ЖИТТЯ

День святої княгині Ольги та відкриття Ґренландії: що варто знати про 11 липня

Чим особливе 11 липня? Розповідає Інформатор.

11 липня відзначають Всесвітній день народонаселення та День Святої рівноапостольної княгині Ольги. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День пам’яті жертв геноциду жителів Сребрениці в Європейському союзі. Це визначна пам’ятна дата, яку щорічно відзначають 11 липня. Цей похмурий день є гострим нагадуванням про жорстокий геноцид, який стався в Сребрениці під час боснійської війни в липні 1995 року.

День Святої рівноапостольної княгині Ольги. 11 липня кожного року православна церква вшановує пам’ять святої рівноапостольної великої княгині Ольги, яка стала першою в історії Київської Русі правителькою-жінкою.

Всесвітній день народонаселення. Таку подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй у 1989 році. Дата святкування обрана на честь дати перевищення кількості населення планети відмітки 5 мільярдів осіб, що відбулось саме цього дня у 1987 році.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Ксенофонт, Ольга, Леонтій, Герман, Павло, Василь, Іван.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1576 – англійська експедиція Мартіна Фробішера відкрила Ґренландію.

1888 – у Києві на Софійській площі в рамках святкування 900-річчя прийняття християнства відкрили пам’ятник Богдану Хмельницькому.

1943 – відбулася кульмінація Волинської трагедії.

1944 – заснували Українську Головну Визвольну Раду – політичний провід УПА.

2014 – внаслідок ракетного обстрілу з території Росії в районі Зеленопілля загинули 36 українських військових.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1920 – Юл Бріннер, американський актор українського походження, зіграв роль Тараса Бульби в американській екранізації твору Гоголя. Лауреат премії “Оскар” у категорії “найкращий актор” у фільмі “Король і я”.

1934 – Джорджо Армані, італійський дизайнер модного одягу і аксесуарів, очільник дому моди свого імені.

1939 – Борис Нечерда, український поет-шістдесятник.

1969 – Олег Гуцуляк, український письменник, філософ, автор геокультурної концепції “Мезогея (МезоЄвразія)”, автор книги “Пошуки заповітного царства”.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

11 липня до рятувальників 27-ї Державної пожежно-рятувальної частини в Переяславі завітали діти з клубу домашнього дозвілля “Хвиля”, аби ближче познайомитись з пожежно-рятувальною справою. Рятувальники провели дітям екскурсію та ознайомили із диспетчерською діяльністю та життям підрозділу. Діти приміряли бойовий одяг пожежників, посиділи за кермом пожежного автомобіля та взяли участь у гасінні умовної пожежі.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору