ЖИТТЯ

Україна святкує День прапора, День Харкова та 50-річчя Сергія Жадана: що варто знати про 23 серпня

Чим особливе 23 серпня? Розповідає Інформатор.

23 серпня в Україні святкують День Державного прапора, а в світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв работоргівлі та її ліквідації. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День Державного прапора України. У серпні 1991-го після спроби державного перевороту в Москві український парламент зібрався на надзвичайну сесію. Члени партії “Народний Рух” принесли в зал засідань синьо-жовте знамено, а 4 вересня його встановили над куполом Верховної Ради. На початку 1992 року задля офіційного затвердження кольорів нашого прапора парламентарі прийняли постанову “Про державний прапор України”.

Міжнародний день пам’яті жертв работоргівлі та її ліквідації. Встановлення цієї події запропонували на 150-й сесії виконавчої ради ЮНЕСКО. У 1791 році на Гаїті та у Сан-Домінго (тепер – Домініканська Республіка) відбулося повстання рабів, яке запустило механізм ліквідації работоргівлі у різних частинах світу.

День міста Харків. Це одне з найбільших міст сходу України, має статус міста з 1654 року. До початку повномасштабного вторгнення населення Харкова складало 2,09 мільйона людей. Тут зосереджена промисловість сходу України та велика кількість навчальних закладів. Сьогодні Харків – одне з найбільш постраждалих міст від російської агресії.

Віддання свята Успіння Пресвятої Богородиці. Історія цього свята пов’язана з подіями, коли батьки привели трирічну Марію до Єрусалимського храму. На сходах дівчинку зустрів батько Іоанна Предтечі та, взявши за руку, відвів високими сходами до найбільш священного місця в храмі. Ці сходи стали символом її шляху до покликання.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Єфрем, Іван, Микола, Павло.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1904 – запатентували автомобільний шинний ланцюг.

1918 – Рада міністрів Української Держави затвердила постанову про створення в Києві Державного драматичного театру.

1919 – під час наступу на Київ армія УНР зайняла Новоград-Волинський.

1943 – визволили Харків від німецьких окупантів.

1975 – відкрили Харківський метрополітен.

1989 – в 50-у річницю підписання радянсько-німецького пакту відбулася акція “Балтійський шлях”, коли жителі Литви, Латвії і Естонії утворили живий ланцюг завдовжки майже 600 км – близько двох мільйонів людей (найбільший живий ланцюг у світі).

1990 – у Бердянську на місцевому стадіоні “Торпедо” вперше в СРСР стартувала міжнародна музично-екологічна акція “САМ” (“Врятуємо Азовське море!”). Вперше на великому міжнародному форумі над стадіоном підняли синьо-жовтий прапор.

1994 – позачергова сесія севастопольської міськради прийняла незаконне рішення про визнання російського правового статусу міста Севастополя.

1998 – встановлене звання Герой України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1867 – Осип Маковей, український поет, прозаїк та громадсько-політичний діяч.

1870 – Володимир Сікевич, військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий армії Української Народної Республіки.

1932 – Давид Черкаський, український режисер-мультиплікатор, художник-мультиплікатор, сценарист.

1935 – Анатоль Перепадя, український перекладач.

1941  – Едвард Робертс, американський інженер і підприємець, який розробив перший комерційно успішний персональний комп’ютер Altair 8800 в 1975.

1950 — Григорій Гусейнов, український письменник, редактор, видавець.

1974 — Сергій Жадан, український письменник, поет, перекладач, військовий ЗСУ.

ЩО БУЛО НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

23 серпня 2023 року на центральній площі Переяслава провели урочистості з нагоди Дня Державного прапора. Разом заспівали Гімн України та вшанували пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання. Чотирьом містянам вручили паспорти громадян України – учню 9 класу Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха Давіду Пастухові, учню 9 класу Переяславської гімназії №1 Сергію Чаплигіну, учениці Переяславського академічного ліцею імені Івана Мазепи Софії Дризі, учениці 9 класу Переяславської гімназії №5 Вероніці Березюк. Наприкінці урочистостей із піснею виступили Софія Леонова та Єлизавета Хандошко.

Того ж дня у інформаційно-просвітницькому центрі “Народний музей” у Переяславі відкрили виставку “Календарі України”. Створена вона з колекції почесного громадянина Переяслава, письменника та краєзнавця Олега Коломійця. На виставці представили календарі з 1991-го по 2023 рік. Олег Коломієць сказав, що у просвітницькому центрі їх експонується 100, але насправді його колекція значно більша.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору