ЖИТТЯ

Понад 5 мільйонів на ЗСУ, молодіжна рада та пожежі: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього були, як спортивні досягнення так і трохи криміналу, декілька пожеж та сумна звістка з фронту. Також провели захід Дня рідної мови та вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні. На сесії ж міської ради виділили понад 5 мільйонів гривень на ЗСУ та призначили головою фракції “Слуга народу” Олександра Матвієнка. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ОЛЕКСІЙ ЖУРБАС ІЗ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ

На війні загинув солдат Збройних сил України Олексій Журбас 1988 р.н. із Малої Каратулі (Ташанська ТГ). Він вважався зниклим безвісти з жовтня 2023 року.

Олексій Журбас народився та проживав у селі Вороньків. З перших днів війни вступив до 137 батальйону територіальної оборони Бориспільщини. Його підрозділ базувався в селі Мала Каратуль, де він знайшов свою долю та одружився, у нього народилась донька.

ПОМЕРЛА ВИКЛАДАЧКА УНІВЕРСИТЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА ВІТА ВИНОГРАДНЯ

Передчасно померла викладачка Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віта Виноградня. Їй було 42 роки. Вона була кандидаткою економічних наук, доценткою кафедри менеджменту факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки та психології УГСП.

Із вересня 2003 року й донині Віта Виноградня була викладачкою у переяславському університеті, у 2010-му захистила кандидатську дисертацію на тему “Організаційно-економічний механізм управління вищими навчальними закладами”, у 2013-му отримала вчене звання доцента кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту, з вересня 2023 року почала роботу на кафедрі менеджменту.

З 2018 року Віта Виноградня була членом всеукраїнської професійної громадської організації “Федерація аудиторів, бухгалтерів і фінансистів” АПК України (ФАБФ), яка входить до складу Громадської дорадчої ради при комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, Громадської ради при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, Громадської ради при Державній фіскальній службі України.

У ПЕРЕЯСЛАВІ 39-РІЧНИЙ ЧОЛОВІК  ПОРІЗАВ ШИЮ ЛЕЗОМ КАНЦЕЛЯРСЬКОГО НОЖА

20 лютого у Переяславі чоловік 1984 р.н. скоїв самогубство. Він порізав шию лезом канцелярського ножа. Передсмертної записки не залишив.

Закривавлене тіло виявив товариш померлого у його квартирі. Зі слів заявника, чоловік перед цим вживав алкогольні напої та цілу ніч буянив. Через це він зачинив його у кімнаті, а відчинивши двері, виявив мертвим.

Тіло направили на судово-медичну експертизу. За цією справою відкрили кримінальне провадження за статтею 115 (Самогубство).

ПОНАД 5 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ІЗ БЮДЖЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА ВИДІЛИЛИ НА ДОПОМОГУ ВІЙСЬКОВИМ

На сесії міської ради Переяслава 22 лютого внесли зміни до бюджету громади на 2024 рік. Розподілили майже 9,5 мільйона гривень залишків станом на 1 січня цього року на необхідні потреби. Зокрема, передбачили понад 5 мільйонів допомоги ЗСУ.

4 мільйони 287 тисяч 100 гривень виділили на фінансування заходів із забезпечення метеріально-технічними засобами військової частини А7303, відповідно до її звернень. Ці гроші витратять на різноманітні прилади та засоби, необхідні для проведення воєнних операцій.

1 мільйон гривень передали у вигляді субвенції із бюджету Переяславської громади до державного на закупівлю безпілотників, акумуляторних батарей, запчастин та обладнання для їхнього функціонування для 10-го мобільного прикордонного загону державної прикордонної служби.

Ще 75 тисяч 112 гривень виділили першому відділу Бориспільського РТЦК та СП для забезпечення функціонування військового обліку на території Переяславської громади. Зокрема, йдеться про закупівлю паперу, друк типографських бланків та поштові витрати.

ВУКГ У ПЕРЕЯСЛАВІ ЗАКУПИТЬ ПАЛЬНОГО НА ПОНАД 2,6 МІЛЬЙОНА ТА СОБАЧОГО КОРМУ НА 233 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ

Інформатор дослідив у відкритих ресурсах, які закупівлі оголосили відділи міської ради та підприємства, які працюють на території Переяслава, протягом останніх двох тижнів. Із 9 до 23 лютого оголосили 9 порівняно значних тендерів. Також ми дізналися, яка ситуація із раніше оголошеними тендерами.

Прийом пропозицій – із 13 до 21 лютого. Замовник – КП “Переяславське ВУКГ”. ВУКГ передбачило 2 мільйони 679 тисяч 254 гривні 40 копійок на 13260 літрів бензину А-92, 36450 літрів дизельного пального та 4720 літрів скрапленого газу. Обсяги можуть змінюватися у залежності від потреб підприємства. ТОВ “ВЄНТУС РЕСУРС” із селища Чабани Фастівського району було єдиним учасником торгів, тож перемогло із пропозицією 2 мільйони 678 тисяч 947 гривень 20 копійок (знизило ціну на 307 гривень 20 копійок). Постачатиме пальне до 20 грудня.

Із 14 до 22 лютого. Замовник – КП “Переяславське ВУКГ”. Для пункту перетримки безпритульних собак ВУКГ закупить 6210 кілограмів сухого собачого корму. Із міського бюджету на це виділили 308 тисяч 6 гривень 48 копійок. ПП “O.L.KAR – АгроЗооВет-Сервіс” із Шаргорода Вінницької області зробило найвигіднішу пропозицію – 233 тисячі 500 гривень. Зараз триває його кваліфікаційна перевірка. Інший претендент ФОП Саулко Руслан Вячеславович із Переяслава готовий постачати товар за 233 тисячі 950 гривень. Переможець торгів повинен буде це робити до 20 грудня.

ОЛЕКСАНДР МАТВІЄНКО ОЧОЛИВ ФРАКЦІЮ “СЛУГА НАРОДУ” В МІСЬКРАДІ ПЕРЕЯСЛАВА ТА ПІД ЧАС 10-ХВИЛИННОГО ВИСТУПУ “ВЗАГАЛІ НЕ ВИХВАЛЯВ МЕРА”

На початку сесії міської ради Переяслава 22 лютого міський голова Вячеслав Саулко повідомив про зміну голови у депутатській фракції “Слуга народу”. Замість Михайла Шамрая фракцію тепер очолює Олександр Матвієнко.

Саулко, озвучуючи це оголошення, не пояснив причини зміни голови фракції, адже Шамрай, як відомо, залишається у депутатському корпусі (щоправда, на цій сесії його не було). Матвієнко ж попросив у міського голови надати йому слово для 10-хвилинного виступу перед розглядом основних питань порядку денного. Подібне відбувається вже на другій сесії поспіль. У січні у своєму виступі він став на захист місцевої влади, критикував активістів, називав депутатів елітою.

Матвієнко сказав: “Нагадаю, що Вячеслав Саулко заснував фірму “Сімекс Альянс Україна”, яка свого часу була найкращим платником податків у Київській області, та й зараз тримається на гідному рівні. Я це знаю, бо особисто бачив грамоту від державної податкової. А ці податки йдуть на фінансування ЗСУ. Згадайте і ветеринарну клініку та аптеку “Айболіт”, скільком там допомогли врятувати домашніх улюбленців. Згадайте, що Вячеслав Саулко – кандидат ветеринарних наук, почесний житель Переяславської громади, збудував храм. Це заслуговує хоча б на елементарну повагу та подяку, а не на прокльони.

Я знаю, що юрба кричатиме про моє вихваляння мера, але я звертаюсь до тих, хто здатний зрозуміти зміст моїх слів. Мова ж не йде про те, що міський голова поза критикою, владу критикувати можна і треба, але критикувати, а не паплюжити. Крім того, критик повинен бути готовий на першу вимогу зайняти місце того, кого він критикує, і показати результат принаймні не гірший, ніж результат того, кого він критикує. Інакше це не конструктивна критика, а критиканство у стилі “Не знаю як, але не так”.

І ті ж сакури та клени, за які проклинають нашого мера, хтось виростив, бруківку хтось виготовив і поклав, фірми, які цим займались, отримали за це кошти, керівники цих фірм отримали зарплату, що дає їм можливість не виїжджати за кордон, працювати в Україні і утримувати свої сім’ї. Із тих сум йдуть і податки, які направляються на фінансування нашого війська, збільшується грошова маса, зростає купівельна спроможність населення, наповнюються бюджети різних рівнів. Економіка працює тільки тоді, коли у неї вкладаються кошти, бо якщо не підтримувати бізнес сьогодні, а витратити ці кошти на армію, то завтра не буде чим наповнювати бюджет. Не буде грошей ні на ЗСУ, ні на місцеві потреби – і це розуміє як керівництво держави, так і місцева влада”.

У ПЕРЕЯСЛАВСЬКІЙ ГРОМАДІ ПЛАНУЮТЬ СТВОРИТИ РАДУ, ЯКА ПРАЦЮВАТИМЕ З ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМИ

19 лютого у Переяславі в Центрі соціальних служб провели зустріч із переселенцями задля розробки плану щодо створення у громаді ради з питань внутрішньо переміщених осіб. У планах – організація навчання членів ради, визначення напрямів і пріоритетних завдань, розроблення заходів.

У Переяславській громаді на обліку перебуває 4 тисячі 216 внутрішньо переміщених осіб. Створення ради має сприяти розробленню алгоритмів підтримки, адаптації та інтеграції ВПО, покращенню взаємодії між владою, громадськими й міжнародними гуманітарними організаціями.

Серед повноважень майбутньої ради – підтримка у реалізації прав ВПО на забезпечення житлом, працевлаштування, освіту, медичне обслуговування, співпраця з благодійними та громадськими організаціями щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб, надання міській раді та виконавчому комітету пропозицій зі створення місцевих програм для їх підтримки.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ОНОВИЛИ СКЛАД МОЛОДІЖНОЇ РАДИ 

На сесії міської ради 22 лютого затвердили склад молодіжної ради Переяславської громади. До нього увійшли студенти, школярі, члени громадських організацій, міської ради дітей, молодіжного центру “Зустріч”, волонтери та активісти. Склад молодіжної ради обирають кожні два роки.

Головою молодіжної ради залишилася Анна Сахно, вона – заступниця директора з виховної роботи Переяславського ліцею ім. Володимира Мономаха. Її перший заступник Володимир Сонько – голова ГО “Світ без залежності”. Заступниками голови стали практичний психолог Переяславської гімназії  №2 Анастасія Бурчик та фахівець відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Університету Григорія Сковороди в Переяславі Максим Левченко. Секретарем ради буде головний спеціаліст відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я Переяславської міської ради Лариса Малина.

Хто ще увійде до складу молодіжної ради читайте тут.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ДІЗНАВАЛИСЬ, ЩО ПОТРІБНО МОЛОДІ МІСТА

23 лютого в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі за ініціативи молодіжної ради громади провели круглий стіл на тему “Дослідження потреб молоді Переяславщини” в рамках програми “Незламна молодь”. Студенти, школярі, волонтери та активісти зібрались та обговорили проблеми, потреби та можливості розвитку молодого покоління міста.

Загалом виокремили такі актуальні напрямки:

  • освіта та навчання;
  • зайнятість та кар’єрні можливості;
  • участь молоді у громадському житті;
  • соціальне забезпечення й підтримка молоді;
  • розвиток культурного та розважального середовища;
  • інфраструктура та середовище проживання.

Після цього почалось, власне, обговорення. Зокрема, зауважили, що для активнішої участі молоді у політичних процесах Переяслава варто збільшити навколо неї потік інформації про це, а також “розв’язати руки” юним активістам, щоб їх інколи відпускали з уроків для відвідування тих чи інших заходів.

“Міська влада не чує молодь. Ми восени писали офіційний лист від шкільного самоврядування, щоб демонтували аварійні споруди на стадіоні гімназії №2. Але відповіді на наш лист ми так і не почули”, – зазначила школярка, волонтерка МЦ “Зустріч” Поліна Бурчик. На це відповіла головна спеціалістка відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я Переяславської міської ради Лариса Малина: “Цей лист мала би отримати саме я, але я його не отримувала. Відповіді немає, тому що його, по суті, й не бачили. А в молоді складається враження, що наступного разу вже і не потрібно писати такі листи, бо не буде ніяких відповідей, реакцій та дій”.

Анна Сахно додала: “Можливо, потрібно створити ще одне опитування для всіх учнів навчальних закладів громади, де вони зможуть висловити свої думки про стан тих чи інших речей, приміщень, системи надання освіти. Потім, опрацювавши всі ці дані, ми зможемо створити велике колективне подання щодо всіх навчальних закладів у відділ освіти та міську раду, щоб бачили та знали, на що першочергово звертати увагу”.

Також говорили про те, як активно та корисно проводити дозвілля, як мотивувати молодь долучатись до різних цікавих заходів. Голова студентської ради Університету Григорія Сковороди в Переяславі Марина Прокопенко зауважила, що часто бере участь у заходах, якщо після них дають відповідний сертифікат: “У мене є більша мотивація, бо потім можу застосувати це як неформальну освіту, всюди потрібно підтвердження чогось”.

“Я з 9 класу, і у нас в місті є тільки дві школи, які мають 11 класи. Куди дітям йти далі? Я не знаю, на кого мені йти вчитись і куди вступати, не знаю, чи хочу залишатися у школі. Як на мене, нас повинні пробувати в різних професіях, розповідати про них, возити по університетах, щоб нам більше розповідали про різні факультети та професії. А про різні подібні заходи, які відбуваються у місті, нас у школі не інформують”, – поділилась проблемою школярка ліцею імені Івана Мазепи Марина Горбаченко.

Учасники зустрічі резюмували, що хотіли би бачити у Переяславі більше заходів із кібербезпеки, консультації із психологами, зустрічі із цікавими та впливовими людьми, симуляційні ігри та змагання, обмін досвідом між учнями та навчальними закладами.

УНІВЕРСИТЕТ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ В ПЕРЕЯСЛАВІ ОНОВИВ СВІЙ ЛОГОТИП

Університет Григорія Сковороди в Переяславі оновив свій логотип. Відтепер на ньому з’явилося гасло “Libertas per sapientiam”, що у перекладі з латинської означає “Свобода через мудрість”. Це відображає філософську сутність освіти та самоосвіти, ключові принципи вишу.

Зазначили, що свобода є однією з найвищих цінностей людства, виражаючись у прагненні до самовизначення, незалежності та можливості вибору, де в контексті освіти це набуває свободи думки та вираження. А мудрість у філософії Григорія Сковороди це не просто знання, а глибоке розуміння світу та себе в ньому.

“Гасло, яке відтепер ви бачитимете на нашій емблемі, декларує цінності та місію нашої альма-матер, що полягає у формуванні особистості здатної до самостійного мислення, саморозвитку та внесення вкладу у суспільство, підкреслює роль освіти у формуванні свободи як внутрішнього стану, так і соціальної реальності”, – йдеться у дописі.

У ПЕРЕЯСЛАВІ У ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ ЗАГОРІВСЯ БОЙЛЕР

20 лютого надійшло повідомлення про загоряння у приватному житлового будинку в Переяславі на вулиці Тараса Федоровича.

Рятувальники прибувши на місце події виявили, що на площі 6 кв. метрів горить електричний бойлер для нагрівання води та стіна, оздоблена пінопластом, у прибудованій до житлового будинку котельні. Локалізували загоряння за 15 хвилин на площі 6 кв. метрів, а ліквідували за 20 хвилин. Будинок врятували. Ніхто не постраждав.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОСЕРЕД ВУЛИЦІ ЗАГОРІВСЯ АВТОМОБІЛЬ

21 лютого надійшло повідомлення про загоряння автомобіля Chevrolet Aveo на вулиці Сковороди в Переяславі.

Рятувальники виявили, що горить відділення моторного відсіку авто на площі 2 кв. метри. За 7 хвилин пожежу ліквідували. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ АВТОМОБІЛЬ ЗЛЕТІВ У КЮВЕТ ТА ВРІЗАВСЯ У ДЕРЕВО

22 лютого на трасі Бориспіль-Дніпро біля села Дівички (Дівичківська ТГ) сталась ДТП. Авто Dacia Logan з’їхало у кювет та зіткнулося з деревом. Дві пасажирки постраждали.

Відомо, що водій 1988 р.н. автомобіля Dacia Logan, рухаючись у напрямку Борисполя, не врахував дорожню обстановку, не вибрав безпечної швидкості руху та виїхав на зустрічну смугу. Після цього з’їхав у лівий кювет, де зіткнувся з деревом.

Внаслідок ДТП пасажирка 1990 р.н. із Переяслава отримала забої грудної клітки та пальця. У другої пасажирки 1980 р.н. із Переяслава – забій поперекового відділу хребта та можливий перелом кісток тазу. Її доставили до Переяславської БЛІЛ.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ П’ЯНИЙ ЧОЛОВІК ДО СМЕРТІ ПОБИВ СВОЮ СПІВМЕШКАНКУ

Торік 25 вересня близько 2:00 у Помоклях (Ташанська ТГ) чоловік після спільного розпиття алкоголю посварився зі своєю співмешканкою та завдав їй численних тяжких тілесних ушкоджень. Зрештою це призвело до її смерті. 19 лютого Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд призначив йому покарання 8 років позбавлення волі.

Слідство встановило, що обвинувачений заподіяв жінці тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, множинних синців та саден на обличчі, крововиливів у м’які покриви голови, під оболонки та речовини головного мозку, закриту травму шиї у вигляді множинних синців та саден, перелом великого лівого рогу під’язикової кістки, закриті травми грудей та живота у вигляді множинних синців та саден на тулубі, множинних двобічних переломів ребер, перелому грудини, крововиливів на серці, множинних синців та саден на верхніх та нижніх кінцівках, забійної рани правої кисті, забійної рани на тлі крововиливу слизової оболонки правої малої статевої губи.

Обвинувачений свою вину визнав повністю. У вчиненому розкаявся та погодився надати суду показання. Сказав, що 24 вересня його співмешканка повідомила, що хоче повернутися із Помоклів, де чоловік знайшов підробіток та тимчасово проживав, додому в село Гора Бориспільського району. З цього приводу вони випили, а потім почали сваритися. Пізніше, за його словами, почав силою вкладати її в ліжко, щоб та спала, але вона не підкорювалася, підводилась та падала з ліжка. Тоді той нахилився над нею і вдарив не один раз рукою по обличчю та ногою в живіт. Потім підняв, поклав на ліжко і ліг поряд. Після цього жінці стало погано, він, мовляв, надав їй допомогу, “швидкої” не викликав, бо вона не хотіла. Заснув поряд, а коли прокинувся вранці, то жінка вже була холодною, померла. Обвинувачений сказав, що злякався та зателефонував до поліції, які згодом його затримали.

Сестра померлої зазначила у суді, що їй не подобався співмешканець тієї, оскільки постійно вживав алкоголь. Спочатку вона не висловлювала ніяких заперечень щодо чоловіка. Але у нетверезому стані він ставав дуже агресивним та часто бив сестру, інколи аж до крові. Після цього вона виганяла його з дому, але той через кілька днів все одно повертався. Через пожежу у власному будинку в Горі сестра поїхала до чоловіка, а згодом стало відомо про її смерть. Просила суворого покарання винному у жорстокому побитті та смерті її сестри.

Обставинами, які пом’якшують покарання, суд визнав щире каяття обвинуваченого та активне сприяння розкриттю злочину. Обставиною, яка обтяжує покарання, є вчинення кримінального правопорушення в стані алкогольного сп’яніння, що визнав обвинувачений та підтвердилося оглядом на стан алкогольного сп’яніння на місці події, проведеним приладом “Алкотест”, який показав результат 1,74 проміле.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого). Призначив йому покарання у вигляді 8 років позбавлення волі.

РУСЛАН СТАРОДУБ В ІНТЕРВ’Ю РОЗПОВІВ ПРО ВОЛОНТЕРСТВО, ДРУЗІВ НА ФРОНТІ ТА НЕБЕЗПЕЧНІ ВИЇЗДИ

Втретє в історії читачі Інформатора визначили найвпливовішу людину Переяслава. У 2023 році це звання здобув волонтер, голова ГО “4.5.0. Переяслав”, член місцевого ДФТГ Руслан Стародуб. Він займається волонтерством із 2014 року, в лютому 2023-го створив свою організацію, яка дуже швидко стала впливовою та популярною на Переяславщині. У фінальному голосуванні серед найвпливовіших Стародуб набрав більше голосів, аніж чотири конкуренти разом. Днями ми записали із ним інтерв’ю.

Детальніше про це читайте тут.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВОЛОДИМИР ШОВКОШИТНИЙ ПРЕЗЕНТУВАВ КНИГИ ВЛАСНОГО ВИДАВНИЦТВА “УКРАЇНСЬКИЙ ПРІОРИТЕТ

22 лютого в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі у рамках творчого проєкту “Університетські зустрічі”, з нагоди 10-тих роковин початку російського збройного вторгнення до України, початку російсько-української війни і Дня Героїв Небесної Сотні, відбулася зустріч з поетом, прозаїком, публіцистом, ліквідатором наслідків аварії на ЧАЕС, громадським діячем із Переяславщини (село Світанок Циблівської ТГ) Володимиром Шовкошитним. На ній він презентував видання видавництва “Український пріоритет”, яке заснував у 2011 році.

На зустріч зібралося близько 70 людей, переважно студенти університету. Володимир Шовкошитний представив книги видавництва “Український пріоритет”, зокрема історичні романи, а також науково-публіцистичні роботи, які руйнують міфи щодо України та її історії, що були створені радянською та імперською пропагандою. З-поміж авторів видавництва є переможці різноманітних премій, в тому числі і 9 лавреатів Шевченківської премії. Також детальніше обговорили понад 30 книг, серед них і епопею-трилогію поета “Кров свята”.

Володимир Шовкошитний розповів про створення і мету видавництва “Український пріоритет”:

– Якщо вперта або затята людина починає щось робити, вона одразу ставить собі питання “why?”, навіщо? нащо? чому?, а відповідь шукає з відомих ідіом “Як кораблик називаєш, так тобі він попливе”, тому я назвав своє видавництво “Український пріоритет”. Аби в ньому друкувати ті речі, які на мій хлопський розум є пріоритетними для виховання свідомого українця, громадянина, а не біо-маси.

Свідомий це той, хто не тільки горлянки дере за права, а і несе на собі виконання обов’язків, як наші з вами сини, які сьогодні воюють, захищають Україну. Як ті, хто в тилу професори, викладачі, виховують дітей, майбутніх захисників вітчизни, майбутнє нації, дівчаток, які народять колись українців, які побудують колись найкращу у сіті державу – Україну, вільну від всяких москалів, від тих пережитків москальських у наших душах та наших серцях. Бо мало вийти із імперії, треба її ще видавити із себе.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПРОВЕЛИ ЛІТЕРАТУРНУ ЗУСТРІЧ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ

19 лютого у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки провели захід під назвою “Ми українці, доля в нас така” до Міжнародного дня рідної мови, який щорічно відзначають 21 лютого, починаючи з 2000 року. На ньому виступив Народний аматорський ансамбль української пісні “Червона калина”, а відомі поети Переяславщини зачитали свої власні тематичні твори. Зібралося близько 30 осіб: бібліотекарі, працівники культури та всі охочі.

Розпочав захід Народний аматорський ансамбль української пісні “Червона калина” Переяславського центру культури і мистецтв з піснею “Привітальна”, після неї виконали “Пісню про мову”. Ведуча Людмила Леляк сказала таке: “Мову цілком справедливо називають генетичним кодом нації. Саме в ній формуються, розвиваються, зберігаються та передаються наступним поколінням всі культурні надбання та досягнення власного народу. Чи не найціннішим надбанням українців є наш нездоланний волелюбний дух, жадоба волі та потяг до незалежності.

Тільки уявіть собі через які заборони мови з боку влади пройшли наші батьки на право українцям користуватися нею, навчатися, друкувати книжки, відправляти службу в церкві, ставити вистави”. Бібліотекарі у своїй промові закликали вивчати, пам’ятати та любити державну мову. Власні тематичні твори зачитали поети Переяславщини: Олександр Матвієнко, Олег Коломієць, Альона Мікула, Наталія Павлик. Поетеса Лідія Задорожня продекламувала вірші про двох власних синів, які наразі боронять Україну на фронті. Також на заході цитували твори відомих українських письменників, зокрема Ліни Костенко.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

20 лютого у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели захід-реквієм до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні. Згадати події 10-річної давнини зібралося понад 200 людей, переважно школярі та студенти місцевого вишу.

Передусім вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв Майдану, АТО, російсько-української війни, загиблих мирних жителів. Учасники театральної студії “Супутник” Переяславського ЦКМ зачитали вірші, присвячені Героям Майдану. Ганна Ляч та Юлія Демиденко виконали пісню “Обійми мене”.

Після цього всім показали короткометражний фільм про події на Майдані Незалежності. До присутніх звернувся доктор історичних наук, кандидат політичних наук, ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі та активний учасник Революції Гідності Віталій Коцур: “Після цих відеосюжетів дуже важко щось говорити, особливо, коли ти був учасником тих кадрів, які ви сьогодні бачили. І справді, це не всі кадри, які показали, далі просто було трагічніше набагато все. І коли ти поруч бачиш людей, які гинуть, то про це треба говорити, тому що у таких подіях і формується сучасна українська нація.

Жителі Переяславщини та і взагалі Переяславщина дуже вагому роль відіграє в державотворчих процесах України. Той, хто вчить історію, знає, що з Переяславом дуже багато чого пов’язано. Я зустрів на Майдані дуже багато переяславців, які згодом сформували сотню імені Тараса Трясила”.

Коцур згадав учасників Революції Гідності, які мають стосунок до університету і яких вже немає серед живих. Зокрема, професора Ярослава Потапенка та студента Олександра Підборіжного.

На заході також виступила професорка переяславського університету, учасниця Революція Гідності та волонтерка Ганна Токмань.

На екрані показали світлини полеглих захисників із Переяславщини. Після цього виступив народний аматорський ансамбль української пісні “Червона калина”.

ЩО БУЛО ЦІКАВОГО У СПОРТІ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ

У Досі (Катар) на чемпіонаті світу з плавання на дистанції 50 метрів вільним стилем українець, магістр першого року навчання факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі Владислав Бухов показав найкращий результат.

За даними видання NV, у фіналі він подолав дистанцію 50 метрів вільним стилем за 21,44 секунди, випередивши срібного призера з Австралії Камерона Макевоя на 0,01 секунди, а бронзового призера, британця Бенджаміна Прауда – на 0,09 секунди.

Бухов приніс Україні першу медаль в історії на цій дистанції, вирвавши “золото” завдяки шаленому фінішному ривку. Ця нагорода стала першою для України на цьому чемпіонаті світу.

15-17 лютого у Борисполі тривав чемпіонат Київської області з боксу серед юніорів. Боксери Переяславської ДЮСШ та КБ “Боєць” показали гарні результати.

Зокрема, Влад Польовий та Роман Кутовий посіли другі місця. Станіслав Духновський, Максим Карнарук, Станіслав Дудка та Олександр Скряга стали третіми у своїх категоріях.

Переяславка Ангеліна Мисан (11 років) посіла друге місце на чемпіонаті Київської області з шахів серед дівчат до 14 років. Він тривав у Бучі протягом 16-18 лютого.

На шляху до медалі Ангеліна зіграла 10 партій (40 хв. на партію + 30 сек. на кожен хід), з яких перемогла у 8.

18 лютого відбувся дев’ятий тур чемпіонату Переяславщини з футзалу. У вищій лізі “Антарес” із Вовчкова мав нагоду оформити чемпіонство, але поступився університетському “Матадору” 2:3 й зберіг інтригу до останнього туру. А от матч між командами BOSS та ДЮСШ “Дівички” перенесли на наступну неділю, 25 лютого.

Результати дев’ятого туру такі:

Вища ліга

  • “Матадор-Університет” (Переяслав) – “Антарес” (Вовчків) 3:2
  • BOSS (Переяслав) – ДЮСШ “Дівички” – перенесено на 25 лютого

Перша ліга

  • “Бурти” (Переяслав) – “Farmer’s food” (Переяслав) 4:1
  • Мирне (Вороньківська ТГ) – Вовчків (Переяславська ТГ) 6:6

17 лютого в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі провели відкритий кубок міста з футзалу серед ветеранів віком понад 60 років. Назвали турнір “Переможемо разом”. За коловою системою змагалися команди з міст Гребінка, Баришівка, Яготин та Переяслав.

Перемогу здобула команда з Баришівки. Другими були переяславці, третіми – команда з Гребінки. Призерів нагородили медалями, грамотами та кубками. У всіх командах відзначили найкращих гравців, ними стали Анатолій Таран із Баришівки, Юрій Нестеренко з Переяслава, Володимир Титаренко з Гребінки, Олег Костина з Яготина.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про гіркі звістки з фронту, День святого Валентина та благодійний ярмарок. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору