ЖИТТЯ

У Переяславі відзначили 210-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка

У Переяславі відзначили 210-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка. Як це було?

9 березня в Україні та по всьому світу відзначають день народження українського поета, живописця, громадського діяча та символа українського національного руху Тараса Шевченка. З цієї нагоди у Переяславі на території музею “Заповіту” провели урочистості до 210-ї річниці від дня народження видатного письменника. На захід завітали близько 40 людей. Інформатор розповідає, як це було.

Ведуча Оксана Чирка зазначила, що найбільше пам’ятників на планеті встановлено саме українському поету Тарасу Шевченку, а саме 1384 по всьому світу, з них 1256 в Україні. Інші монументи письменника прикрашають 35 країн світу. Також іменем Тараса Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій, тільки в Україні 164 назви. Окрім того на честь Кобзаря названа гірська вершина північного Кавказу, висота якої 4200 метрів, морська протока в аравійському морі та навіть кратер на Меркурії діаметр якого 137 кілометрів.

До слова запросили членкиню Переяславської міської районної організації всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка Риму Товкайло. Вона представила книгу “Три літа” Тараса Шевченка, яку видала друком та розповіла, що вперше цю збірку випустили ще 20 років тому саме у Переяславі: “В цій книзі є, можливо, відповіді на всі питання, якими Україна живе сьогодні. Всі ті болісні питання на яких зав’язана війна, яка ніяк не може закінчитися. В книзі є напрямок, шлях прозріння та осяяння, яким Шевченко підказує нам, як потрібно йти, для того, щоб вирішити проблеми та життєві виклики”.

Також на заході виступили Софія Леонова з піснею “Борітеся-поборите” та Ангеліна Торчило з композицією “Бандуристе, орле сизий”. Аріна Овсієнко зачитала вірш Івана Драча “Виклик”, а Іванна Карпенко поезію Олександра Олеся “В роковини Шевченка”.

В кінці всі присутні поклали квіти до пам’ятника Тараса Шевченка.

На захід зібралося близько 40 людей

Ведуча Оксана Чирка

На урочистостях читали вірші та співали пісні про Тараса Шевченка

У Переяславі відзначили 210-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка

Захід провели на території музею “Заповіт” Т. Г. Шевченка

В кінці присутні поклали квіти до пам’ятника поета

Нагадаємо, що 8 березня третя штурмова побувала у Переяславі, військові розповіли про переваги служби саме у цій бригаді. Деталі – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору