ЖИТТЯ

Гойдалки над Дніпром у Переяславі більше немає: її знищив буревій

29 серпня в Переяславі минув сильний буревій. Як наслідок – зірвані гілки, обірвані дроти, повалені дерева, а ще знищена гойдалка над Дніпром. 

Днями у соціальних мережах з’явився допис про те, що через буревій впала сосна, на якій трималась гойдалка над прірвою на Дніпрі неподалік табору “Славутич”. Автор публікації написав: “Відновлення не буде. Залишимо це в пам’яті та у відео”. Інформатор дізнався, чому не встановлять нову гойдалку.

– Я дізнався про це, коли якась людина опублікувала фото зламаної гойдалки з геолокаціїєю після буревію, який відбувся 29 серпня. Влітку люди спускалися до Дніпра прямо там, де гойдалка. І 2-3 метри берега просто знищили за декілька місяців. Тому коріння дерева опинилося мало не над землею, тож під час сильного вітру завалилося. Скоріш за все гойдалку відновлювати не будемо, тому що більше не залишилось придатних дерев неподалік. Вперше коли встановлювали, ми обходили весь берег у пошуках дерев. Можна, звичайно, зробити не в дуже гарному місці, але я ж колись її майстрував для себе, на тій локації вона була ідеальною. Якщо ж вкопувати балки, то гойдалка буде невисокою, – розповів Владислав Самань, активіст із Переяслава.

Позначкою відзначено, на якому місці був берег ще взимку

Гойдалку не відновлюватимуть

Встановили гойдалку 26 листопада минулого року переяславці Олександр Могильний та Владислав Самань. Створювали її за власні кошти та навіть не думали, що вона стане популярною. Такі гойдалки зараз часто встановлюють за кордоном. А вже 1 липня цього року відому локацію для фотографій зламали. Навмисно чи ні – невідомо. Але вже 3 липня гойдалку все ж таки відновили. Цього разу фінансово допомагали меценати.

Нагадаємо, що 1 вересня – особливо важливе це свято для школярів та їхніх батьків. І яскраво відзначили День знань в Переяславі учні та вчителі школи №7. Як все пройшло, дивіться у відеорепортажі.

Оксана Симоненко

Фото та відео надав Владислав Самань

Нагору