ЖИТТЯ

У Переяславі встановили меморіальну дошку Заслуженій художниці України Ганні Самутіній

У Переяславі відкрили меморіальну дошку Заслуженій художниці України Ганні Самутіній. Як це було?

3 травня у Переяславі на фасаді будинку на вулиці Богдана Хмельницького, 59 відкрили меморіальну дошку Заслуженій художниці України та почесній жительці міста Ганні Самутіній. Приурочили це до 95-ї річниці від дня її народження. Встановили дошку за бюджетні кошти. Про це повідомляє Інформатор.

Ганна Самутіна народилася у селі Ташань (зараз – Ташанська ТГ), свої останні 20 років жила і творила у Переяславі, саме в цьому будинку, де відтепер розміщена пам’ятна дошка. 1 травня художниці виповнилося б 95 років (померла 16 квітня 2009 року). Після себе мисткиня залишила великий творчий спадок: гобелени, кераміка, живописні картини, книжкова графіка, ескізи костюмів для кіностудій, монументальні композиції на фасадах будівель та інтер’єрах. Символізм, монументалізм та декоративізм стали вирішальними в її творіннях.

Художниця завжди вирізнялася цілеспрямованістю та працелюбністю, повністю присвятила своє життя мистецтву, адже у неї не було ні сім’ї, ні дітей. Відмовилась навіть від телевізора та телефона, щоб лише творити. Живучи досить скромно, вона не продавала свої роботи, а намагалася зберегти їх для майбутніх поколінь.

На відкритті дошки виступила заступниця міського голови Переяслава з гуманітарних питань Оксана Степаненко: “Такі люди як Ганна Самутіна творили та були фундаментом культурної спадщини нашого міста та України. Наше головне спільне завдання, зокрема міської ради – зберегти пам’ять художниці та її творчий доробок для прийдешніх поколінь, аби нащадки пам’ятали, а ми милувалися її картинами”.

Голова громадської організації “Відродження Переяслава”, почесний житель міста Іван Якименко розповів таке: “Із Ганною Самутіною я ближче познайомився, коли був заступником міського голови з гуманітарних питань. У художній школі вона була частим гостем. Її творчість я оцінюю високо, адже за свій вік вона створила багато робіт. Нині ж я управитель тих картин, які є в цій будівлі, і воля сестри Ганни Самутіної Софії – передати їх у комунальну власність міста”.

Ведуча заходу Оксана Чирка зазначила, що зараз у Переяславському центрі культури та мистецтв та художній школі імені Петра Холодного експонуються виставки робіт Ганни Самутіної у різних жанрах: пейзажі, портрети, побутові, українські традиції. “Маємо надію, що в майбутньому, після закінчення війни, у нашому місті з’явиться ще один унікальний музей, де будуть представлені всі роботи Заслуженої художниці України”, – додала ведуча.

Урочисто відкрили меморіальну дошку секретарка Переяславської міської ради Лідія Оверчук та директора художньої школи імені Петра Холодного Ірина Кузьмицька. Після цього присутні клали поруч квіти.

На відкриття меморіальної дошки прийшли близько 15 людей

Ведучою заходу була Оксана Чирка

Меморіальну дошку Ганні Самутіній відкрили на фасаді будинку на вулиці Богдана Хмельницького, 59

Відкрили меморіальну дошку Лідія Оверчук та Ірина Кузьмицька

Ганна Самутіна свої останні 20 років прожила у Переяславі

На відкритті виступила заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко

Також виступив голова громадської організації “Відродження Переяслав” Іван Якименко

Присутні клали поруч квіти

Читайте за темою:

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору