ВЛАДА

Скульптури в підвалі школи: народні депутати приїхали до Переяслава, щоб вирішити проблему

Вісім років тому скульптор і художник Микола Шматько приїхав до Переяслава з нині окупованих територій України. Його роботи тимчасово розмістили в підвалі школи №7. Обіцяли на два тижні, але опісля стількох років вони все ще там.

19 вересня народний депутат Олександр Федієнко та депутат облради Віктор Шеремета приїздили до Переяслава, аби вислухати скарги жителів. Одним із тих, хто розповів свою історію, був Рафаель Шматько – син вже покійного скульптора та художника Миколи Шматька (помер у 2020-му). На його ситуацію обранці звернули увагу.

Вже 29 вересня до Переяслава повернувся Олександр Федієнко, щоб побачити все на власні очі. Він залучив народних депутатів Максима Ткаченка, Руслана Горбенка та Павла Фролова, депутата облради Віктора Шеремета та депутата Бориспільської міськради Ігоря Шалімова. Серед присутніх були й журналісти Інформатора.

У так званій галереї зараз понад 120 різнопланових скульптур і більше 500 картин, але підвал – зовсім не те місце, де повинні зберігатися твори мистецтва. На цьому й наголошував Рафаель Шматько.

Олександр Федієнко пояснив, чому його зачепила саме ця проблема:

– Для мене є дикістю те, що відома людина, яка робить культуру в Україні, перебуває в таких жахливих умовах. Я вважаю, що держава в таких випадках має брати на себе відповідальність: якщо ця людина прийняла рішення виїхати з окупованих територій з якимись цінностями – потрібно надати відповідні умови. І умови не тільки для житла, а й для розміщення творів, щоб ця спадщина не була надбанням щурів у підвалі, а стала надбанням передусім українців.

Після того, як депутати поїхали з Переяслава, ми поцікавилися у Рафаеля Шматька, чи вдалося йому дійти якоїсь згоди з кимось із гостей.

– Я поспілкувався з Максимом Миколайовичем (народний депутат Максим Ткаченко – ред.) в останній момент. Ми домовилися, що вони сприятимуть вирішенню цієї проблеми. Надав йому свої контакти, він сказав: “Чекай дзвінка”. Я зараз точно нічого не можу сказати, але вони все ж таки готові вирішувати цю проблему, – розповів Шматько.

Нагадуємо, нещодавно міський голова Вячеслав Саулко розповів про те, що буде з територією так званого “інтернатівського саду”. Там може з’явитися спорткомплекс, але поки коштів немає навіть на створення проєкту.

Юлія Кравченко

Відео та фото: Едуард Аврамич

Нагору