ЖИТТЯ

12 грудня: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає доволі багато свят. В Україні, зокрема, святкують День Сухопутних військ Збройних сил та День благодійності.

Про події цього дня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День Сухопутних військ Збройних сил України. Сухопутні війська ЗСУ були сформовані у складі Збройних сил України на підставі Указу Президента відповідно до статті 4 Закону “Про Збройні сили України” у 1996 році. За своїм призначенням та обсягом покладених на них завдань Сухопутні війська відіграють вирішальну роль у виконанні ЗСУ своїх функцій як у мирний, так і воєнний час. Сучасні Сухопутні війська ЗСУ – це багатофункціональний організм, який складається з механізованих і танкових військ, ракетних військ і артилерії, армійської авіації, частин і підрозділів протиповітряної оборони, спеціальних військ, частин і установ, технічного й тилового забезпечення.

День благодійності в Україні – це національне свято, впроваджене з метою підтримки милосердя на різних рівнях відповідальності. Людина може займатися благодійництвом особисто, також існує багато громадських організацій та благодійних фондів, які здійснюють допомогу нужденним. Підтримуватися принцип милосердя має також і на державному рівні.

Міжнародний день нейтралітету. 12 грудня 2015 року у зв’язку з двадцятиріччям постійного нейтралітету Туркменістану в Ашхабаді відбулася міжнародна конференція високого рівня на тему “Політика нейтралітету: міжнародне співробітництво заради миру, безпеки і розвитку”. На ній був прийнятий Ашхабадський підсумковий документ, у якому йдеться про те, що “політика нейтралітету, проголошує і проводиться державами-членами Організації Об’єднаних Націй, сприяє зміцненню міжнародного миру і безпеки у відповідних регіонах і на глобальному рівні і відіграє важливу роль у розвитку мирних, дружніх і взаємовигідних відносин між державами світу”. Учасники конференції запропонували розглянути пропозицію про проголошення Міжнародного дня нейтралітету і проведення в цей день просвітницьких та інформаційно-роз’яснювальних заходів, спрямованих на зміцнення ідеалів миру як всередині держав, так і в стосунках між усіма державами і народами. 2 лютого 2017 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію, якою проголошувалося 12 грудня Міжнародним днем ​​нейтралітету.

Всесвітній день загального медичного забезпечення. Відзначається під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я з 2016 року 12 грудня – річниця першої одноголосної резолюції ООН, що закликає всі країни забезпечити своїх громадян доступним і якісним медичним обслуговуванням.

Міжнародний день хеві-металу – одне з найбільш популярних свят шанувальників важкого металу. Цей музичний жанр з’явився у 60-70-х роках минулого сторіччя завдяки музичним колективам Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath та поклав початок для формування багатьох напрямів року. Серед легендарних колективів хеві-метал любов’ю шанувальників користуються видатні групи Iron Maiden, Judas Priest, Manowar, Motorhead, Accept, що пережили розквіт у 1980-х роках.

Іменини відзначають Олександр, Парамон, Акакій.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1925 – у США відкрили готель “Мотель”, що дав назву всім мотелям.

1937 – в СРСР пройшли перші вибори у Верховну раду за новою Конституцією.

1955 – британський інженер Крістофер Кокерелл запатентував перше судно на повітряній подушці.

1963 – “The Beatles” з піснею “I Want to Hold Your Hand” втретє піднялись на найвищу сходинку британського хіт-параду.

1987 – на перше місце британського хіт-параду піднявся Джордж Майкл з піснею “Faith”.

1991 – Верховна Рада України ухвалила закон, яким скасувала кримінальну відповідальність за добровільні гомосексуальні стосунки.

1991 – незалежність України визнала Грузія.

1991 – Литва стала першою державою з колишніх радянських республік, яка встановила дипломатичні відносини з Україною.

1996 – президент США Білл Клінтон призначив державним секретарем Мадлен Олбрайт, яка стала першою в історії США жінкою на цій посаді.

2007 – у Дніпропетровську почався суд над найкривавішим маніяком в історії України (“пологівським маніяком”) – Сергієм Ткачем. Суд довів 29 вбивств. Після вироку (довічне ув’язнення; 23 грудня 2008) Ткач зізнався у скоєнні ще понад 30 злочинів.

2008 – Швейцарія приєдналася до Шенгенської зони та стала 25-ю країною-учасницею угоди про безвізове переміщення.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1884 – Микола Світальський (помер у 1937), український геолог, дійсний член АН УРСР.

1890 – Андрій Мельник (помер у 1964), український громадсько-політичний діяч, командир 6-ї сотні УСС, полковник Армії УНР, крайовий командант УВО, голова Проводу ОУН.

1890 – Казімеж Айдукевич (помер у 1963), польський математик, філософ.

1915 – Френк Сінатра (помер у 1998), американський актор і співак.

1924 – Іван Денисюк (помер у 2009), український літературознавець, професор Львівського університету.

1928 – Євген Сверстюк (помер у 2014), український філософ, письменник, літературний критик, церковний діяч, в’язень радянських концтаборів.

1928 – Леонід Биков (помер у 1979), український актор, режисер і сценарист, народний артист УРСР, лавреат Шевченківської премії.

Оксана Симоненко

Нагору