Інформатор Переяслав

ГРОШІ

За 30 мільйонів гривень із “районних” залишків борються всі громади Переяславщини

Депутати Переяславської міської ради направили звернення до Президента, Кабміну та голови КОДА щодо сприяння у поверненні залишку коштів колишнього Переяслав-Хмельницького району. Зараз ці понад 30 мільйонів гривень перейшли на баланс Бориспільського району.

На сесії міської ради Переяслава 18 лютого вирішили направити звернення депутатів Переяславської міської ради до Президента України, Кабінету міністрів та голови КОДА щодо сприяння у поверненні залишку коштів бюджету Переяслав-Хмельницького району, що утворився станом на 1 січня цього року в сумі 30 млн 345 тис. 715 грн 51 коп. Ці гроші необхідні для реконструкції приймального відділення переяславської лікарні. Про це повідомляє Інформатор.

Зокрема, у зверненні йдеться, що у 2020 році лікарня уклала договір на реконструкцію частини приміщень першого поверху терапевтичного корпусу під відділення екстреної медичної допомоги. Це здійснюється за кошти громад співзасновників (Переяславської, Студениківської, Дівичківської, Циблівської, Ташанської) та субвенції з державного бюджету. Однак в розробленій проєкто-кошторисній документації не передбачені роботи із заміни інженерних мереж, системи вентиляції (а вони застаріли) та утеплення приміщення. Тож необхідно виділяти на це додаткові кошти. Саме ці 30 мільйонів і хочуть використати для такого ремонту.

– Оскільки ці гроші належать винятково трьом новоствореним громадам (Переяславській, Ташанській, Циблівській), логічно, що вони мали повернутися сюди, – сказав голова Переяславської ТГ Вячеслав Саулко. – Всі ці кошти передбачалися для реконструкції лікарні, співзасновниками якої ми всі є. Позавчора я був на нараді у Борисполі і прямо їм говорив: “Це не ваші кошти. Це кошти щонайменше трьох громад, кошти колишнього Переяслав-Хмельницького району”. Для мене стало великою несподіванкою і було неприємно, що в ситуації, коли ми маємо бути всі разом, всі п’ять громад колишнього району, для того, щоб забрати ці кошти та направити на нашу спільну лікарню, не від всіх я отримав підтримку. Дівички та Студеники виявили бажання, щоб частина цих коштів потрапила саме їм. Залишилося три громади і тут почався розкол. Ташанська ТГ заявила, що їм ці кошти потрібні не менше, ніж комусь іншому.

Завтра, 19 лютого, на сесії районної ради розглядатиметься бюджетне питання, яке стосуватиметься цих 30 мільйонів гривень. Саулко закликав районних депутатів, які представляють Переяславщину, наскільки це можливо, вплинути на ситуацію.

Нагадаємо, що у селі Харківці Переяславської ТГ Тетяна Зайцева допомагає котикам, які залишились без домівки. Це нелегка справа, адже фінансування громадська організація “Кіт у чоботях” не має, але не втрачає надії.

Віталій Усик

Нагору