ВЛАДА

Блоками рух транспорту в Переяславі не обмежуватимуть: як же боротимуться з вантажівками

Великогабаритний транспорт досі їздить через Переяслав, хоча влада обіцяла встановити обмежувальні блоки. Чому так вийшло?

У Переяславі мали обмежити рух вантажного транспорту через місто. Рішення про це прийняли на дев’ятій сесії міської ради 22 квітня. Офіційна причина – ремонтні роботи, по суті, це б дозволило нашому місту врятуватися від “пошесті” фур, які розбивають дороги. Планували встановити залізобетонні блоки на в’їзді в місто з боку Черкас та в селі Чирське перед мостом. Обіцяли зробити це буквально за тиждень. Але в підсумку не врахували всіх нюансів: поліція не надала дозволу на це, адже як такої альтернативи руху немає. Міській владі довелося шукати інші шляхи вирішення цієї проблеми. Про це повідомляє Інформатор.

На десятій сесії міськради 20 травня депутати позитивно проголосували за питання, яке звучить так: “Про надання дозволу Службі автомобільних доріг у Київській області на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для будівництва та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства розташовану на території Переяславської міської територіальної громади”. Орієнтовна площа цих земель – 16 гектарів. Голова міськради Вячеслав Саулко пояснив депутатам суть цього питання:

– Неодноразово ми підіймали важливе та болюче для нашої громади питання об’їзної дороги. Нам вкрай необхідна ця об’їзна дорога: вона єдина, але може закрити проблему всього міста з усіх боків. Великий потік транспорту йде із “харківської” траси та з боку Черкас на “харківську” трасу. Їдуть вони через Золотоніське та Новокиївське шосе у Переяславі. За добу проходить щонайменше 300-400 фур. Минулого разу ми прийняли рішення поставити залізобетонні блоки. У рішенні було прописано, що питання слід узгоджувати з поліцією. А вона категорично каже: не погодимо, бо потрібно дати альтернативу, кудою їхати. А альтернатива це вже не їхня проблема, а облавтодору. Отаке замкнуте коло. Тому доведеться робити більш виважені кроки.

Крім того, цьогоріч планується велике будівництво дороги з боку Цибель до так званого 43-го кілометра. Тому транспорт їм потрібно пустити об’їзною дорогою. Ми пропонуємо пустити її таким чином: від газової заправки в бік Чирського чи навіть ближче до Великої Каратулі. Тому наш архітектурний відділ розробив відповідний проєкт для того, щоб облавтодор отримав загальну інформацію і міг зробити саме таку об’їзну дорогу. Від міської ради вимагається лише виділити цю землю, щоб вони могли там працювати. Вже з понеділка терміново зв’язуватимемось з облавтодором.

Нагадаємо, що триває розчищення території колишнього військового містечка у Переяславі. Звідти необхідно вивезти понтон. Але це також не так просто, як здається.

Віталій Усик

Нагору