ЖИТТЯ

47 років тому запустили в дію Чорнобильську АЕС: що варто знати про 27 вересня

Чим особливе 27 вересня? Розповідає Інформатор.

27 вересня в Україні відзначають День туризму та День вихователя. Також цього дня у 1977 році запустили в дію Чорнобильську АЕС. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день туризму та День туризму в Україні. В XVII-XVIII століттях у Європі з’явилися перші туристичні агенції, які пропонували допомогу в підготовці далеких мандрівок. У 1841 році британець Томас Кук організував першу комерційну туристичну мандрівку для 500 людей, а в 1847-му заснував туристичне товариство, яке розповсюджувало білети та путівки не лише в Англії, але й за її межами.

День вихователів і дошкільних працівників в Україні. Це професійне свято, яке відзначається на честь праці вихователів, як окремої ланки працівників освіти. Сьогодні нагода вшанувати та визнати їхній внесок у розвиток і виховання дітей та молоді.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Аристарх, Віктор, Герман, Дмитро, Ігнат, Марк, Михайло, Петро, Федір, Килин, Февронія.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1781 – на теренах Лівобережної України (колишньої Гетьманщини) влада Російської імперії утворила Київське, Чернігівське, Новгород-Сіверське намісництва.

1893 – у Джерсі-Сіті почали видавати перший за океаном український друкований орган – газету “Свобода” (найдавніший у світі із сучасних українських друкованих органів; українська газета з найдовшою історією).

1895 – шведський хімік, інженер і підприємець Альфред Нобель підписав заповіт, за яким його спадщина мала скласти основу фонду для виплати щорічних премій людям, що зробили найбільший внесок у розвиток фізики, хімії, медицини, літератури та загального миру (Нобелівська премія).

1912 – у Києві відкрили стадіон “Спортивне поле” на 3 тисячі осіб.

1920 – Симон Петлюра підписав наказ Головної команди військ УНР про організацію повстання на Правобережній Україні.

1941 – в окупованому нацистами Києві оприлюднили наказ коменданта: всім євреям з’явитися на збірний пункт у районі Бабиного Яру “для евакуації”.

1946 – ЦК КП(б)У виступив із критикою українського сатиричного часопису “Перець”.

1977 – запустили в дію першу атомну електростанцію Української РСР – Чорнобильську АЕС.

1998 – заснували компанію Google.

2003 – Україна обмежила імпорт російських сірників.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1872 – Григорій Світлицький, український живописець, педагог.

1885 – Юхим Михайлів, український художник, поет і мистецтвознавець.

1895 – Володимир Кобилянський, український поет, перекладач.

1896 – Олександр Дорошкевич, український літературознавець і літературний критик, педагог.

1896 – Олекса Третяків, відомий український художник, учасник паризьких салонів.

1923 – Василь Боровий, український поет, жертва сталінського терору.

1924 – Володимир Полєк, український бібліограф, педагог, літературознавець, краєзнавець.

1938 – Дмитро Арсенич, український поет, борець проти комуністичної системи у радянський час.

1947 – Дік Адвокат, голландський футболіст і футбольний тренер.

1953 – Микола Рябчук, український журналіст, публіцист, поет, прозаїк, перекладач, колумніст.

1958 – Ірвін Велш, шотландський письменник і драматург.

1962 – Алла Татаренко, українська славістка, перекладачка, історикиня літератури, літературна критикиня.

1976 – Франческо Тотті, італійський футболіст, віце-чемпіон Європи.

1979 – Оксана Радушинська, українська журналістка, поетеса, письменниця теле- та радіоведуча.

1983 – Лілія Демидюк, українська письменниця і літературознавиця.

1983 – Олена Юрковська, п’ятиразова паралімпійська чемпіонка, Герой України.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

27 вересня у Переяславі у 12-ту річницю від дня смерті на могилі видатного музейного діяча, патріарха музейної справи, творця переяславських музеїв, Героя України Михайла Івановича Сікорського провели панахиду.

Цього дня біля могили Михайла Сікорського зібралися співробітники Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” нинішні і колишні, керівники громади, громадські діячі, друзі та колеги Михайла Івановича. Панахиду провів настоятель Вознесенської парафії Православної Церкви України у Переяславі отець Михаїл.

А у музеї українського рушника, що на території Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”, відбувся захід “Світ українського рушника” до сторіччя з народження Михайла Сікорського.

Старша наукова співробітниця НІЕЗ “Переяслав” та завідувачка музею українського рушника Наталія Заїка провела екскурс в історію музею. Зазначила, що рушник робить українців мудрішими, сильнішими, тому, що це історія та національний символ держави. Для того, щоби створити музей, повинен бути експонат – так навчав Михайло Іванович. А для експонату – потрібно їхати у експедицію. Тож вони тривали впродовж багатьох років, починаючи з шістдесятих років минулого століття. Присутні працівники та ті, кого вже немає, зібрали унікальну колекцію – понад чотири тисячі рушників з регіону середньої Наддніпрянщини.

Спогадами поділились і ветерани музейної справи. Після заходу всі присутні мали змогу ознайомитися із головною частиною дійства – оновленою колекцією рушників.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору