ЖИТТЯ

Галина Дудар систематично порушує регламент сесії міськради Переяслава: міський голова написав на неї заяву до поліції

Галина Дудар повинна була покинути засідання сесії міської ради Переяслава рішенням депутатів, але цього не зробила. Вячеслав Саулко написав заяву до поліції.

Близько року постійною учасницею сесій міської ради Переяслава, окрім керівництва міськради, депутатів, керівників структурних підрозділів та медіа, стала голова ГО “Громадська рада Переяслава” Галина Дудар. Раніше вона закликала місцеву владу виділяти гроші на ЗСУ, завдяки не в останню чергу її зусиллям торік у листопаді відбулася резонансна сесія, на якій примусово намагалися “зняти” очільника громади. З того часу Дудар постійно відвідує сесії і систематично своїми вигуками та некоректною поведінкою порушує регламент. 19 вересня вона мала би покинути залу засідань рішенням депутатів, але цього не зробила. Про це повідомляє Інформатор.

Що було на сесії 19 вересня?

Перед початком розгляду основних питань порядку денного голова молодіжної ради Переяслава Анна Сахно виступала перед депутатами із невеличкою презентацією-нагадуванням про проєкти для покращення Переяславської громади, які у рамках проєкту “Моя громада разом” розробила місцева молодь. На них необхідне фінансування, тож вона сподівається на допомогу депутатів.

Коли Сахно розповідала про проєкт обладнання вуличного освітлення біля території Дем’янецької гімназії, яке може посприяти безпеці пересування школярів у вечірній час, Галина Дудар вигукнула із залу: “Саулко чучало пластікове за дерева поставить для безпеки”.

– Не називайте, будь ласка, чучалом. Я ж вас не називаю тут відьмою конотопською чи ще якоюсь. Саулко – чучало, на себе подивіться! – відразу відповів міський голова Вячеслав Саулко.

– Я сказала: ви поставите пластікове чучало, які стоять по всьому місту (мала на увазі хлопчиків-пішоходів – ред.), – пояснила Дудар.

– За порушення дисципліни у сесійній залі, за перебивання виступаючих, не даючи можливості виступити, ставлю на голосування щодо того, щоб ця панянка покинула сесійну залу, – сказав Саулко.

Варто зауважити, що такі його ініціативи відбуваються практично на кожній сесії, але ще жодного разу депутати їх не підтримували. Не виключено, що вони вбачали у цьому більше особистий конфлікт між Саулком та Дудар, а не реальне порушення регламенту. Або ж не хотіли створювати зайвий резонанс через вилучення жительки Переяслава із зали засідань під час сесії. Цього ж разу, певно, і депутатам увірвався терпець. “За” проголосували 10 із 15 присутніх – у процедурному питанні цього достатньо для позивного рішення.

– У Конституції передбачено, що кожна людина, яка присутня у сесійній залі, зобов’язана не вчиняти протиправні дії, що загрожують життю та здоров’ю, честі та гідності присутніх осіб на відповідному засіданні. Галино Михайлівно, зараз ви своїми діями порушуєте дисципліну у сесійній залі, порушуєте відповідний регламент. Я не дозволю вам цього робити. Депутати проголосували, щоб ви покинули сесійну залу. Я прошу правоохоронні органи скласти відповідний протокол щодо порушення дисципліни у сесійній залі, – сказав Саулко.

– Я нікуди не піду. Сам порушує, а тоді каже, що я порушую, – відповіла Дудар.

– Я прошу вас покинути сесійну залу, – ще раз сказав міський голова.

– Та нікуди я не піду, підем тільки разом. Проводьте далі, – знову Дудар.

– Тоді закрийте рот і сидіть мовчки, – втрутилася заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич.

– Пані Анно, – Саулко звернувся до Анни Сахно, – я прошу вибачення за некоректні дії, прошу не звертати уваги на цю особу (мав на увазі Галину Дудар – ред.).

Сесія продовжилася. Галина Дудар вже традиційно інколи вигукувала із місця, міський голова та депутати робили їй зауваження. А вже коли всі питання порядку денного розглянули, Вячеслав Саулко сказав, що потрібно “наводити порядок у сесійній залі”, тому він написав заяву до поліції на Дудар. Вочевидь, зробив це ще до цього сесійного засідання, бо прямо під час нього ніяк фізично не міг би.

Цитуємо найголовніше із неї: “Звертаюся із заявою про факт порушення громадського порядку громадянкою Дудар Галиною Михайлівною 19.09.2024 у сесійній залі Переяславської міської ради під час проведення сесійного засідання. Вона своїми діями, вигуками, образами, висловлюваннями, нецензурною лексикою, зухвало, цинічно, грубо, не зважаючи на зауваження, перешкоджала проведенню сесійного засідання, що є порушенням у сфері громадської безпеки, передбачені Кодексом України про адміністративні порушення, а саме стаття 173 (дрібне хуліганство), стаття 173-1 (поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку). Окрім цього, вимушений повідомити про відсутність реагування з боку представників поліції, які були запрошені для забезпечення громадського порядку та недопущення порушення регламенту на сесії. Вважаю, що представники правоохоронних органів повинні діяти на випередження та негайне припинення правопорушень. Прошу скласти протокол про адміністративне правопорушення та притягнути Галину Дудар до відповідальності”.

– Разом сидітимемо, Саулко, – вигукнула Дудар.

Що саме порушує Галина Дудар?

Згідно з пунктом 5 статті 50 регламенту Переяславської міської ради, “під час пленарного засідання міський голова, депутати, а також запрошені особи, присутні на засіданні члени територіальної громади та представники засобів масової інформації не повинні заважати виступаючим і слухачам діями, які перешкоджають викладенню або сприйняттю виступу, здійсненню голосування, підбиття його підсумків (вигуками, оплесками, вставанням тощо). Під час пленарного засідання міський голова, депутати, а також запрошені особи повинні вимкнути персональні засоби зв’язку або перевести їх у беззвучний режим. Запрошеним особам та представникам засобів масової інформації заборонено здійснювати та приймати телефонні дзвінки в залі проведення пленарного засідання під час тривання засідання”.

Згідно зі статтею 51 цього регламенту, за порушення його вимог до порушника можуть застосовуватись такі заходи впливу:

  • позбавлення права на продовження виступу;
  • позбавлення права виступу до закінчення пленарного засідання;
  • видалення з зали пленарного засідання (зали роботи комісії) до закінчення засідання.

Стягнення застосовуються за процедурним рішенням ради за пропозицією, внесеною головуючим або депутатом.

Що було раніше?

Оскільки проблема дисципліни на сесіях міськради Переяслава не нова, на березневій цьогорічній сесії голова депутатської комісії з питань регламенту, депутатської етики, контролю за виконанням рішень Аліна Римар звернула на це особливу увагу. Тоді вона попросила і депутатів, і міського голову, і Галину Дудар дотримуватися регламенту, нагадавши про його пункти, які цього вимагають.

“Я зі всією повагою завжди ставилась до людей, які мають активну життєву позицію та висловлюють її в конструктивний спосіб, намагаються брати активну участь зокрема у місцевому самоврядуванні. Але, Галино Михайлівно (звернулася до Галини Дудар – ред.), це ж жах. Є елементарні правила поведінки, спілкування, етики. Мені шкода, що я маю зараз стояти за цією трибуною й розповідати про це”, – сказала тоді Римар.

Нагадаємо, що у річку Альта в Переяславі нещодавно наклали плит. Навіщо це зробили, дізнавайтесь за посиланням.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору