Інформатор Переяслав

ГРОШІ

Пенсію тепер отримуватимуть через банк: як це буде в Переяславі

З 1 вересня 2021 року пенсія приходитиме на банківський рахунок замість доставки “Укрпоштою”. Це рішення прийняв Кабмін ще два місяці тому. Втім, не всі пенсіонери мають негайно обирати собі банк для пенсійних виплат — є декілька категорій людей, котрі можуть і надалі обслуговуватися поштою.

На сьогоднішній день у Переяславській ТГ пенсію отримують близько 11 тисяч людей (у місту — 8,5 тисячі, а у селах громади — близько 2,5 тисячі). 20 травня на десятів сесії міської ради начальниця Переяслав-Хмельницького об’єднаного управління Пенсійного фонду Тетяна Бугай розповіла, що до 1 вересня пенсіонери повинні обрати банк, у якому хочуть отримувати пенсію. Якщо вони цього не зроблять, автоматично перейдуть на обслуговування “Ощадбанком”. Більше деталей передає Інформатор.

Наразі у Переяславі діє 7 банківських відділень та 18 банкоматів, тому місцеві пенсіонери зможуть без проблем знімати кошти. В той же час у селах громади з цим виникнуть проблеми. Вже зараз близько 65% людей отримують пенсію через банківські установи, але є перелік категорії осіб, які можуть і надалі обслуговуватися поштою:

  • інваліди I групи;
  • пенсіонери, які досягли 80-річного віку;
  • пенсіонери, які потребують постійного догляду (й не можуть самостійно пересуватися);
  • пенсіонери, які отримують соціальні виплати й не мають призначеної пенсії через відсутність стажу.

До 1 вересня 2021 року проведуть тендер на організацію, яка буде проводити виплати для вищезгаданих категорії осіб. Це необов’язково буде “Укрпошта”.

У Пенсійного фонду також є веб-ресурси. Кожен пенсіонер і застрахована особа можуть зайти на веб-портал Пенсійного фонду й проаналізувати свій стан із виплатами й страховим стажем. З 2000 року пенсійний фонд веде реєстр застрахованих осіб, в якому наявні всі виплати, заробітна плата та страховий стаж.

Нагадуємо, у Переяславі триває боротьба з незаконними гаражами. Два біля Трубежа вже прибрали.

Юлія Кравченко

Нагору