ГРОШІ

Нацбанк випустив пам’ятні 50-гривневі банкноти до другого року війни: ними можна розплачуватися

Національний банк України випустив нову пам’ятну банкноту “Єдність рятує світ”. Вона є законним платіжним засобом.

Нацбанк України презентував нову пам’ятну банкноту номіналом 50 гривень “Єдність рятує світ”, присвячену єднанню демократичного світу перед обличчям російської агресії. Її ввели в обіг 23 лютого. Про це повідомили на сайті Нацбанку, передає Інформатор.

Як зазначили у пресслужбі банку, ця банкнота унікальна та не схожа на звичайні українські банкноти, адже має яскравий та виразний дизайн, виконаний вертикально. Її тираж – обмежений, становить 300 тисяч штук. Розмір банкноти – 80×165 мм.

Придбати пам’ятну банкноту можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ з 7 березня цього року. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 150 тисяч штук пам’ятних банкнот, із них у перший день продажу будуть доступні 15 тисяч. Вона є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів.

На її лицьовому боці в центральній частині розміщено художньо-образну композицію, яка відображає стилізований образ України, що асоціюється із серцем, до якого підходять судини. Фонове зображення – образ дівчини у військовому шоломі, яка дивиться в бік Заходу. У нижній частині, на тлі Земної кулі, розміщено стилізоване зображення Європи, від країн якої ніби відходять судини-маршрути допомоги та підтримки України. Розміщені між судинами-маршрутами стилізовані серця символізують жертовність і співчуття.

Основне зображення зворотного боку пам’ятної банкноти – символічна композиція зі стиснутих рук, що символізує співпрацю, взаємодопомогу, довіру та партнерство на тлі стилізованого тризуба – символу української держави.

Створили дизайн пам’ятної банкноти “Єдність рятує світ” художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Нагадаємо, що українці обрали найкращу поштову марку 2023 року. Деталі дізнавайтесь тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору