ЖИТТЯ

Українці за два дні зібрали майже 300 мільйонів гривень на морські дрони для СБУ: що позитивного було цього тижня

Зібрано майже 300 мільйонів гривень на морські дрони для СБУ та підписані безпекові угоди з Данією, Італією і Канадою. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Швеція анонсувала найбільший пакет допомоги для України

Уряд Швеції виділить для потреб Сил оборони України новий пакет допомоги вартістю 7,1 мільярда шведських крон, або 682 мільйони доларів. Це вже 15-й і найбільший пакет від Швеції на сьогодні. Про це пишуть Dangens Nyheter та SVT.

За даними ЗМІ, Швеція, зокрема, направить в Україну швидкий десантний катер класу CB90, переносні зенітно-ракетні комплекси RBS 70, артилерійські боєприпаси на суму два мільярди крон (майже 193 мільйони доларів), протитанкове обладнання, гранатомети, ручні гранати та медичний транспорт. Пакет допомоги також включає один мільярд крон, який дозволить Україні замовити нові шведські бойові машини піхоти CV 90.

Цей 15-й пакет допомоги виділять безпосередньо зі запасів збройних сил Швеції. Офіційно про передання допомоги ще мають оголосити прем’єр Швеції Ульф Крістенсен і міністр оборони Швеції Поль Джонсон.

Загалом із часу повномасштабного вторгнення Швеція передала зброю та обладнання для України на суму 22,2 мільярда шведських крон (2,13 мільярда доларів).

Данія уклала 10-річну безпекову угоду з Україною

Данія уклала угоду про безпекові зобов’язання перед Україною на наступні 10 років. Це вже четверта країна-союзник, яка надає “гарантії безпеки” Україні та перша – серед скандинавських країн. Про це повідомили в уряді Данії.

Традиційно, безпекова угода з Україною передбачає, що в разі будь-якого нового вторгнення росії в Україну негайно активується механізм консультацій із Києвом. Група країн, які уклали з Україною аналогічні безпекові угоди, негайно обговорюватимуть контрзаходи.

Також Данія бере на себе зобов’язання:

  • підтримувати здатність України захищати себе від російської агресії;
  • продовжувати пожертвування військового обладнання та проведення військових навчань для українців;
  • посилювати кібер- та розвідувальну співпрацю;
  • підтримувати Україну на шляху до майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Як зазначається, зобов’язання Данії щодо безпеки ґрунтуються на “сильній позиції” щодо літаків F-16 для України, реконструкції Миколаєва та реформаторської роботи в Україні. Нові зобов’язання фінансово підтримає Данський фонд для України, який наразі має фінансування до 2028 року.

Українці за два дні зібрали майже 300 мільйонів гривень на морські дрони для СБУ

За два дні збору грошей на 35 морських дронів Sea Baby для Служби безпеки України вдалося зібрати всю суму — 297 500 000 гривень. Про це повідомила платформа United24. СБУ наголосила, що дякує кожному українському бізнесу та кожному громадянину, які долучилися до збору.

“Саме завдяки морським дронам СБУ вже підірвала Кримський міст і “відмінусувала” 9 російських військових кораблів. А тепер ми будемо запалювати “бавовну” на морі ще яскравіше. Зробимо все, щоб кожна ваша гривня пішла на знищення окупантів! Потопимо їх разом”, – заявили спецслужбовці.

Це був перший збір на морські дрони Sea Baby, який розпочали UNITED24 та monobank разом з волонтерами.

Надводні безпілотні ударні човни Sea Baby – розробка Служби безпеки України. Протягом 2022-2023 років дрони СБУ вразили фрегати “Адмирал Макаров” та “Адмирал Эссен”, а також мінний тральщик “Иван Голубец” і патрульний корабель “Ладный”, ракетоносії “Самум” та “Буян”, корабель “Павел Державин” та великий військовий буксир “Профессор Николай Муру”, розвідувально-гідрографічний корабель “Владимир Козицкий”. Також за допомогою Sea Baby СБУ пошкодили Кримський міст.

Sea Baby здатний нести 850 кілограмів вибухівки, розганятись до 90 км/год та долати відстань 1000 кілометрів. Його корпус виготовлений з матеріалу, який не помічають радари.

Україна та Італія підписали безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні підписали двосторонню безпекову угоду. Про це повідомив глава держави.

“Цей документ закладає міцну основу для тривалого безпекового партнерства між Україною та Італією”, – наголосив Зеленський.

Також із Мелоні він обговорив подальшу підтримку України “Групою семи”, де зараз головує Італія. Президент подякував Італії за підтримку України, зокрема обороноздатності й відбудови держави, а також за продовження надання оборонної допомоги до кінця 2024 року.

Канада підписала безпекову угоду з Україною

Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між двома країнами. Про це повідомив глава української держави.

Документ передбачає виділення Канадою у 2024 році понад 3 млрд канадських доларів (2,2 млрд доларів США) макрофінансової та оборонної допомоги Україні.

“Сьогодні Україна точно сильніша, ніж два роки тому. Сьогодні ми підписали ще одну безпекову угоду, яка зміцнює позиції нашого народу, і особливо наших воїнів. Це потужне і вчасне рішення, яке є важливим внеском у посилення нашої стійкості”, – наголосив Зеленський.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору