ЖИТТЯ

Благодійний матч, змагання на “драконах” та економія води: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього “Матадор” переміг коміків із “Ліги сміху” на благодійному матчі, психологиня-художниця Людмила Башук відкрила персональну виставку, а школярі змагалися на човнах-“драконах”. Також надійшла і гірка звістка про загибель захисника, у Студениках же відкрили меморіальну дошку полеглому 19-річному Валентину Голубу. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ АНДРІЙ БРАЖНИК

20 травня від ворожого мінометного обстрілу біля населеного пункту Архангельське Покровського району Донецької області загинув солдат Збройних сил України Андрій Бражник із Переяслава. Йому був 51 рік.

Андрій Бражник служив стрільцем-снайпером механізованого батальйону.

У СТУДЕНИКАХ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ЗАГИБЛОМУ НА ВІЙНІ ВАЛЕНТИНУ ГОЛУБУ 

23 травня у Переяславському (Студениківська ТГ) на фасаді місцевої гімназії відкрили меморіальну дошку випускнику школи, військовому Валентину Голубу. Він загинув 16 вересня 2023 року біля міста Бахмут на Донеччині. Йому було 19 років. Був стрільцем-помічником гранатометника механізованого відділення.

На дошці викарбуваний напис: “У цьому навчальному закладі з 01.09.2010 року по 14.06.2019 навчався Голуб Валентин Сергійович (позивний “Райлі”), боєць третьої окремої штурмової бригади полку “Азов”. 11.08.2004-16.09.2023. Героїчно загинув поблизу села Андріївка Донецької області, захищаючи територіальну цілісність та державний суверенітет України. Слава Героям!”.

МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ЗАХИСНИКУ ВОЛОДИМИРУ КОЧИНУ ВСТАНОВЛЯТЬ НА ФАСАДІ БУДІВЛІ, ДЕ ВІН ПРАЦЮВАВ 

21 травня на засіданні виконавчого комітету комунальному підприємству “Управляюча компанія “Виробниче управління житлово-комунального господарства” надали дозвіл на встановлення меморіальної дошки полеглому захиснику Володимиру Кочину. Розмістять її на фасаді приміщення ВУЖКГ на вулиці Гімназійній, 35, де тривалий час працював чоловік.

Начальниця ВУЖКГ Тетяна Сущук розповіла таке: “Ми поки що чекали дозволу виконкому, із датою встановлення ще не визначились, думаємо, до чого приурочити відкриття. Володимир довго у нас працював. Виготовлення і встановлення дошки проводиться за рахунок нашого підприємства. Виготовляє дошку ФОП з міста Коростишів”.

ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ЗБИВ НА СМЕРТЬ ЖІНКУ, ЗАСУДИЛИ НА 6 РОКІВ

Торік 23 жовтня у Циблях (Циблівська ТГ) сталася смертельна ДТП. Водій в стані алкогольного сп’яніння та без права керування на автомобілі ЗАЗ-1102 збив 75-річну жінку, яка разом зі своїм 6-річним онуком їхала велосипедом у попутному напрямку. Його засудили на 6 років позбавлення волі.

Прокурори у суді довели, що 34-річний водій не надав перевагу в русі велосипеду на нерегульованому перехресті та зіткнувся з ним. Внаслідок цього несумісні із життям травми отримала велосипедистка, а її онук зазнав тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості. Суд першої інстанції засудив чоловіка до 6 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 8 років, згідно із ч. 3 ст. 286 ККУ (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило до загибелі кількох осіб).

Вказаний вирок суду захист обвинуваченого оскаржив у апеляційному порядку. Заслухавши доводи сторін, апеляційний суд підтримав позицію прокуратури, залишив без задоволення апеляційну скаргу захисників, а покарання, призначене судом першої інстанції, – без змін.

НА БОРИСПІЛЬЩИНІ ПОТЯГ НА СМЕРТЬ ЗБИВ 9-РІЧНУ ДИТИНУ

22 травня на 24 кілометрі залізничної колії перегону “Баришівка – Бориспіль” потяг на смерть збив дитину.

Попередньо встановили, що електропотяг сполучення “Гребінка – Київ”, який рухався в напрямку столиці, смертельно травмував 9-річну дівчинку, яка за попередньою інформацією, разом з іншими дітьми перебувала на коліях та не зреагувала на сигнал машиніста.

На місце події прибули медики та, на жаль, малолітня дитина померла.

За фактом порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного транспорту, що спричинили загибель людей, слідчі розпочали досудове розслідування за ч. 3 ст. 276 Кримінального кодексу України.

МІСЬКИЙ ГОЛОВА ПОЯСНИВ ЧОМУ ЖИТЕЛЯМ ПЕРЕЯСЛАВА ПОТРІБНО ЕКОНОМИТИ ВОДУ

У середу, 22 травня, жителі Переяслава скаржилися на те, що у них вдома немає води. Міський голова Вячеслав Саулко у Facebook повідомив, що у водопровідній мережі не вистачає тиску. На сесії Вячеслав Саулко нагадав, що через обстріли росіян по критичній інфраструктурі зараз в Україні надзвичайно складна ситуація з електропостачанням.

– Для того, щоб дати більше живлення на житлові будинки, ми обмежили вуличне освітлення (тепер його вимикають о 22:00, а не 23:00 – ред.). Але до цього часу в нас не вистачало води взагалі, навіть коли було електропостачання. Зараз, коли почались його масові відключення, а воду люди стали ще більше використовувати, вийшло як? Коли вночі вимикають електропостачання, у нас вимикаються практично всі свердловини, за винятком тієї, що на водогоні. Вони не встигають накачувати воду. Виходить, те, що за ніч встигло накачати, буквально до вечора вже використовується. Коли баки порожні, вмикати мотор та подавати воду вже неможливо. Ми вели серйозні перемовини на рівні обласної адміністрації та ДТЕК про те, щоб залишили нам увімкненою 51-шу електролінію, де розміщуються три найпотужніші свердловини. Це питання ми вирішили. Цієї ночі свердловини вже не вимикалися, тому що світло було. Відповідно вже о 5-й ранку я отримав повідомлення, що баки наповнені й води достатньо. Проте це не означає, що ми не повинні економити води в цілому.

Конкретно проблема 22 травня, за словами Саулка, сталася через те, що після відключення, подаючи електроенергію, енергетики дали надто потужну напругу на трансформатор біля водогону, його пошкодило. Тож відповідні служби працювали протягом цілої ночі, щоб відновити його до ранку.

У МІСТІ ПІДПРИЄМЦЯМ НАДАЛИ ДОЗВІЛ НА РОЗМІЩЕННЯ АТРАКЦІОНІВ, МОТУЗКОВОГО ПАРКУ ТА ОБЛАШТУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ

21 травня на засіданні виконкому міськради Переяслава розглянули питання “Про затвердження порядку розміщення тимчасових споруд торгівельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в Переяславі”. На встановлення мотузкового та дитячих атракціонів у парку Тараса Шевченка дозвіл отримали ФОП Кучма Аліна Сергіївна та ФОП Лозовенко Євгеній Олександрович відповідно.

Дозвіл на облаштування дитячих атракціонів, враховуючи потреби у покращенні якості надання послуг у сфері дозвілля та відпочинку дітей, діятиме із 6 до 23 червня цього року, а на розміщення мотузкового парку – із 1 червня до 30 вересня 2024 року. Підприємці повинні укласти договір на вивезення твердих побутових відходів із ТОВ “Переяслав Буд”. Також мають дотримуватися санітарних, екологічних умов, благоустрою, охорони громадського порядку, пожежної безпеки та техніки безпеки праці та життя.

На цьому ж засіданні ТОВ “ХатаНет” отримало дозвіл на проведення благоустрою біля території офісу компанії на вулиці Богдана Хмельницького, 50. А ФОП Вовк С.Ф. проведе благоустрій біля студії краси “La Fleur”, що на вулиці Богдана Хмельницького, 76. Там встановлять малу архітектурну форму – конструкцію “Серце”.

В ПЕРЕЯСЛАВСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ВІДКРИЛИ ЦЕНТР ДЛЯ ДОШКІЛЬНЯТ

20 травня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі на базі гуртожитку №2 відкрили Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку. Це дев’ятий заклад в Україні, що працюватиме за інноваційною системою Mr. Leader “Освіта і піклування”.

У повідомленні йдеться, що вже за кілька днів до нього прийдуть діти, з якими у дві зміни, з 9:00 до 17:00, займатимуться кваліфіковані педагоги з раннього розвитку дитини. Студенти університету, які здобувають профільну освіту в цьому напрямі, матимуть можливість проходити в закладі практику.

Програму “Mr.Leader”, за якою працюватимуть у центрі, вже успішно впроваджують у різних регіонах України. Відомо, що вона дозволяє дітям від 2 до 12 років здобути якісну освіту, зорієнтовану на розвиток лідерських якостей та навичок. Програма складається з інтегрованих занять, проєктної та театралізованої діяльностей, а також з розвитку готовності до шкільного навчання. У заняттях використовують дидактичні ігри, картки знань, плакати та багато іншого із серії “Mr.Leader PRO”. Незабаром їх передадуть закладу.

У ПЕРЕЯСЛАВСЬКІЙ ГРОМАДІ ЗАБОРОНИЛИ В ЛІТНІЙ ПЕРІОД МАСОВО ВІДПОЧИВАТИ БІЛЯ ВОДОЙМ ТА КУПАТИСЯ В НИХ

У Переяславській громаді заборонили масовий відпочинок людей на водних об’єктах у літній період 2024 року. Рішення затвердила постійна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міськради Переяслава.

“У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, веденням активних бойових дій на території України та дією воєнного стану на території України, враховуючи рекомендації фахівців ДСНС України в Київській області, відсутністю поблизу водоймищ укриттів, рішенням постійної комісії з питань ТЕБ та НС виконкому міської ради було заборонено купання на водних об’єктах Переяславської міської територіальної громади у 2024 році”, – йдеться у повідомленні.

Також у повідомленні зазначили, що водні об’єкти, які розміщуються в межах території громади, не мають облаштованих пляжів та відповідно є непридатними для купання людей.

“З метою збереження життя та здоров’я населення громади рекомендуємо не відвідувати стихійні місця масового відпочинку на водних об’єктах громади, щоб уникнути масового скупчення людей”, – резюмували.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ У МИСЛИВСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ ВИЯВИЛИ АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ

21 травня на Переяславщині на території мисливських угідь спеціалізованого мисливського господарства “Переяславське” (Студениківська ТГ) виявили спалах захворювання на африканську чуму серед диких свиней.

Від 22 травня 72 квадрати мисливського господарства, де виявили труп дикої свині, оголосили епізоотичним вогнищем, встановили карантин і затвердили план заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання на африканську чуму свиней.

До зони захисту ввійшли мисливські угіддя Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР і ТОВ “СМГ “Переяславське”, а також населені пункти Ташанської громади з прилеглими до неї територіями (села Дениси та Положаї).

До зони нагляду увійшли мисливські угіддя Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР та ТОВ “СМГ “Переяславське”, свиногосподарства ПП “Соснова”, ПП “Строкова-Агро”, ПП “Земля Переяславщини”, а також населені пункти Бориспільського району з прилеглими до них територіями: села Шевченкове, Ташань та Помоклі Ташанської громади, села Капустинці, Добраничівка, Фарбоване, Трубівщина Яготинської громади, село Соснова Студениківської громади.

БАСКЕТБОЛІСТКИ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА ПРЕДСТАВЛЯТЬ КИЇВЩИНУ НА ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ ЕТАПІ ШКІЛЬНИХ ЗМАГАНЬ “ПЛІЧ-О-ПЛІЧ”

22 травня у Боярці відбувся четвертий етап “Всеукраїнських шкільних ліг пліч-о-пліч” з баскетболу серед дівчат. Баскетболістки змагалися за титул найкращих у Київській області. “Нескорені переяславці” із Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха перемогли та зіграють у фінальному (всеукраїнському) етапі.

У змаганнях взяли участь команди із 7 районів Київщини:

  • Вишгородський район – “Іванківські джмелі”
  • Бориспільський – “Нескорені переяславці”
  • Броварський – “Палаючі зірки”
  • Бучанський – “Amerald”
  • Білоцерківський – “Sport Girls”
  • Обухівський – “Козинські совенята”
  • Фастівський – “Лелеки”

ШКОЛЯРІ ЗМАГАЛИСЯ У ПЕРЕГОНАХ НА ЧОВНАХ-“ДРАКОНАХ” ПІД ЧАС ГРИ “СОКІЛ” (“ДЖУРА”)

У Переяславській громаді відбувся перший (міський) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Змагалися школярі 7-10 класів. 22 травня на спортивній базі “Переяславль” понад 120 дітей брали участь у перегонах на човнах-“драконах”. Перше місце посів рій “Переяславські козаки” (гімназія №2), друге – “Серце патріота” (гімназія №2), третє – “Укроп” (ліцей ім. Івана Мазепи).

Директор Переяславської станції юних туристів, головний суддя змагань Анатолій Близнюк розповів, що у перший день у другій гімназії проводили конкурси “стройовий поряд”, “смуга перешкод”, кульова стрільба та “відун”. “Сьогодні у Київській області вперше проводиться такий вишкіл з водного туризму на драгонботах. А завтра (23 травня – ред.) юні джури будуть змагатися у силовій підготовці. Переможці за результатами трьох днів візьмуть участь у обласному етапі, який відбудеться 6 червня у Бориспільському районі”, – зазначив він.

Заслужений працівник фізичної культури і спорту України, президент федерації України та Європейської федерації з веслування на човнах-“драконах” Валерій Моргун розповів таке: “Давно планували провести захід у Переяславі і щоб тут з’явилися “дракони”. “Дракон” – це човен, у якому можуть веслувати від 20 до 30 людей. Володимир Буряков (тренер Переяславської ДЮСШ – ред.) звернувся до федерації з пропозицією провести тут перегони у рамках козацьких змагань. Федерація пішла назустріч, представила човни. Сьогодні діти змагаються на дистанції 200 метрів”.

За підсумками трьох днів змагань на першому етапі перше місце посів рій “Укроп” (ліцей імені Івана Мазепи), друге – “Переяславські козаки” (гімназія №2), третє – “Третя січ” (гімназія №3). Таким чином рій “Укроп” представить Переяславську громаду на обласному етапі.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ ХУДОЖНИЦІ-ПСИХОЛОГИНІ ЛЮДМИЛИ БАШУК ПРО ЗБІРКУ ШЕВЧЕНКА “ТРИ ЛІТА”

23 травня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка відкрили персональну виставку картин мисткині-психологині Людмили Башук під назвою “Збірка Тараса Шевченка “Три літа” в ілюстраціях”. Презентували її в рамках науково-просвітницького проєкту “Десяте літо”. Представили 21 роботу. Експонуватиметься виставка до 1 серпня.

Переяславка Людмила Башук має науковий ступінь кандидата психологічних наук, проте вона й художниця, працює у напрямку арт-терапії. Творить у різних стилях та техніках: від примітивізму й наївного малярства, імпасто до багатошарового живопису олією та воском (енкаустика).

Картини мисткиня пише вже понад 10 років, бере участь у різноманітних мистецьких проєктах. За цей час було шість персональних виставок. На цій виставці поєднані два цикли робіт художниці: “Шевченко. “Три літа” та “Мелодія старого Переяслава”. Візитівкою цього проєкту є підібраний майстринею до кожної з картин лейтмотив – віршовані рядки з творів Кобзаря.

“Щоб створити ці картини, я уважно перечитала Шевченкову збірку “Три літа”. Це вірші, відомі всім ще зі школи, але зараз, під час російської агресії, вони грають новими барвами, переосмислюються, постають в іншому світлі. Я довго не хотіла розлучатися із цією книгою, бо під іншим кутом поглянула на творчість поета. Він був не тільки митцем, а й справді Пророком, надто ж для України…”, – розповіла Людмила.

“МАТАДОР” ПЕРЕМІГ КОМІКІВ ІЗ “ЛІГИ СМІХУ”. ПІД ЧАС МАТЧУ ЗІБРАЛИ ПОНАД 20 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ НА ЗСУ

22 травня на стадіоні Університету Григорія Сковороди в Переяславі провели благодійний футбольний матч між місцевим “Матадором” та збірною зірок гумористичного шоу “Ліга сміху”. На ньому зібрали понад 20 тисяч гривень.

На трибунах зібралося близько 150 людей. Могло бути й більше, враховуючи справді зірковий склад команд. За збірну коміків зіграли Антон Болдирєв (“Театр імені Павлова”), Владислав Томашевський (“Супа Дупа”, Харків), Павло Демченко (“Одеські мандри”, Одеса), Ігор Ласточкін (Дніпро), Андрій Євстігнєєв (“Назва, Місто”), Максим Каминін (граючий тренер команди), Артем Дамницький (“Ветерани космічних військ”), Катерина Нікітіна (“Жіночий квартал”), Олександр Крючков (реквізитор “Ліги Сміху”), Віталій Римар (команда “Джокер”) та голкіпер Євген Мурейко (“СМТ Полтава”).

У першому таймі “лігосмішники” намагалися забити першими, проте їм не дозволяв цього зробити голкіпер Роман Рижик. Зате “Матадор” забив двічі, тож на перерву пішли за рахунку 2:0. Вже у другому таймі збірна коміків зібралася із силами та забила тричі. Проте перевагу утримувала недовго, бо наприкінці “Матадор” забив ще два голи та вирвав перемогу – 4:3.

Все ж головною метою цього заходу була не гра, а збір коштів на потреби одного з підрозділів 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка ЗСУ, у якому захищає Україну син співробітників університету. Збірна коміків задонатила на збір 10 тисяч гривень.

Крім цього, протягом заходу проводилися конкурси. За найбільший донат 2 тисячі гривень Оксана Мельник разом із синочком виграла ексклюзивний м’яч від команди “Матадор” із підписами коміків. За рандомний донат студентка університету Катерина Пипко виграла комплект форми збірної коміків із їхніми автографами. Найактивніша вболівальниця Марина Прокопенко отримала вболівальницьку розу. Загалом же під час цього дійства зібрали понад 20 тисяч гривень.

“ПЕРЕЯСЛАВ-2007” У СВІЙ СЕЗОН СЕРЕД ЮНАКІВ ПОТРАПИВ ДО ЧЕТВІРКИ НАЙКРАЩИХ ФУТБОЛЬНИХ КОМАНД КИЇВЩИНИ

22 травня на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі відбувся півфінальний матч вищої ліги чемпіонату Київської області серед дитячо-юнацьких команд U-17. ДЮСШ “Переяслав” приймав ДЮСШ “Зміна” із Білої Церкви. Гості перемогли з рахунком 4:1.

У діях гравців “Переяслава” відчувався чи то мандраж, чи то просто нестача майстерності. Бо вже на 18 хвилині вони самі “привезли” гол у власні ворота. Захисник замість того, щоб вибити м’яч на кутовий або за бокову лінію, почав прикривати його від суперника, а потім просто викотив чужому нападнику – 0:2.

А на 24 хвилині “Зміна”, по суті, закрила гру. В одній атакі білоцерківці встигли влучити у поперечину, а згодом і у дальній кут воріт Попова. Переяславі здавалися знищеними, зневіреними, стомленими. Проте гості дещо розслабилися після того, як рахунок став 3:0 на їхню користь, і це дозволило нашим хлопцям створити кілька моментів. До кінця першого тайму вони могли якщо не зрівнювати рахунок, то принаймні суттєво скорочувати відставання. Втім, не вистачало то трішки вдачі, то суперники добре захищалися, то слід було просто частіше бити, а не намагатися довести до вірного.

В другій половині зустрічі ДЮСШ “Переяслав” була кращою. Моменти для голу виникали один за одним – переяславці обстрілювали каркас воріт, голкіпера, простір навколо воріт, але розмочити рахунок так і не вдавалося. Зрозуміло, що Біла Церква у цей час вже була думками у фіналі, експериментувала зі складом (навіть голкіпера замінили). Та все ж хіба це нас хвилює? Якби “Переяслав” реалізував бодай половину зі своїх нагод, то рахунок був би нічийним, а можливо, і переможним для нас.

Зрештою наші хлопці задовольнилися лише одним забитим м’ячем. Дмитро Чайка взяв ініціативу на себе, пройшов повз захисників і покотив у дальній кут – 1:4. Потім ще був гол наприкінці, але арбітр його не зарахував, бо переяславці так хотіли забити, що затоптали на своєму шляху й воротаря.

FSRMER’S FOOD ТА ВОВЧКІВ НЕ ВИЗНАЧИЛИ КРАЩОГО ТА ПІДПУСТИЛИ ДО СЕБЕ КОНКУРЕНТІВ 

У вихідні, 18 та 19 травня, відбувся сьомий тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. У турнірній таблиці суттєво нічого не змінилося, щоправда, перша п’ятірка тепер стала значно щільнішою.

Результати матчу 7 туру:

  • Farmer’s food – Вовчків 2:1
  • Juk Store –  Циблі 4:2
  • BOSS – Ratybor 4:2
  • Мирне – “Бурти” 8:1
  • “Кристал” – Велика Каратуль 10:1

11 травня у восьмому турі будуть такі матчі:

  • 11:00 BOSS (Переяслав) – Велика Каратуль (Переяславська ТГ)
  • 12:00 Farmer’s food (Переяслав) – Мирне (Вороньківська ТГ)
  • 13:00 “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ) – Вовчків (Переяславська ТГ)
  • 14:00 “Бурти” (Переяслав) – Циблі (Циблівська ТГ)
  • 15:00 Juk Store (Переяслав) – Ratybor (Переяслав).

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про День вишиванки, пожежі та футбол. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору