ЖИТТЯ

У Переяславі розпочали втілення науково-просвітницького проєкту про Шевченка “Десяте літо”: у чому він полягає

У Переяславі представили науково-просвітницький проєкт “Десяте літо”. Як це було?

5 квітня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка презентували науково-просвітницький проєкт “Десяте літо”. Також науковці, шевченкознавці та дослідники провели дискусію на тему “Проблеми прочитання збірки Шевченка “Три літа”. Інформатор розповідає, як це було.

Старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу музею Катерина Нагайко стала ініціаторкою та розробницею проєкту “Десяте літо”. Вона розповіла, що його започаткували до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, а сама назва й ідея походить від творчості поета та зокрема його вірша “Хіба самому написать…”.

Також зазначила, що проєкт “Десяте літо” має стати платформою для реалізації наукових, просвітницьких та мистецьких заходів національно-патріотичного спрямування, адже у Переяславі написана низка програмних творів Шевченка, у яких закладена національна ідея. “Зараз у сучасному світі в Україні вже десять років триває війна за право українців бути незалежними і вільними, саме про це писав Шевченко, і це є основним постулатом його творів. Тож це є ще одним моментом для того, щоб втілювати цей проєкт у життя”, – сказала Нагайко.

Науковиця додала, що реалізація цього проєкту дозволить поглибити співпрацю з науковими інституціями, тематичними музеями, закладами освіти та громадськими організаціями. А на базі музею “Заповіту” в рамках проєкту проводитимуть ініціативи, основною метою яких буде популяризація творчості Тараса Шевченка, втілення його “заповітів” у життя та національно-патріотичне виховання.

Генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич розповів, що проблема прочитання Тараса Шевченка – це надзвичайно важливо, адже необхідно усвідомлювати, яким чином подавати та трактувати Шевченка: “Переяслав – це місто, в якому переплітаються дороги багатьох відомих людей. Не даремно Шевченко та Сковорода залишили свій відбиток в історії міста. Це саме ті люди, які уособлюють український народ та націю, творчість яких вказує на те, на чому базується державність і дух нашого народу. Постаті Шевченка і Сковороди наразі не скільки недооцінені, як недостатньо популяризовані у багатьох речах. Можливо, саме моменти прочитання і донесення ідей авторів до суспільства були би більш доречними”.

Присутні подискутували про місце, час написання та укладання Тарасом Шевченком збірки “Три літа”, історію рукопису збірки, проблематику первісного твору “Як умру, то поховайте”, першу публікацію збірки, редакції та тенденції прочитання.

У переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка відбулась презентація науково-просвітницького проєкту “Десяте літо”

Науковці, шевченкознавці та дослідники провели дискусію на тему “Проблеми прочитання збірки Т.Г. Шевченка “Три літа”

Старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу музею Катерина Нагайко є ініціаторкою та розробницею проєкту “Десяте літо”

На заході обговорили важливість творчості Шевченка

Реалізація проєкту дозволить поглибити співпрацю з науковими інституціями, тематичними музеями, закладами освіти та громадськими організаціями

Проєкт “Десяте літо” має стати платформою для реалізації наукових, просвітницьких та мистецьких заходів національно-патріотичного спрямування

Нагадаємо, що 3 квітня у Переяславі гурт Schmalgauzen виконав кілька пісень, його артисти відповідали на запитання глядачів. Деталі – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору