ЖИТТЯ

Як налаштуватись на роботу: десять корисних порад

У перші робочі дні не можна брати на себе забагато роботи. Повернутися до звичного робочого режиму після тривалих свят або вихідних непросто, але цілком можливо.

Новорічні свята — це важкий стрес для всього організму. Тому кожного року перед нами постає питання, як налаштуватися на роботу після святкувань. У США це явище називають post-vacation blues і зазначають, що воно властиве представникам усіх без винятку професій.

Інформатор допоможе своїм читачам у цій нелегкій справі. Пропонуємо десять корисних порад.

Складіть план

Найкраще починати роботу зі складання планів і списків, у яких ви розподілите поточні завдання на найближчий місяць, тиждень або хоча б день. Ранжувати їх можна за терміновістю, однак не варто планувати всі значні і важливі справи на перший робочий день: завдань не поменшає, а ви швидше втомитеся. Набагато ефективніше “дозувати” навантаження, збільшуючи його поступово.

Будильник під час свят — найкращий помічник

Допоможе банальний будильник під час свят — не варто прокидатися пізніше 8:00 або 8:30. Прокидайтеся і робіть легку зарядку. Зробіть щось корисне — помийте посуд або приберіть в кімнаті. Найбільша помилка — знову повертатися в ліжко. Одягайтеся і вирушайте на ранкову прогулянку.

Не забувайте про режим харчування

Згадайте про режим харчування, особливо, якщо його сильно порушила святкова “дієта”. Не обов’язково сідати на сувору дієту або робити детокс — збалансований здоровий раціон передбачає різноманіття продуктів, щоб організм отримував якомога більше корисних речовин.

Спробуйте “обманути себе”

Спробуйте домовитися з собою, що хоча відпочинок і закінчився, ви все одно ще не виходите на бій з рутиною. Скажіть собі, що сьогодні не працюватимете, а, наприклад, будете проводити підготовчі заходи до роботи. Це допоможе швидко “втягнутися”.

Проводьте час активно

Рухайтеся і ведіть активний спосіб життя в ці “канікули” — підіть на пробіжку, станьте на лижі або ковзани. Проводьте час на відкритому повітрі, щоб насолоджуватися прогулянкою. Не сидіть вдома або в одному місці. Навіть краще провести час на шопінгу, який також змусить витрачати калорії і рухатися. В цей час багато новорічних знижок, якими варто скористатися. Головне — не лежати весь день на дивані з величезною шоколадкою за переглядом всіх новорічних фільмів.

Нагородіть себе

У післясвятковий період можна спробувати пов’язати обов’язкові завдання з чимось, що приносить задоволення. Пообіцяйте собі зайти в улюблене кафе після вдалого робочого дня або побалувати себе дрібною, але приємною покупкою. Секрет простий – поєднати те, що викликає неоднозначні почуття (а робота після довгих свят саме їх і викликає) з безумовними приємнощами.

Зробіть собі відпочинок в лазні чи сауні

Перед початком робочого тижня варто влаштувати собі справжній банний день! Якщо проти лазні або сауни — залишайтеся вдома і прийміть ванну зі спеціальними ефірними маслами. Ванночка для ніг також не буде зайвим варіантом для любителів справжньої насолоди. Під час банних процедур виводяться токсини, тіло приводиться в тонус. А якщо додати масла з нотками цитруса, то це налаштує вас на робочий лад.

Використовуйте правило 15-ти хвилин

Наберіться сміливості та пообіцяйте собі протягом наступних 15 хвилин займатися найбільш обтяжливим робочим завданням, не відволікаючись на соцмережі та розмови з колегами. Секрет у тому, що, почавши, ви ймовірно “втягнетеся” в процес і зробите набагато більше, ніж планували. До того ж, повертатися до роботи, яку ви вже почали, психологічно набагато простіше, ніж починати справу з нуля.

Організуйте робоче місце

Більше світла і свіжого повітря. Сховайте подалі новорічні атрибути, адже дивлячись на них, ви думками будете переноситись до свят, тоді як потрібно активно працювати. Регулярно провітрюйте приміщення, не менше ніж раз на годину. Приплив свіжого повітря істотно підвищує працездатність.

Для змін потрібен час

Змиріться з тим, що з першого ж дня вам навряд чи вдасться повернутися до робочого ритму та бути максимально ефективними. Для змін потрібен час — дайте собі щонайменше тиждень на відновлення після тривалого відпочинку.

Нагадаємо, раніше Інформатор радив, що робити, щоб не переїдати. Корисні поради читайте за посиланням.

Оксана Симоненко

Нагору