ЖИТТЯ

У Переяславі роблять капітальний ремонт дороги, але водопровід під нею не відновлювали: чому так

На вулиці Небесної Сотні в Переяславі відновлюють дорожнє покриття, але не ремонтували водопровід. Чи потрібно було спочатку замінити труби? Як діятимуть, якщо їх прорве?

До редакції Інформатора у соціальній мережі Facebook звернувся користувач Тарас Шевченко. Він поскаржився, що ремонт на вулиці Небесної Сотні у Переяславі роблять, попередньо не відремонтувавши водопровідну мережу. Зазначив, що труби там дуже старі – їм більше 50 років.

Шановні журналісти. Проведіть розслідування такої інформації. На вулиці Небесної Сотні роблять капітальний ремонт, наголошую на слові капітальний. Зняли асфальт. Зараз їздить багатотоннажна техніка по ґрунту. Тремтять стіни в будинках, то таке. Водопровід 1969 року. Вдумайтеся, 1969 року! Заасфальтують, а на осінь будуть рить. Хіба нормальні хазяїва так роблять?” – пише Тарас Шевченко.

Нагадуємо, що капітальний ремонт на вулиці Небесної Сотні передбачає покриття 650 метрів дорожньої ділянки. На це витратять до 3,5 млн гривень з міського бюджету. А от чи є старий водопровід на цій вулиці проблемою та як її вирішувати, ми запитали в начальника відділу капітального будівництва та ЖКГ міськради Олександра Вітківського. Ось що він розповів:

– Там чавунні труби. Термін експлуатації чавунних труб, відповідно до норм, – 70-80 років. Наскільки я знаю, протягом останніх 20 років там не було жодного пориву. Другий момент: якщо в цьому році ми зробимо заміну водопровідних мереж, далі буде необхідно щонайменше два роки, щоб земля вляглася й можна було робити ремонт дорожнього покриття. Плюс – ми би все це дуже перерили, а там і так дорога, м’яко кажучи, в незадовільному стані. Уявіть, що було б далі. Якщо навіть на перспективу запланувати заміну водопровідних мереж на вулиці Небесної Сотні, там є огорожі, які самовільно зайняли землю комунальної власності, – їх треба привести до відповідного стану, і вже на цьому місці прокласти нову водопровідну мережу. А потім просто перепід’єднати абонентів. Тут, як такої, проблеми немає.

Ми також поцікавилися чи можливо буде вирішити проблему, якщо на вулиці Небесної Сотні все ж таки станеться прорив водопровідних труб. Олександр Вітківський зазначив:

– Коли ми розпочинали капітальний ремонт дороги, при візуальному обстеженні об’єкта було видно сім люків. А як почали розривати, їх по факту вийшло вже тридцять. Також виявили врізки, які ще від людей з 70-х років залишились під асфальтом. Тож проблеми немає. Навіть якщо будуть пориви, ми зможемо спокійно це вирішити через колодязі – ми їх всі піднімемо, а потім приведемо до відповідного стану.

Також нагадуємо, що в Переяславі в мікрорайоні Борисівка в кота виявили сказ. Він встиг поранити чотирьох людей.

Юлія Кравченко

Нагору