ЖИТТЯ

Інформатор вихідного дня: богам байдуже на людей, у них є свої турботи – про це серіал “Каос”

Новий серіал від Netflix “Каос” вартий вашої уваги. Розповідаємо, чим він особливий.

29 серпня цього року на Netflix вийшов перший сезон британського серіалу “Каос”. У ньому йдеться про сучасний світ, у якому існують давньогрецькі боги. Цікавий сюжет, чорний гумор, вдало підібраний каст мають зробити “Каос” одним із хітів 2024-го й забезпечити вихід наступних сезонів. Тим паче, сценаристка Чарлі Ковелл запевнила, що історія розрахована на 3 сезони. Чому на нього варто звернути увагу, розповідаю у рубриці “Інформатор вихідного дня”.

Події серіалу “Каос” розгортаються на сучасному Криті, а ще – трохи на Олімпі та у Підземному світі. Його основа – це новий погляд на давньогрецькі міфи. Відомих богів перемістили до теперішніх реалій. Але, якщо порівнювати їх із міфологією, різниці особливої не помітите: вони такі ж самозакохані, марнославні, заздрісні та пихаті – хтось більшою, а хтось меншою мірою.

В одному з оглядів прочитав, що “Каос” схожий на серіал “Спадкоємці” (мій огляд на нього тут), бо, мовляв, також про родину, боротьбу за владу та політику. Проте я із цим категорично не погоджуюся: у “Спадкоємцях” зовсім інша глибина, персонажі там постійно розвиваються, змінюються. У “Каос” же цього не проглядається, адже особливо й не повинно, бо боги навряд чи змінювались би під впливом обставин. Вони ж бо боги, а я не якісь там люди.

“Каос” більше нагадує “Хлопаків”, про яких я також нещодавно писав рецензію. Там супергероїв, якими захоплюється більша частина суспільства, показують такими, якими вони мали би бути у реальному житті. Коли ти маєш безмежні сили, практично безсмертний і тебе всі люблять, може дуже легко зірвати дах. Так  і у “Каос” – люди поклоняються богам, навіть приносять їм жертви, хоча тим абсолютно байдуже на всіх, окрім самих себе.

У богів своїх турбот вистачає. Дружина та сестра Зевса Гера має постійно вислуховувати найпотаємніші секрети людей, вона цим насичується. Окрім цього, треба ж встигати потайки кохатися із Посейдоном, богом морів, її та Зевсовим братом. Посейдону, крім вище згаданих справ, потрібно керувати президентом Криту Міносом. Сину Зевса Діонісу взагалі складно – слід знайти своє покликання, коли сам він тягнеться до людей, а батько прагне зробити із нього такого ж жорстокого, як і сам. Прометей, від якого йде вся оповідь, зрозуміло, що більшість свого часу проводить на скелі, де його печінку клює орел, але ще він найкращий друг Зевса, який найбільше чекає, коли тому настане кінець.

Власне, про наближення кінця Зевса і йдеться у серіалі. Буквально у першій серії головний бог помічає на своєму лобі зморшку й починає панікувати, що стає смертним. Зрештою згодом ми розуміємо, що це не параноя, а справді наближення того, що у серіалі називають “каос”. Бо тим часом троє людей на Землі, яких ви також можете знати з міфології, – Еврідіка, Кеней та Аріадна, – самі того не розуміючи, втілюють пророцтво, за яким Зевсові та, мабуть, всім грецьким богам настане кінець.

Зевс, якого переконливо зіграв Джефф Голдблюм, – це, зрозуміло, головний антагоніст. Спершу він навіть здається досить милим, моментами жалюгідним, кумедним та точно менш небезпечним, аніж, скажімо, Гера. Проте, коли його страх за майбутнє сягнув максимуму, стало зрозуміло, чому саме він керує усім світом. Це точно найбільш огидне та злісне створіння, яке ви можете собі уявити. Певно, тривалий час ви не тямитиме, навіщо у сюжет ввели кошеня, яке постійно носитиме із собою Діоніс. Так ось – маленький спойлер: щоб пізніше ще краще показати, яка Зевс паскуда.

Приблизно половина 8-серійного сезону – це представлення персонажів. Зізнаюся чесно, постійно тримав під рукою телефон, щоб гуглити їх і трішки розуміти міфологічний контекст, бо багато чого призабув зі шкільних років. Все одно не настільки добре обізнаний у грецькій міфології, щоб сказати, чи серіал достеменно передає її. Тож не виключено, що хтось із глядачів кричатиме традиційне: “А в книжках із зарубіжної літератури було краще”. Як би там не було – краще чи ні, – а цей серіал все ж спонукає почитати трішки більше про того ж Зевса, Аїда, Орфея та інших. І це його безумовна перевага.

Також “Каос” дуже легко дивитися. Навіть без міфологічного контексту вам буде все абсолютно зрозуміло. Сюжет, як мовиться, “несеться”, немає сцен лише заради потіхи его сценаристів чи режисерів. Постійно щось відбувається, щось змінюється і рухається до конкретного висновку. І зрозуміло, що практично за крок до цього висновку перший сезон обривається. Не виключено, що той самий “каос” розпочнеться вже із першої серії другого сезону, про який ще офіційно не оголошували.

Недоліків у серіалі за бажання можна знайти багато. Та що там – він просто може вам не сподобатися, бо це банально не для всіх. Мене ж справді напружило хіба що те, що деякі моменти вирішувалися надто просто. Скажімо, Орфей першим зі всіх смертних дістався до Підземного світу так легко, що аж смішно. Або ж Зевс взагалі без проблем прийшов і убив Долі, ніби вони не могли знати, що це станеться. Проте потім я пригадую міфи, часом їхню нелогічність і трохи заспокоююся.

Тому й вам раджу розслабитися й подивитися “Каос”. Одного вікенду для цього буде цілком достатньо. А потім вже разом чекатимемо продовження.

Нагадаємо, що минулого тижня в рубриці “Інформатор вихідного дня” наша журналістка розповіла про фільм “Герой мого часу”. Матеріал читайте тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору