ЖИТТЯ

Меморіальну дошку воїнові Ігорю Бабкову в Переяславі відкривали його дружина та четверо дітей

У Переяславі відкрили меморіальну дошку випускнику-воїну Ігорю Бабкову. Він загинув, боронячи Україну.

2 квітня у Переяславі на фасаді другої гімназії відкрили меморіальну дошку захиснику Ігорю Бабкову, який є випускником цього закладу. Він 47-річним загинув 26 січня 2023 року біля населеного пункту Вугледар на Донеччині. Посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня 16 серпня 2023 року. У нього залишилася дружина, четверо дітей та онучка. Про це повідомляє Інформатор.

До другої гімназії вшанувати пам’ять Ігоря Бабкова прийшло близько сотні людей. Відкрили меморіальну дошку дружина захисника Надія та діти Аліна, Максим та Тимофій.

Надія Бабкова звернулася до людей: “Щиро вдячна всім, хто прийшов вшанувати нашого героя. Він писав одному зі своїх товаришів, коли вже був там: “Головне, що ми захищаємо нашу землю. Чи мені страшно? Мені дуже страшно. Чи мені хочеться туди? Ні, не хочеться. Бо я розумію, що можу не повернутися. Але у мене, маючи можливість списатися, не було бажання”. Ігор казав, що головне захистити свою землю, діток, народ і свою країну. І головне, щоб було куди і до кого повертатися. Наші хлопці там стоять, щоб було куди і до кого повертатися. Вічна їм слава і подяка”.

Після цих слів дружина захисника зачитала власний вірш:

Наш любий тату, сину, брате, коханий мій, наш кум і сват, дідусь, пішов ти воювати, щоб ми могли спокійно спати.

Щоб дітки твої мирно жили, батьки й рідня щоб не тужили, і я надіялась й жила, і перемога вже прийшла.

Та не судилося тобі вернутися живим до нас. Чому Господь тебе не спас? Чому не огорнув крильми, коли молитви йому йшли?

Тепер ти янголом літаєш і нас усіх охороняєш. Тобі вже не болить душа, яка до неба відійшла.

А наше серце кровоточить і заспокоїтись не хоче. Рве душу і в грудях пече, бо ми всі любимо тебе.

Не захистили, не спасли. Якби ми щось зробить змогли. Наш мужній воїн, наш герой, знайшов навічно ти покой.

Тобі не треба вже боятись і нам не треба вже лякатись. Ти в божім світі навіки і там зустрінемося ми.

Секретарка міської ради Переяслава Лідія Оверчук розповіла: “Колись Ігор тут бігав безтурботним хлопчиком, навчався, пізнавав світ, а сьогодні, на жаль, повернувся на дошці пошани, з якої буде щодня зустрічати вчителів, учнів і просто перехожих. Дуже боляче говорити і усвідомлювати, що стоять дітки, яким потрібен батько, дружина, якій потрібен чоловік,  батьки, яким потрібен син, сестра, яка втратила брата. Ігор мав повне право, як багатодітний батько не йти на війну, залишитись тут, але він настільки любив свою родину, місто і Батьківщину, що пішов захищати землю. Війна безжалісна. Серед нас жили і живуть герої…”.

Начальник групи документального забезпечення першого відділу Бориспільського РТЦК та СП, майор Андрій Загнойко сказав: “Діти, які кожного ранку будуть бачити його усміхненим і радісним на дошці, мають завжди пам’ятати, що сам факт існування нашої держави, можливість називатися українцями, можливість розмовляти українською мовою нашій країні дається дуже дорого. Ігор заплатив за цю можливість своїм життям і ми маємо завжди пам’ятати його подвиг, героїзм, самовідданість”.

Ігор Бабков народився у Переяславі 24 лютого 1975 року. Змалку був скромним, спокійним. Багато читав, особливо любив фантастику. За фахом електрик, магістр з трудового навчання. З 2008 року по 2018 рік працював електриком, потім завідувачем господарства в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. З 2018-го по 24 лютого 2022-го працював електриком на підприємстві “Старинська птахофабрика” у селі Мирне (Вороньківська ТГ). Не маючи військового досвіду, у свій 47-ий день народження, 24 лютого 2022 року, з’явився у військкомат. Вже на другий день пішов добровольцем на захист України.

Солдат Ігор Бабков служив розвідником-далекомірником у 72-й бригаді “Чорних запорожців” першої мінометної батареї третього механізованого батальйону. Разом з побратимами тримав оборону Вугледару. Там і загинув. Поховали воїна 4 лютого 2023 року на Заальтицькому кладовищі у Переяславі.

Ведучою заходу була Людмила Леляк

На подвір’ї гімназії зібралося близько сотні людей

Відкрили меморіальну дошку дружина захисника Надія та діти Аліна, Максим та Тимофій

Дружина захисника Надія, зачитала власний присвячений чоловіку

Виступила секретарка міської ради Переяслава Лідія Оверчук

Вшанувати пам’ять воїна прийшли учні ліцею

Рідні та близькі та учні принесли багато квітів

До слова запросили начальника групи документального забезпечення першого відділу Бориспільського РТЦК та СП, майора Андрія Загнойка

Вічна пам’ять герою

Рідні, близькі та учні поклали квіти до меморіальної дошки

Ігор Бабков загинув 26 січня 2023 року біля населеного пункту Вугледар на Донеччині

Нагадаємо, що 31 березня загинув головний сержант Збройних сил України Андрій Канівець із Переяслава. Деталі – тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору