ЖИТТЯ

У Київській області понад 320 тисяч переселенців: які нові правила допомоги для ВПО запрацюють з 1 березня

З 1 березня в Україні запрацюють нові правила допомоги переселенцям. Що зміниться?

З 1 березня в Україні запрацюють нові правила допомоги ВПО, які передбачені Постановою №94 Кабінету Міністрів України від 26 січня “Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб”. Наразі в Київській області перебувають на обліку 323 032 внутрішньо переміщених осіб, виплати ж отримують 96 тисяч 371 з них. Про це повідомили у Київській обласній військовій адміністрації, передає Інформатор.

Директор департаменту соціального розвитку та ветеранської політики КОДА Ігор Мещан повідомив, що найбільш нагальною для переселенців потребою є фінансова підтримка. Наразі ті, хто переїхав із територій, де тривають активні бойові дії, можуть отримати грошову допомогу від держави, подати заявку на виплати від міжнародних організацій, а також залишити запит на отримання допомоги від волонтерів.

Виплати будуть продовжені:

  • на 6 місяців для ВПО з числа пенсіонерів;
  • для громадян, які мають інвалідність 1 або 2 групи;
  • для дітей з інвалідністю;
  • для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
  • для працездатних громадян, які стали на облік в Центр зайнятості або працевлаштувались.

Деякі категорії ВПО зможуть претендувати на продовження виплат з 1 березня після подачі нової заяви. Умовою для отримання допомоги є матеріальний стан сім’ї: розмір доходу на особу не має перевищувати 9 444 гривень (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність).

Право на продовження допомоги надалі матимуть категорії громадян, які вже можуть звернутися з заявами на подовження виплат:

  • родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій;
  • родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн;
  • родини, де один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною (за окремим переліком);
  • малолітні діти, які прибули без супроводу батьків;
  • вагітні жінки (починаючи з 30 тижня вагітності).

Умовою для отримання допомоги в сім’ях, де є працездатні особи, – працевлаштування таких осіб або реєстрація ФОП чи отримання допомоги на здобуття економічної самостійності чи отримання ваучера на навчання, та наявність у складі сім’ї дітей віком до 14 років.

Допомогу також зможе отримувати родина, в якій непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалась, та сім’ї з дітьми, які навчаються в школі чи вищому навчальному закладі. Водночас, якщо після призначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), виплату допомоги буде припинено.

Нагадаємо, що ми розповідали про що, говорив Зеленський на пресконференції. Детальніше – тут.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору