ЖИТТЯ

4 грудня: який сьогодні день

4 грудня в Україні та світі відзначають надзвичайно багато свято. Також цього дня народилося багато відомих людей.

Саме в цей день 82 роки тому указом Президії Верховної Ради СРСР у складі України були створені Львівська, Дрогобицька, Станіславська, Тернопільська, Волинська та Рівненська області. Інформатор розповість більше про події та свята 4 грудня.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ ВІДЗНАЧАЮТЬ

Введення в храм Пресвятої Богородиці. Свято представлення Марії святкується як у Східних, так і в Західних церквах. Це нагадує про той день у житті єврейської дівчинки на ім’я Марія (Мар’ям), коли її батьки, святий Яким та Анна, віддали її Господу у храмі, де вона присвятила Йому своє життя. Це одне з дванадцяти найбільших церковних свят та одне з трьох на честь Пресвятої Богородиці. Введення в храм описує дитячі роки Пречистої Діви Марії. Свято має на меті розповісти про приготування Марії бути Божою Матір’ю. Всі пісні та гімни, що використовуються під час Богослужінь в цей день неймовірно поетичні. Святкування проходять в один день до дати та чотири дні після дати події. Щорічно свято відзначають 4 грудня.

День замовлень подарунків і написання листів Діду Морозу. Присвячений всім, хто вірить в цього зимового чарівника і з нетерпінням чекає на чудові свята. Саме сьогодні в багатьох країнах світу поштові відділення починають надавати послуги з відправлення листів Діду Морозу або відкриваються спеціальні поштові установи, де всі діти і їхні батьки можуть відправити листа з побажанням довгоочікуваного подарунка. У цей день обов’язково напишіть лист до зимового чарівника і допоможіть написати його своїй дитині.

Міжнародний день обійм — молоде міжнародне свято, яке святкується 4 грудня. Існує лише один спосіб відзначити це свято — це обійняти всіх і кожного, кого ви захочете. Згідно з традицією свята, укласти в дружні обійми можна навіть незнайомих людей. Адже обіймаючи чи то близького родича, чи то незнайомця на вулиці, духовні та фізичні переваги для здоров’я залишаються однаковими. Мета цього свята — проявити більше емоцій у суспільстві. За своєрідним «повір’ям», під час дружніх обіймів, люди обмінюються душевним теплом. Окрім цього існують також і наукові підтвердження користі обіймів:

День інформатики. Це свято відзначають з 1948 року. Саме в цей день Держком Ради Міністрів СРСР із запровадження передової технології зареєстрував патент № 10475 на «Цифрову електронну обчислювальну машину». Це перший офіційний документ, що підтверджує розвиток обчислювальної техніки в країні. На відміну від існуючих на той момент машин, інженери-конструктори Брук та Рамєєв змогли реалізувати в своєму проєкті принцип зберігання керуючої програми у пам’яті пристрою. В Україні ж створення першої електронної обчислювальної машини відбулося у 1951 році завдяки С.О. Лебедєву.

Міжнародний день банків. Він був запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН у 2019 році на підставі прийнятої резолюції 74/245. Таким чином відзначається суттєвий внесок світових банків у покращення рівня доходів і умов життя різних національних спільнот. Важливим фактором є участь фінансових установ в довгостроковій Програмі стійкого розвитку. Ключові засади цієї програми – подолання бідності, соціальної та майнової нерівності, боротьба з глобальними проблемами екології. Банківські структури відіграють важливу роль в програмі стійкого розвитку, адже вони інвестують фінансові кошти в реалізацію довгострокових проєктів світового масштабу, не зважаючи на нестабільність і мінливість світової фінансової системи.

Іменини сьогодні святкує Марія.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1674 – заснування Чикаго.

1735 – будівля на Даунінг-Стріт, 10, в Лондоні стала офіційною резиденцією британського прем’єр-міністра і має цей статус до сих пір.

1939 – указом Президії Верховної Ради СРСР у складі України були створені Львівська, Дрогобицька, Станіславська, Тернопільська, Волинська та Рівненська області.

1976 – Елізабет Тейлор 7-й раз вийшла заміж.

1979 – відкрита станція Київського метрополітену “Піонерська” (сучасна “Лісова”).

1980 – група Led Zeppelin оголосила про свій розпад.

1995 – компанії Netscape і Sun у співпраці з ще десятком співавторів анонсували створення мови програмування JavaScript, призначеної для перетворення традиційних статичних веб-сторінок в динамічні інтерактивні документи, здатні повніше задовольнити інтереси користувачів Інтернету.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1875 – Райнер Марія Рільке (помер в 1926), один з найвпливовіших поетів-модерністів XX століття.

1892 – Франсиско Франко (помер в 1975), диктатор і правитель Іспанії.

1949 – Джефф Бріджес, американський актор, лауреат премії “Оскар”.

1963 – Сергій Бубка, український спортсмен, 35-разовий рекордсмен світу в стрибках з жердиною, олімпійський чемпіон (1988), 10-кратний чемпіон світу.

1969 –  Jay-Z, американський репер.

1973 – Тайра Бенкс, американська супермодель, акторка, співачка і телеведуча.

Юлія Кравченко

Нагору