ЖИТТЯ

Страшний та небезпечний: який вигляд має Переяслав очима безпритульних тварин

У Переяславі багато безпритульних тварин. Ми постійно наголошуємо, що це проблема, яку треба негайно вирішувати. Але при цьому забуваємо, що самі тваринки не хочуть бути проблемою, а лише мріють, щоб їх любили. Вас точно розчулить ця публікація.

На вулицях Переяслава бігають сотні бездомних собак. Частина із них стерилізована, інші поки що “чекають своєї черги”. Займається цим у нашому місті ГО “У добрі руки”. Однак, щоб швидко стерилізувати всіх, не вистачає ні фінансування, ні розмірів тимчасового пункту перетримки (адже після стерилізації собаці потрібно близько десяти днів, щоб відновитися). А в тому, що більшість із тваринок так і не знаходить домівок, зовсім не винні волонтерів. По-перше, досі є багато безвідповідальних господарів, які викидають цуциків з дому. А по-друге, на жаль, не так і багато переяславців хочуть або ж мають змогу завести собі вірного друга – песика.

Не краща ситуація і з котиками. За ними також намагаються доглядати волонтери ГО “Кіт у чоботях” та переяславські активісти. От приміром, нещодавно у мікрорайоні Спаська левада встановили будиночок для котів. Однак чи зрівняється це зі справжньою домівкою, де тебе прихистять, нагодують і любитимуть просто так?

Ми звикли говорити: “Існує проблема з безпритульними тваринами”. Але забуваємо, що котики та собачки – не проблема, а такі ж живі істоти, як ми. Просто більшості з нас пощастило мати рідних, дах над головою та не турбуватися, чи поїмо ми сьогодні, чи доживемо до завтрашнього дня. Тваринки про таке життя можуть лише мріяти.

Інформатор спробував хоча б уявити, як безпритульна тварина бачить Переяслав. Закинуті будівлі, смітники, небезпечні люди… І так мало любові та тепла.

“Обережно, не наступіть на мене”

“Швидще б перебігти цей міст, щоб нікому не заважати”

“Ви ж не почнете гудіти й їхати на мене?”

“А на дорозі треба бути ще обережнішим”

“Птах знову першим вхопив смачненьке”

“Що, друже, також шукаєш щось поїсти?”

“А в цієї дівчинки, схоже, є власна родина. Пощастило”

“О, привіт!”

“Якщо тут твоя територія, то я пройду повз”

“Невже порожньо?”

“Не бійся, тебе я не їстиму”

“Може, погратися з ним?”

“Привіт, котику…”

“… не бійся…”

“Ти злітаєш?!”

“Добре йому: хоча б є де переночувати”

“А де б мені прилягти? Може, тут?”

“Чи краще тут?”

“Мабуть, тут буде найзатишніше. Добраніч”

Нагадаємо, що в минулому фоторепортажі ми показували вам переяславський стріт-арт. Також поставили запитання: все-таки це мистецтво чи вандалізм?

Віталій Усик

Фото: Юрій Товкайло

Нагору