Незалежності. До присутніх звернувся доктор історичних наук, кандидат політичних наук, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі та активний учасник Революції Гідності Віталій Коцур: “Після цих відеосюжетів дуже важко щось говорити, особливо, коли ти був учасником тих кадрів, які ви сьогодні бачили. І справді, це не всі кадри, які показали, далі просто було трагічніше набагато все. І коли ти поруч бачиш людей, які гинуть, то про це треба говорити, тому що у таких подіях і формується сучасна українська нація.

Жителі Переяславщини та і взагалі Переяславщина дуже вагому роль відіграє в державотворчих процесах України. Той, хто вчить історію, знає, що з Переяславом дуже багато чого пов’язано. Я зустрів на Майдані дуже багато переяславців, які згодом сформували сотню імені Тараса Трясила”.

Коцур згадав учасників Революції Гідності, які мають стосунок до університету і яких вже немає серед живих. Зокрема, професора Ярослава Потапенка та студента Олександра Підборіжного.

На заході також виступила професорка переяславського університету, учасниця Революція Гідності та волонтерка Ганна Токмань.

На екрані показали світлини полеглих захисників із Переяславщини. Після цього виступив народний аматорський ансамбль української пісні “Червона калина”.

Зібралося понад 200 людей

До присутніх звернувся Віталій Коцур

Юлія Демиденко та Ганна Ляч виконали пісню “Обійми мене”

На заході виступила Ганна Токмань

Народний аматорський ансамбль української пісні “Червона калина”

На екрані показали світлини полеглих захисників із Переяславщини

Учасники театральної студії “Супутник” Переяславського ЦКМ зачитали вірші, присвячені Героям Майдану

Нагадаємо, що 19 лютого у Переяславі провели літературну зустріч до Міжнародного дня рідної мови. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору