ЖИТТЯ

Спалили багатовікову тополю, яка мала стати об’єктом просвітницького центру в Переяславі

На Переяславщині зникла цінна історична пам’ятка — дерево, яке мало потрапити до просвітницького центру в нашому місті. На жаль, замість того, щоб стати арт-об’єктом, воно перетворилося на попіл.

Багатовікове дерево в парку Горчакова, що в Ташані Ташанської ТГ, мали транспортувати до просвітницького центру в Переяславі вже цього четверга, 22 квітня. Планували створити унікальний історичний об’єкт, але, на жаль, цього вже не трапиться. Від цінної пам’ятки залишився лише попіл. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на допис депутатки Київської обласної ради Наталії Онопрієнко-Капустіної у Facebook.

“Дерево-велетень мало б стати музейною кімнатою, природною окрасою та креативним вказівником для туристів. Пустотілий стовбур вікової тополі з Ташанського парку цього четверга планували перевезти до Переяслава як арт-об’єкт. Сьогодні, побувавши на місці, де згоріло цінне дерево, вирішили зафіксувати факт вандалізму з допомогою працівників поліції. Не зрозуміло, як сталося, що згорів лише стовбур тополі й нічого поруч не постраждало! Таке враження, що дерево горіло під чиїмось пильним наглядом і контролем! Або ж і зовсім не горіло, а було зроблено лише імітацію цього процесу – якось дуже рівненько лежить попіл, а поруч трава лишилася зеленою, гілки інших дерев, що нависали над стовбуром, зовсім неушкоджені, сусідні сухі пеньки та деревця теж цілесенькі… А можливо, це розкрадання природніх ресурсів?” – написала 24 квітня Онопрієнко-Капустіна.

Сьогодні ж на місце приїхала поліція. За попередніми даними, це все ж таки був навмисний підпал, до того ж досить продуманий. Скоріше за все, злочинці слідкували, аби багаття не перейшло на інші трав’яні ділянки та не виникла серйозна пожежа. Навіщо, хто й коли це зробив, наразі невідомо.

Активіст, краєзнавець та одним із засновників просвітницького центру в Переяславі Микола Богатир поскаржився Інформатору:

— Ми готувалися його забрати, були певні, що дерево на місці. Ще з минулого року підготували повністю майже все. Напоготові були два крани й інша величезна техніка для перевезення. Тобто як це було: ми на ранок готуємося, а звечора нам телефонують й кажуть: “Вибачте, немає об’єкта”.

Який вигляд мала тополя раніше

Який вигляд має дерево зараз (від нього лишився попіл)

Нагадуємо, нещодавно про цей та інші цінні об’єкти Микола Богатир розповідав на зустрічі з народним депутатом Олександром Федієнком. Крім того, інші жителі Переяслава скаржилися йому на проблеми міста.

Юлія Кравченко

Нагору