ЖИТТЯ

Яким чином на Переяславщині зберігають значущі дерева: обговорили на круглому столі в університеті

У переяславському університеті провели круглий стіл “Просвітницькі дерева. Втрачені, збережені, нові”. Презентували унікальні таблички для позначення значущих дерев громади.

28 березня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся круглий стіл “Просвітницькі дерева. Втрачені, збережені, нові”. Захід провели в рамках VI семінару зі збереження природо-культурної спадщини. Презентували унікальні таблички для позначення значущих дерев Переяславської громади. На зустріч зібралося близько 40 людей: гості, працівники закладу та учні Переяславського центру професійно-технічної освіти. Про це повідомляє Інформатор.

Методист Переяславського ЦКМ, краєзнавець, засновник громадської ініціативи “Корінь нації” Микола Богатир розповів про значущі та унікальні дерева Лівобережної Київщини, презентував програму збереження значущих дерев Переяславської громади та озвучив ідею у співпраці з університетом написати книгу “Просвітницькі дерева Переяславської громади”.

Також розповів про те, як починав займатися збереженням значущих дерев Переяславщини: “Все починалося із волонтерства та подорожей. Згодом розумієш, що просто подорожувати не можеш – ти бачиш дерево, яке руйнується, а навколо дерева – ще й багато різної інформації. І тут пов’язується друге, третє, десяте, й таким чином утворюються просвітницькі маршрути та багато інших проєктів. Коли ми бачимо, як випилюють дерева – і це правильно десь робиться, а десь неправильно і неприпустимо, – то ми не маємо просто допустити до тієї ситуації, коли всі кричать, обзивають одне одного, а зробити мудро. І от університет, культура, просвітяни, добрі люди намагаються випередити скандальну ситуацію і зробити так, як має бути. Тому 2016 року, коли була зрізана одна зі значимих деревин Переяславщини, ми виступили у міській раді й запропонували затвердити перелік значимих дерев, які чіпати не можна. Тоді був створений документ, але як демо-версія – він потребував корекції. І минулого року на виконкомі ми знову переглянули ці всі інструменти”.

Продовжив про таблички, які розміщуватимуть на значущих деревах: “Вони будуть розташовані на дроті чи на пружинці, ніяких цвяхів у дерево не пхатимемо. Таким чином об’єкт буде позначений. Згодом залучимося спільною підтримкою відділу культури та Центру культури та мистецтв, відеооператора, школярів і зробимо певні просвітницькі відео. Потім додамо до табличок QR-коди з відео чи текстом”.

Кошти на таблички виділили меценатки: директорка компанії “Любосвіт” Світлана Коцюмбас та письменниця, завідувачка “А-студії” Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Мар’яна Ангелова. На табличку для Покровської тополі виділив гроші Заслужений тренер України, викладач УГСП Тарас Кириченко, а на дуб, який росте на території лікарні, – зібрали гроші ще 2017 року.

Світлана Коцюмбас сказала: “У сучасному світі збереження природи та культурної спадщини є надзвичайно важливим. Дерева відіграють визначну роль у нашій еко-системі та культурній спадщині. Тому наша місія полягає у збереженні та відновленні природних насаджень, а також створенні нових. Крім того, ми не повинні забувати про культурне значення цих дерев. Багато дерев вважаються символом національної ідентичності , мають велике історичне та культурне значення”.

Світлана Коцюмбас запропонувала запустити проєкт “Хранителі дерев” та інші екопросвітницькі та культурологічні проєкти.

Наприкінці Микола Богатир передав проректору з навчально-методичної роботи В’ячеславу Різнику три таблички для дерев “Тарасова верба”, “Алея академіків” та “Дуби Левка Лук’яненка”, які висаджені на території університету.

На зустріч зібралося близько 40 людей

Діяла виставка табличок, які встановлять на значущих деревах

Також діяла виставка книг та тематичних QR-кодів

Микола Богатир провів пізнавальний виступ про значущі та унікальні дерева Лівобережної Київщини

Виступали представники університету

Світлана Коцюмбас оплатила виготовлення табличок

Микола Богатир передав В’ячеславу Різнику три таблички для дерев

Всі учасники круглого столу зробили спільне фото

Нагадаємо, що в університеті Переяслава створюють “Книгу пам’яті” про загиблих захисників-земляків. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору