ЖИТТЯ

Стартувала реєстрація на НМТ 2024: що потрібно знати про цьогорічне тестування

Розпочалася реєстрація на НМТ 2024. Зібрали всю необхідну інформацію про його проведення.

Третій рік поспіль школярі замість звичного колись ЗНО складатимуть Національний мультипредметний тест. 14 березня розпочалася реєстрація на нього, триватиме вона до 11 квітня. Результати НМТ абітурієнти використовуватимуть для вступу на бакалаврський або медичний магістерський рівні вищої освіти. На сайті Osvita.ua дали відповіді на найпоширеніші запитання щодо НМТ, переповідає Інформатор.

Скільки буде предметів?

НМТ міститиме чотири блоки завдань. Три – обов’язкові, четвертий – на вибір вступника. Обов’язкові навчальні предмети – українська мова, математика та історія України. Предметами на вибір є українська література, одна з іноземних (англійська, німецька, французька, іспанська) мов, біологія, географія, хімія та фізика. Предмет, тестування з якого вступник бажатиме пройти на вибір, він зазначатиме під час реєстрації для участі в НМТ.

Скільки дається часу на виконання тесту?

НМТ проходитиме в один день. Тестування триватиме 240 хвилин і складатиметься з двох етапів. На першому етапі протягом 120 хвилин вступники виконають завдання з української мови та математики. Після перерви, яка триватиме 20 хвилин, учасники НМТ виконають завдання з історії України та предмета за вибором.

У межах першого і другого етапу учасники зможуть самостійно розподіляти свій час, тож ті з них, хто швидше виконає завдання з української мови, зможе довше працювати над математикою або навпаки. Те ж стосується і другого етапу після перерви: учасник зможе самостійно обрати порядок виконання тестів – історія України, а потім предмет за вибором, або навпаки, і перерозподіляти час у межах 120 хвилин.

Коли будуть відомі результати?

Після завершення виконання всіх завдань НМТ кожен учасник отримає інформацію про кількість тестових балів за кожний предметний блок. Для конкурсного відбору будуть використовувати результати виконання кожного блоку, переведені в рейтингову шкалу 100-200 балів. Отже, одразу після тестування учасник знатиме не тільки кількість набраних ним тестових балів, а й зорієнтується в тому, якими є його результати для вступу.

Які коефіцієнти та пороги до тестів?

Для всіх спеціальностей встановлять вагові коефіцієнти до результатів кожного блоку НМТ. Інформація про значення цих коефіцієнтів міститиметься в Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році. Для отримання результату за шкалою 100-200 балів з кожного блоку НМТ потрібно набрати не менше 15% від загальної кількості тестових балів з кожного предмета.

Скільки буде сесій НМТ?

У 2024 році передбачили проведення двох сесій НМТ: основної та додаткової. Графіки іспитів для широкого загалу оприлюднювати не будуть. Визначено лише діапазон проведення вступних іспитів, які розпочнуться 14 травня і триватимуть до 19 липня. У додатковій сесії тестування зможуть взяти участь ті вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії.

Де проводитимуть тестування?

НМТ відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах. Такі центри будуть створені у населених пунктах України, де дозволятиме безпекова ситуація, а також у країнах Європи і деяких країнах світу.

Чи можна використовувати для вступу результати іспитів минулих років?

Замість результатів НМТ 2024 року можна буде скористатися результатами НМТ 2022 або 2023 року або результатами ЗНО 2021 року. Водночас у 2024 році вступники не зможуть комбінувати результати різних предметів, які складали в різні роки. Абітурієнти або мають скласти НМТ з 4 предметів і використати ці результати для вступу, або, маючи прийнятні результати за 2021-2023 рік, вступати за результатами, отриманими раніше. Часткове складання лише одного чи двох предметів з чотирьох і комбінування результатів з попередніми роками цьогоріч не допускається.

Нагадаємо, що Університет Григорія Сковороди в Переяславі не реорганізовуватимуть, адже він вважається містоутворюючим. Деталі – за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору