ВЛАДА

Луг чи спорткомплекс? Вячеслав Саулко розповів, що буде на місці “інтернатівського саду” в Переяславі

Стадіон в Переяславі підлягає реконструкції, разом із якою міський голова хоче втілити й будівництво спорткомплексу на території так званого “інтернатівського саду”. Поки що коштів немає навіть на створення проєкту.

З питанням щодо “інтернатівського саду” Інформатор звернувся особисто до міського голови Вячеслава Саулка. Він розповів про плани, перешкоди й сьогоднішній стан цієї місцевості.

– На якому етапі зараз співпраця з Європейським інвестиційним банком розвитку?

– Європейський банк дає кошти винятково на реконструкцію — він не дає грошей на нове будівництво, тому ми пішли іншим шляхом. Європейський банк після наших розмов готовий розглядати будь-який із запропонованих варіантів, але тільки на підставі зроблених проєктів і проєктно-кошторисної документації. Тільки тоді можна вести розмову.

– Якщо йдеться лише про реконструкцію стадіону, яким чином побудується спорткомплекс?

– От тоді виникає питання стосовно проєктно-кошторисної документації. Треба зробити детальний план території — це великий обсяг роботи, яка на сьогодні вже закінчилася. Називається вся ця структура “Комплекса реконструкція спортивно-оздоровчого комплексу стадіону імені Валерія Лобановського за адресою вулиця Спортивна 2, місто Переяслав”. Тобто комплексна реконструкція. Пояснюю, реконструкція — не будівництво.

Коли ми почали про це говорити, я пішов з ними на таку домовленість: якщо об’єктом є стадіон, чи можемо під час його реконструкції збудувати спорткомплекс і басейн? Ну в принципі можна. Далі йдеться про стадіон із трибунами на 4500 місць. Чому на 4500? Я піднімав питання одразу на Офіс Президента включити ділянку дороги від Переяслава до Борисполя у “Велике будівництво”. Слава Богу, в цьому році дорогу в програму включили. Планують зробити таким чином, щоб у проєктах вона була першої категорії – чотирирядною. Як тільки в нас буде хороша дорога – ми зможемо в Переяславі проводити змагання не місцевого рівня, а державного. 4500 місць – це той самий стандарт для великого поля національного рівня.

Для проєктування детального плану цього стадіону необхідно не менше трьох мільйонів гривень. Вартість самого об’єкту може сягати ста мільйонів гривень. Також ми передбачаємо штучне мініфутбольне поле на 90 місць (там, де був каток). Сам багатофункціональній спортивний комплекс передбачений на 400 місць. Капітальні споруди, які розташовані поряд, явно потребують знесення. Зараз ми шукаємо альтернативи для підприємців, які там розміщені, щоб вони прибралися. Також планується парковка на 172 місця. Але це все плани на майбутнє. Тільки тоді, коли в нас буде щонайменше два чи три проєкти (стадіон, басейн і мініфутбольне поле), ми зможемо розглядати співфінансування Європейського банку.

Зараз проблема – знайти ці кошти. З’явися в нас зараз три з половиною мільйона гривень – народ почне вимагати робити дороги, засипати вулички, але ніхто не хоче вкладатися в майбутнє. Тим паче, таких коштів у нас немає. Я не втрачаю надії, у нас є повна домовленість з депутатами облради, що якимось чином ми будемо це все включати, але це буде наступного року.

– Що буде, якщо не вдасться знайти коштів?

– Я зважую думки людей. Якщо на те пішло, можна якісь житлові будинки зводити, той же самий парк, зони відпочинку. Якщо ще вдасться зробити те, що я планую по Альті, це буде взагалі чудово.

Сьогодні треба просто привести це все до ладу: підготувати територію для розробки майбутньої проєктно-кошторисної документації. Якщо щось не вдасться, ця територія має прекрасний рельєфний дизайн, де можна посіяти будь-яку траву і завжди можна пустити косарку і покосити, щоб там було чисто й не було тих чагарників. Якщо там пару разів покосити, травичка навесні зійде й, на мою думку, там з’явиться великий красивий луг. Одразу кажу – ніяких інших речей не передбачається, мовляв, хтось уже хоче там землю вкрасти й побудувати якість магазини. Я тільки за те, щоб це було щось для соціально-культурного розвитку.

– На якому етапі роботи в “інтернатівському саду” зараз?

– Роботи вже завершуються. Наше ВУКГ проведе роботи із зачистки: все розрівняють, згрейдерують, ну і плануємо посіяти там траву, щоб вона на весну зійшла. Більше нічого в цьому році робити не будемо.

Територія “інтернатівського саду” зараз

Нагадуємо, вчора на центральній площі Переяслава провели навчання з оборони адміністративних будівель. У місті можна було почути постріли та вибухи.

Юлія Кравченко

Фото: Едуард Аврамич

Нагору