ЖИТТЯ

“Лікарня переповнена, там кисню немає!”: яка ситуація з коронавірусом у Переяславі та що буде далі

Чергова хвиля коронавірусу триває, вона найскладніша за весь період пандемії. Чого нам чекати у майбутньому?

Ситуація з епідемією коронавірусу в Україні стає все складнішою. Не став винятком і Переяслав – місцева лікарня заповнена пацієнтами з підтвердженим COVID-19. Міський голова Вячеслав Саулко на останній сесії 21 жовтня закликав працівників міськради та всіх переяславців вакцинуватися. Інформатор розповідає, як це було та що на нас чекає.

– Я прийняв рішення, що з понеділка всі працівники міської ради, всі служби, які співпрацюють з громадянами і не провели щеплення, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати на період, доки триватиме карантин, – зазначив Саулко. – Розумію, що будуть публічні звинувачення на мою адресу, але мене турбує лише те, що за якихось два дні в нас додалося двадцять людей з коронавірусом у лікарні. Лікарня переповнена, там кисню немає! Ви б побачили, що там робиться, скільки там людей! Немає там пацієнтів, які провели щеплення. Всім вже відомо, що профілактичне щеплення рятує людей від реанімації, не кажучи вже про смерть. Ми змушені будемо приймати рішення про закриття практично всіх магазинів до того часу, поки підприємці принаймні самі не зроблять щеплення. Вони не мають морального права надавати послуги, якщо не вакциновані.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України, держслужбовців відсторонюватимуть від роботи з 8 листопада. Щоправда, працівники органів місцевого самоврядування у постанові не згадуються. Однак у міській раді Переяслава все одно наразі активно проводяться щеплення тих, хто не зробив цього раніше. Як зазначила керуюча справами виконкому Тетяна Гич, це абсолютно добровільно.

Переяслав та відповідно вся Київська область наразі офіційно перебуває у “жовтій” зоні карантинних обмежень, зазначив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Віктор Жарко. Однак додав, що вже цього тижня вся Україна може перейти до “червоної” зони. Наразі чекають засідання державної комісії з питань ТЕБ та НС.

У “жовтій” зоні діють такі карантинні обмеження:

  • заборонено проводити масові заходи за участю більше однієї людини на 4 кв. метри площі території;
  • не більше чотирьох осіб за столиком в закладі громадського харчування, а відстань між столами – щонайменше 1,5 метра;
  • кінотеатри та інші заклади культури працюють із заповненістю залів менше за дві третини місць або 50% місць у кожному окремому залі;
  • спортивні зали та фітнес-центри працюють тільки в разі обмеженої кількості відвідувачів з розрахунком одна людина на 10 кв. метрів площі.

Обмеження “жовтого” рівня епідемнебезпеки не застосовуються, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кафе та ресторанів, кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів мають хоча б одне щеплення або чинний (72 год.) результат ПЛР- чи експрес-тестування. Заклади освіти працюють за умови наявності не менше як 80 відсотків працівників хоча б одного щеплення. Університет Переяслава наразі працює очно, школи громади щонайменше до 31 жовтня будуть на канікулах.

Також Кабінет Міністрів передбачив посилення правил для пасажирських перевезень міжрегіонального сполучення у регіонах, де встановили “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний” рівень епіднебезпеки. Водії, члени екіпажу та пасажири повинні мати один із вказаних документів:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації; для регіонів “жовтого” рівня – документ, що підтверджує отримання хоча б однієї дози дводозної вакцини;
  • міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом ПЛР або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка порталу “Дія”;
  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тест на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

При запровадженні “червоного” рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження, а також забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Вказані обмеження не діятимуть у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат.

Зазначимо, що редакція Інформатора (Переяслав) вакцинувалася зі 100-відсотковим показником. Влітку та восени всі чотири працівники редакції зробили щеплення вакциною Pfizer.

Віталій Усик

Нагору