ЖИТТЯ

У Переяславі провели мітинг до 38-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС

У Переяславі провели мітинг до Міжнародного дня пам’яті Чорнобильської трагедії. Як це було?

26 квітня у Переяславі біля пам’ятного знаку на честь померлих героїв-ліквідаторів провели мітинг-реквієм з нагоди Міжнародного дня пам’яті Чорнобильської трагедії та 38-х роковин аварії на ЧАЕС. Про це повідомляє Інформатор.

26 квітня 1986 року о 1:23 стався вибух на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції. Аварія трапилася при плановому відключенні реактора. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тисяч ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації. Багато з них померли від променевої хвороби та онкологічних захворювань впродовж наступних років. Радіоактивне випромінювання вразило майже 8 мільйонів 400 тисяч жителів колишнього Радянського Союзу, серед них найбільше – українців. Було забруднено близько 155 тисяч квадратних кілометрів території. Майже 400 тисяч людей переселили.

На мітингу настоятель храму Святого рівноапостольного князя Володимира Великого, протоієрей Іван Будняк звершив заупокійну службу за загиблими під час ліквідації та від наслідків Чорнобильської катастрофи, сказав таке: “Вони – герої того часу, але їхній героїзм ми маємо пам’ятати у віках. В Україні було багато трагедій, але наслідки тієї катастрофи ми відчуваємо і зараз, адже всі вони й досі не ліквідовані. Українці тоді пожертвували своїми життями та здоров’ям заради того, щоб майбутні покоління жили в здоровій нації та країні”.

Голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко та міський голова Переяслава Вячеслав Саулко нагородили орденом “Герой Чорнобиля” та подякою від Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України” голову Переяславської міської організації “Союз Чорнобиль України” Миколу Кураченка, а орденом “Чорнобильський хрест” нагородили його заступницю Олену Ігнатюк.

Микола Кураченко сказав: “У 2015 році я очолив цю організацію. Зараз ми маємо 328 членів організації, які вчасно сплачують членські внески, їх ми використовуємо за призначенням. Працює рада нашої організації, в яку входять 13 осіб. Кожного місяця ми проводимо засідання, обговорюємо нагальні питання, які стоять перед організацією та кожним чорнобильцем. Зараз ми плідно працюємо над оновленням і омолодженням організації”.

Микола Кураченко та Олена Ігнатюк нагородили подяками та почесними грамотами “Союз Чорнобиль України” за активну громадську позицію, самовіддану, чуйну та неформальну працю у справі соціального захисту населення, постраждалого від наслідків Чорнобильської катастрофи, Аллу Губську, Анатолія Торбу, Сергія Голубенка, Петра Глюзу, Валентину Данильченко, Надію Скрибченко, Миколу Ворового, Василя Губу.

Наприкінці заходу Ганна Ляч виконала пісню, а потім присутні поклали квіти до пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

У Переяславі біля пам’ятного знаку на честь померлих героїв-ліквідаторів провели мітинг-реквієм

На захід прийшли переяславці, представники влади, школярі та небайдужі

Іван Будняк звершив заупокійну службу за загиблими під час ліквідації та від наслідків Чорнобильської катастрофи

Орденом “Герой Чорнобиля” та подякою нагородили Миколу Кураченка

Подяками та почесними грамотами нагороджували інших чорнобильців

Олена Ігнатюк та Микола Курченко

Ганна Ляч заспівала пісню

Присутні поклали квіти до пам’ятного знаку

Випромінювання вразило майже 8 мільйонів 400 тисяч людей

Нагадаємо, що у Переяславі 25 квітня вшанували художницю Ганну Самутіну. Як саме, дізнавайтесь тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору