ЖИТТЯ

Картини Заслуженої художниці України Ганни Самутіної стали комунальною власністю Переяслава

Картини Ганни Самутіної прийняли у комунальну власність Переяслава. Що з ними буде тепер?

19 вересня на сесії міськради Переяслава депутати своїм голосуванням надали згоду на передачу з приватної власності Софії Болсуновської у комунальну власність Переяславської громади творів образотворчого мистецтва Заслуженої художниці України Ганни Самутіної. Йдеться про 111 картин. Раніше ж вже передали 70. Про це повідомляє Інформатор.

Таким чином прийняли заяву сестри видатної художниці Софії Болсуновської, яка живе за кордоном, від 8 серпня ц.р. Вона отримала ці картини у спадок від Самутіної, яка померла 16 квітня 2009 року. Також Болсуновська передала у комунальну власність 22 свої роботи та 82 книги Марії Морозенко “Жнива моєї творчості” про життя та творчість Самутіної (24 – для Переяславської художньої школи ім. Петра Холодного, 58 – для відділу культури та туризму).

Список_робіт_Заслуженої_художниці_України_Г

Список_робіт_Самутіної_Г_І_переданих_відділу

Список_робіт_художниці_Болсуновської_Софії

Активну участь у процесі передачі взяли голова ГО “Відродження Переяслава” Іван Якименко та відділ культури та туризму міськради Переяслава. Про це сказала заступниця міського голова з гуманітарних питань Оксана Степаненко, яка доповідала із цього питання.

Все це прийняли на баланс відділу культури та туризму. На сесії депутат Михайло Шамрай поцікавився, чи є де зберігати всі ці твори. Оксана Степаненко відповіла, що профільний відділ знайшов відповідне укриття. Проте періодично картини виставлятимуть у мистецькій галереї ЦКМ, а також, за її словами, від Міністерства культури вже є запити на виставки Самутіної у Києві.

ДЛЯ ДОВІДКИ

Ганна Самутіна народилася 1 травня 1929 року у Ташані. Тягу до творчості відчувала із раннього дитинства. Хоч мати була неграмотною, а батько загинув на війні, все ж батьки змогли розвинути творчу натуру доньки і прагнення до прекрасного. Після сільської семирічної школи в 1946 році Ганна Самутіна вступила до Київського училища прикладного мистецтва, яке закінчила з відзнакою, здобувши спеціальність художника-виконавця художнього килимовиробництва.

Із 1951 року вона працювала в цеху прикладного мистецтва Київського товариства художників, займаючись батиком – розписом воском з барвником по шовку. У 1953 році художницю запросили на кіностудію імені Олександра Довженка на посаду художника з костюмів.

У 1958 році Ганна Самутіна вступила до Київського державного художнього інституту на факультет книжкової графіки до майстерні народного художника, професора В.І. Касіяна. У 1962-1973 роках співпрацювала з видавництвом дитячої літератури “Веселка”, ілюструючи дитячі книги. У 1964 році, після закінчення інституту, Самутіна отримала направлення на роботу графіком-дизайнером до Київського науково-дослідного інституту культури побутових виробів. Під час роботи отримала замовлення на розпис інтер’єру фоє президії товариства охорони природи. У 1973-1989 роках  працювала у Київському художньому монументально-декоративному комбінаті художником-монументалістом.

Результатом її творчості цього періоду стали мозаїчні стелли у Києві, багатофігурна композиція “За мир, за життя” та інші. Роботи Ганна Іванівна виконувала на великих площах працюючи з бетоном, смальтою, керамікою, металом, природним камінням.

Наприкінці 1970-х років на замовлення тодішнього генерального директора НІЕЗ “Переяслав” Михайла Сікорського створила панно на хліборобську тему “Хліб минулий” та “Хліб сучасний” на площі 50 кв. метрів із соломки та темпери. Над ними художниця працювала 4 роки. Для виконання цих робіт вона переїхала жити з Києва до Переяслава.

У 2007 році Ганна Самутіна отримала звання “Почесний житель Переяслава”. Цього ж року її відзначило Міністерство культури і туризму України “За досягнення у розвиток культури і мистецтв”. Звання “Заслуженої художниці України” вона отримала 10 жовтня 2008 року, тоді, коли хвороба вже прикувала її до ліжка. А вже за пів року, 16 квітня, велика мисткиня відійшла у засвіти. У 2018 році її внесли до переліку сотні видатних митців України.

Нагадаємо, що навесні у Переяславі відзначили 95-річчя від дня народження Ганни Самутіної. На цю тему ми писали таке:

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору