ВЛАДА

“Для когось цей заклад ми не утримуватимемо”: триває епопея із соціальним гуртожитком у Гайшині

Триває епопея із соціальним гуртожитком у Гайшині. Переяславська ТГ зараз фінансувати його не буде, а Бориспільська районна рада рішення про це також досі не прийняла.

Рішення про фінансування у найближчі два місяці соціального гуртожитку в Гайшині мали прийняти на сесії Бориспільської районної ради 29 січня. Однак Інформатору стало відомо, що на засіданні передсесійної комісії його зняли з порядку денного. На самій сесії в.о. голови Бориспільської РДА Руслан Дяченко зазначив, що протягом двох місяців під час процесу ліквідації закладу район готовий фінансувати його. При цьому наголосив, що такий соціальний гуртожиток насправді необхідний нашому новоствореному району. А вже у вівторок, 2 лютого, Дяченко разом із головою Бориспільської районної ради Антоном Мотричем зустрілися із головою Переяславської ТГ Вячеславом Саулком щодо цього питання. Про це повідомляє Інформатор.

Як розповів після цього Вячеслав Саулко в сюжеті ютуб-каналу “ProSlav”, Переяславська громада отримала у власність саме приміщення, але не юридичну особу. Тож під час процесу ліквідації юрособи фінансувати заклад мають із районного бюджету.

– Ми отримали кілька закладів, які належали ліквідованому Переяслав-Хмельницькому району, але, як правило, це лише споруди, – зазначив Саулко. – Ми не отримали юридично закладів: це й будівля адміністрації, районний будинок культури, бібліотека. На базі цих закладів ми створили нові власні. А саме гайшинський чомусь випав із цього списку (Інформатор публікував рішення від 24 вересня 2020 року, де з-поміж чотирьох майнових об’єктів Переяславській ТГ передавали і приміщення соціального гуртожиткуред.). На початку цього року ми отримали розпорядження від голови КОДА Василя Володіна про те, що заклади соціального напрямку мають залишатися за тими громадами, де розміщуються територіально, не змінюючи статусу. З нашої громади там не проживає жодна людина. Бориспільська адміністрація, яка, по суті, тепер є власником цієї юридичної структури, не стала фінансувати заклад.

Наша позиція така: ми готові прийняти його як структуру, але перед цим Бориспільська РДА має скоротити працівників, ліквідувати заклад, тобто юридично має сформуватися новий комунальний заклад. Це не наші функції, і тим паче, ми не маємо утримувати його до того часу. Ми готові це все зробити, але самі, для своєї громади, з власною назвою, не змінюючи цільового призначення, під егідою нашого соціального центру. Якщо там справді житимуть діти-сироти з нашої громади, ми готові його фінансувати. Якщо у цьому гуртожитку будуть співвласники інших громад Бориспільського району, тоді ми можемо говорити лише про співфінансування. Утримувати для когось цей гуртожиток ми не маємо можливості, адже це близько 1 мільйона 300 тисяч гривень на рік, – резюмував Саулко.

Після зустрічі Руслан Дяченко написав у Facebook пост, у якому зазначив: “За результатами зустрічі прийняли рішення про фінансування декількох місяців утримання цих закладів за рахунок субвенції із районного бюджету (звісно після схвалення районною радою)”.

Нагадаємо, 28 грудня ми зняли відеорепортаж із соціального гуртожитку. Переглянути його ви можете за посиланням.

Якщо ж ви хочете бути в курсі всіх подій, які відбуваються в Переяславі прямо тут і зараз, — заходьте на наш Telegram-канал.

Віталій Усик

Нагору