ЖИТТЯ

У Переяславі посмертно відзначили двох воїнів: їхнім рідним вручили нагороди на мітингу до 2-річчя визволення Київщини

У Переяславі провели мітинг до другої річниці визволення Київщини. Нагородами відзначили полеглих героїв.

2 квітня у Переяславі біля пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО (ООС) та Алеї Героїв провели мітинг до другої річниці визволення Київщини від російських загарбників. Вшанувати пам’ять полеглих захисників Переяславщини зібралися їхні родини, близькі, друзі та знайомі. Інформатор розповідає, як це було.

За офіційними даними, за час окупації Київської області понад 1300 мирних жителів загинули, 27 закладів охорони здоров’я та 56 освітніх закладів зруйновані, 8 музеїв знищені. Також росіяни завдали значної шкоди екосистемі Поліського району, зокрема Чорнобильському радіаційно-екологічному заповіднику, знищили сотні приватних та багатоквартирних будинків. Серед найбільш постраждалих міст – Бородянка, Ірпінь, Буча, Гостомель, Ворзель, Макарів, Немішаєве.

Секретарка Переяславської міської ради Лідія Оверчук подякувала всім причетним до тих, хто боронить Україну: “Україна – це не міста та села, це люди, наші захисники та герої, завдяки їм ми маємо сьогоднішній день. На нашу Алею Героїв, на жаль, додалося ще 19 героїв, які захистили нас, свою родину, всю країну. Ми повинні пам’ятати дні, коли вони нас захищали і захищають”.

“Тільки вдумайтесь в ці цифри: ХХІ століття, центр Європи, 11-й рік триває війна, 3-й рік надзвичайно жорстока та кровопролитна. Неймовірно боляче дивитися в очі матерів, дружин і особливо дітей загиблих. Уявіть, як боляче дружині, яка може побачити чоловіка тільки на портреті або могильній плиті та дітям, які більше ніколи не почують татка. Ми маємо згуртуватися та підтримувати тих, хто зараз на фронті захищає нашу країну, і зробити все, аби на цій алеї було якомога менше табличок та прізвищ”, – сказав начальник групи документального забезпечення першого відділу Бориспільського РТЦК та СП, майор Андрій Загнойко.

Ще двох військових із Переяславщини посмертно відзначили державними нагородами. Загнойко вручив їх рідним загиблих воїнів.

  • Солдата Олександра Горбатенка, старшого сапера першого відділення інженерно-саперного взводу аеромобільного батальйону, відзначили орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Загинув 18 червня 2023 року під час виконання завдання біля населеного пункту Красногорівка Покровського району Донецької області. 22 червня 2023 року його поховали на Заальтицькому кладовищі у Переяславі.
  • Солдата Юрія Саврася, водія 2 автомобільного взводу підвозу боєприпасів автомобільної роти підвозу боєприпасів батальйону логістики, відзначили орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Загинув 13 липня 2023 року під час виконання завдань біля населеного пункту Новомихайлівка Покровського району Донецької області. 19 липня 2023 року його поховали на кладовищі у селі Пристроми (Студениківська ТГ).

Наприкінці мітингу присутні клали квіти до підніжжя пам’ятного знаку воїнам АТО (ООС) та Алеї Героїв, де зображені їхні полеглі рідні.

Мітинг до другої річниці визволення Київщини від російських загарбників

Переяславці прийшли вшанувати пам’ять полеглих героїв

Майор Андрій Загнойко закликав людей згуртуватися

На мітинг прийшли близько сотні людей

Секретарка Переяславської міської ради Лідія Оверчук виступила з промовою

Андрій Загнойко вручив держані нагороди рідним загиблих воїнів

Вручення нагороди рідним військовослужбовця Олександра Горбатенка

Вручення нагороди рідним військовослужбовця Юрія Саврася

Присутні клали квіти до підніжжя пам’ятного знаку воїнам АТО (ООС) та Алеї Героїв

Цього дня всі рідні та близькі захисників були у скорботі

За офіційними даними, за час окупації понад 1300 мирних жителів Київської області загинули

Нагадаємо, що 2 квітня у Переяславі на фасаді другої гімназії відкрили меморіальну дошку захиснику Ігорю Бабкову. Деталі – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору