ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: серіал “Хлопаки” – це прикольна кривава розвага, не більше

“Хлопаки” далеко не бездоганні, але наш редактор чекає нового сезону. Пояснює чому.

Вже у червні цього року світ побачить четвертий сезон серіалу “Хлопаки” від Amazon Prime Video. Можливо, для когось буде доречнішою назва The boys, але у цій публікації я послуговуватимусь українською локалізацією, на яку натрапив. Вона для мене більш звична, хоча деякі імена героїв відверто дивні. У рубриці “Інформатор вихідного дня” розповім, чому з нетерпіння чекаю нового сезону, хоча сам серіал не вважаю бездоганним.

У “Хлопаках” йдеться про світ, у якому люди із надздібностями, яких у нашій попкультурі прийнято називати супергероями, є такими, якими, скоріше за все, й мали би бути в реальному житті. Вони дуже популярні, та що там казати – світові зірки! – мають величезні контракти з мегакорпорацією, роблять, що їм заманеться, лише б це не порушувало умов угоди… А чи рятують вони простих людей? Якщо потрібно зняти якийсь сюжет для пропаганди на телебаченні, то, звичайно ж, так, але не більше. Інколи їхнє “рятування” призводить до ще гірших наслідків, а потім корпорація це все намагається зам’яти. Словом, ви зрозуміли, переважна більшість “суперів” – це ще ті покидьки.

Але дивина в тому, що завдяки медіа цих покидьків обожнюють. Тому “Мандри” (та сама корпорація) може коїти все, що завгодно, якби тільки заробляти більше й більше, скажімо, намагатись просунути цих “героїв” у армію США, бо це знову ж таки може принести купу бабла, або популяризувати розчин V, який перетворює простих людей на “суперів”.

Серіал дає зрозуміти, що суперсили не роблять людей морально кращими, а навпаки, розкривають у них найгірше. Тому очевидно, що тут є умовні протагоністи – прості хлопаки, які борються із “суперами”. Проте у них не має якоїсь високої мети, ними керує помста. Наприклад, Бутчер хоче вбити Батьківщина (або Патріота, або Хомлендера – як вам краще) за те, що він згвалтував його дружину, а та, мовляв, після цього чи то покінчила із собою, чи просто зникла (не буду спойлерити, серіал все розкаже), Г’юї хоче поквитатися з Потягом, бо той вбив його кохану, Молоко Матері прагне помститися Солдатику за вбивство сім’ї. І якщо Бутчер через Батьківщина ненавидить всіх “суперів”, то Г’юї бачить серед них і хороших (бо такі справді є). Він зустрічається із Зіронькою, яка взагалі входить до “сімки”.

Тут варто додати ще кілька пояснень щодо “суперів”. “Мандри” створили так звану “сімку”, до якої входять найкращі “герої”, а якщо по-чесному, найхайповіші. Очолює її Батьківщин – це типу того самого Супермена, але дуже паскудне і неконтрольоване створіння. Також до цієї команди входить Королева Мейв, Чорний Нуар, Потяг, Глибокий, Зіронька та інші. Склад “сімки” досить часто змінюється. Чому саме, знову ж таки пояснить сюжет. Зіронька із цієї когорти потрапила до корпорації найпізніше і її моральні принципи найменш зіпсовані. Тому із Г’юї вони знайшли спільну мову ще до того, як зрозуміли, що, по суті, перебувають по різні сторони барикад.

Проте для сюжету “Хлопаків” подібні дилеми не є складними. Автори не задумуються над тим, як “вирулити” із ситуації, в яку самі себе загнали, і роблять це досить прямо і різко. Приміром, треба посварити двох персонажів – один діалог і вони ненавидять одне одного, треба об’єднати – придумуємо їм спільний біль і все, вони борються із ним разом. І знаєте, мене це взагалі не напружує, як і те, що серіал не йде до конкретного фіналу, вирішуючи певні проблеми. Він просто існує, розвиваючись або деградуючи в процесі. Здається, що часом сценаристи вкидають якусь ідею, потім бачать, що вона не працює, й залишають, вигадують щось інше.

Мабуть, у будь-якому іншому серіалі чи фільмі це було би величезною проблемою, але не у “Хлопаках”. Бо я дивлюсь його не заради чіткої історії, грамотно вибудуваних арок персонажів та великої повчальної мети, а задля розваги. Це – атракціон із кров’ю, кишками, чорним гумором та іронією. Буквально у першій сцені серіалу в руках головного героя вибухає його дівчина, а вже до кінця серії він запихає в дупу “суперу” електричний дріт. Це просто, щоб ви розуміли, як “Хлопаки” можуть емоційно розгойдувати. А найприкольніше те, що реально страшні речі тут показують настільки просто та кумедно, що це абсолютно не тисне на психіку, а навпаки, розслабляє.

Мене взагалі не хвилює, який сюжет придумали для четвертого сезону (він, до слова, не буде останнім). Але я впевнений, що Ерік Кріпке та компанія вигадали ще карколомніші, дивовіжніші ситуації для “суперів” та наших хлопак. Має вдатися прикольна кривава розвага. Так і сприймайте серіал, не шукайте там більшого.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наш журналіст розповів про “Dragon’s Dogma”. Матеріал читайте тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору